Resolutie 873 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 873
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 oktober 1993
Nr. vergadering 3291
Code S/RES/873
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Haïti
Beslissing Hief de schorsing van het handelsembargo op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930-1954 Venezuela
Jean-Bertrand Aristide en Bill Clinton op het Witte Huis in 1994.
Jean-Bertrand Aristide en Bill Clinton op het Witte Huis in 1994.

Resolutie 873 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 oktober 1993 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de resoluties 841, 861, 862 en 867.
  • Is bezorgd omdat de komst van de UNMIH-missie gehinderd werd en het Haïtiaanse leger zijn verantwoordelijkheden om de missie toe te laten haar werk te beginnen niet heeft uitgevoerd.
  • Heeft het rapport van de secretaris-generaal ontvangen dat meedeelde dat de militaire autoriteiten in Haïti, inclusief de politie, het (vredes)akkoord niet zijn nagekomen.
  • Besluit dat dat een bedreiging is voor de vrede en veiligheid in de regio.
  • Handelt onder Hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties.
  1. Besluit de schorsing van de maatregelen op te heffen vanaf 18 oktober om 23:59 uur EST tenzij het akkoord volledig wordt uitgevoerd en de regering van Jean-Bertrand Aristide in ere wordt hersteld en UNMIH haar mandaat kan uitvoeren.
  2. Besluit ook dat bevroren fondsen mogen worden vrijgegeven op vraag van president Aristide op premier Malval van Haïti.
  3. Besluit verder dat het comité uitzonderingen mag toestaan op de verboden op vraag van de president of premier van Haïti.
  4. Is klaar om bijkomende maatregelen te nemen als de partijen UNMIH blijven hinderen of de VN-resoluties en het akkoord niet naleven.
  5. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]