Resolutie 871 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 871
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 oktober 1993
Nr. vergadering 3286
Code S/RES/871
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavische oorlogen
Beslissing Verlenging mandaat UNPROFOR tot 31 maart 1994.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Ex-Joegoslavië: 1 = Bosnië en Herzegovina, 2 = Kroatië, 3 = Macedonië.
Ex-Joegoslavië:
1 = Bosnië en Herzegovina,
2 = Kroatië,
3 = Macedonië.

Resolutie 871 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-veiligheidsraad aangenomen op 4 oktober 1993.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Joegoslavische oorlogen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Hierdoor ontstond een burgeroorlog met minderheden die tegen onafhankelijkheid waren in de deelstaten, en met het Volksleger.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bevestigt resolutie 743 en volgende over UNPROFOR.
  • Bevestigt ook resolutie 713.
  • Overwoog het rapport van de secretaris-generaal.
  • Overwoog de brief van Kroatië.
  • Bezorgd dat het vredesplan voor en de VN-resoluties over Kroatië nog niet volledig werden uitgevoerd.
  • Vastberaden de veiligheid en bewegingsvrijheid van UNPROFOR te verzekeren.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad nam nota van de intentie van de secretaris-generaal om drie ondergeschikte commando's onder te brengen in UNPROFOR:

De raad benadrukte ook het belang van het vredesplan voor Kroatië en verklaarde dat de niet-naleving ervan ernstige gevolgen zou hebben. Er werd ook opgeroepen tot een staakt-het-vuren tussen Kroatië en de Servische autoriteiten in de VN-Beschermde Gebieden. Ook was het belangrijk dat er vertrouwen werd opgebouwd door onder meer de stroom- en watertoevoer te herstellen en spoor- en autowegen te heropenen.

De Veiligheidsraad autoriseerde UNPROFOR om maatregelen ter zelfverdediging, waaronder geweld, te nemen om haar veiligheid en bewegingsvrijheid te verzekeren. Ook zou de raad de uitbreiding van de luchtsteun aan UNPROFOR serieus opnieuw bekijken. Verder werd het mandaat van de missie verlengd tot 31 maart 1994.

Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd ten slotte gevraagd binnen twee maanden te rapporteren over de vooruitgang bij het uitvoeren van het VN-vredesplan voor Kroatië en om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden over de uitvoering van het mandaat van UNPROFOR.

Verwante resoluties[bewerken]