Resolutie 892 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 892
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 december 1993
Nr. vergadering 3325
Code S/RES/892
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Autoriseerde bijkomende UNOMIG-waarnemers.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
De vlag van Abchazië.

Resolutie 892 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 22 december 1993, en stond toe dat vijftig bijkomende waarnemers naar de UNOMIG-missie in Abchazië werden gestuurd. Het was de laatste resolutie van dat jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde het memorandum van overeenstemming tussen Georgië en Abchazië. Daarin vonden beide partijen dat een grotere internationale aanwezigheid de vrede ten goede zou komen. Ook werden de gesprekken in Moskou opgemerkt en de intentie om opnieuw te gaan onderhandelen in Genève om het conflict op te lossen. Daarbij was hoopgevende vooruitgang gemaakt, wat het sturen van extra VN-militaire waarnemers rechtvaardigde. Doch was men nog steeds bezorgd over de humanitaire situatie in Georgië, en vooral het aantal ontheemden en vluchtelingen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde het gefaseerd sturen van 50 bijkomende waarnemers voor de UNOMIG-missie. Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali bereidde het sturen van nog meer waarnemers voor in geval de situatie en de onderhandelingen hiertoe noopten. Op basis van de vooruitgang van die onderhandelingen zou de Veiligheidsraad het mandaat van UNOMIG willen herzien.

De partijen werden opgeroepen hun memorandum van overeenstemming na te komen en voor het staakt-het-vuren op te volgen. Ook moesten ze de veiligheid van het UNOMIG-personeel verzekeren en de hulp die Rusland daarbij wilde bieden werd verwelkomt. Ook moesten vluchtelingen kunnen terugkeren en humanitaire hulp geleverd kunnen worden aan de slachtoffers van het conflict. Donorlanden werden opgeroepen hieraan bij te dragen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]