Resolutie 827 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 827
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 25 mei 1993
Nr. vergadering 3217
Code S/RES/827 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Bevestigde de oprichting van een internationaal tribunaal.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië BRA Vlag van Kaapverdië CPV Vlag van Djibouti DJI Vlag van Spanje ESP Vlag van Hongarije HUN
Vlag van Japan JPN Vlag van Marokko MAR Vlag van Nieuw-Zeeland NZL Vlag van Pakistan PAK Vlag van Venezuela 1930-1954 VEN
Het Joegoslavië-tribunaal.
Het Joegoslavië-tribunaal.

Resolutie 827 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 25 mei 1993. De aanname van deze resolutie zorgde voor de oprichting van het Joegoslavië-tribunaal.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Hierdoor ontstond een burgeroorlog met minderheden in de deelstaten die tegen onafhankelijkheid waren en met het Volksleger. Die oorlog verliep bijzonder gewelddadig en leidde ertoe dat een tribunaal werd opgericht om oorlogsmisdadigers te berechten.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het rapport goed.
  2. Besluit een internationaal tribunaal op te richten om personen te berechten die het internationaal humanitaire recht ernstig schonden in voormalig Joegoslavië van 1 januari 1991 tot een nog te bepalen datum.
  3. Vraagt de Secretaris-generaal suggesties van landen over de procedures en bewijs over te maken aan de rechters wanneer die benoemd zijn.
  4. Beslist dat alle landen met het tribunaal moeten samenwerken.
  5. Dringt er bij landen en Niet-gouvernementele organisaties op aan fondsen, materiaal, diensten en experts bij te dragen.
  6. Beslist dat de locatie van de zetel moet worden geregeld tussen de VN en Nederland en indien nodig ook elders mag gezeten zijn.
  7. Beslist dat het werk van het tribunaal niets zal afdoen van het recht van de slachtoffers om compensatie te eisen.
  8. Vraagt de Secretaris-generaal deze resolutie dringend uit te voeren en zo snel mogelijk regelingen te treffen voor de werking van het tribunaal.
  9. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]