Resolutie 845 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 845
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 juni 1993
Nr. vergadering 3243
Code S/RES/845
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Geschil over de naam "Macedonië".
Beslissing Vroeg het geschil over de naam "Macedonië" met Griekenland spoedig op te lossen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Grieks-Macedonië (blauw) en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (rood).
Grieks-Macedonië (blauw) en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (rood).

Resolutie 845 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd op 18 juni 1992.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 vielen de zes deelrepublieken van Joegoslavië uit elkaar. Dat was meteen het startsein van een bloedige burgeroorlog. Een van de partijen was de nieuwe Republiek Macedonië, die aan Griekenland grenst. Dit laatste land heeft een regio die eveneens Macedonië heet, en eist dat de Republiek Macedonië van naam verandert, omdat haar huidige naam een aanspraak zou inhouden op de Griekse regio.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 817 en dringt er bij Griekenland en Macedonië op aan hun geschil (over de naam Macedonië) snel te regelen.
  • Heeft het rapport van de secretaris-generaal samen met de verklaring van Griekenland en de brief van Macedonië in beschouwing genomen.
  1. Waardeert de inspanningen van het stuurcomité van de Internationale Conferentie over voormalig Joegoslavië en de voorstellen als goede basis voor een regeling.
  2. Dringt er bij de partijen op aan hun inspanningen voort te zetten en snel een regeling te treffen.
  3. Vraagt de secretaris-generaal op de hoogte te worden gehouden over de inspanningen met als doel het geschil voor de 48e sessie van de Algemene Vergadering op te lossen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]