Resolutie 847 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 847
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 juni 1993
Nr. vergadering 3248
Code S/RES/847 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Voormalig Joegoslavië
Beslissing Verlenging mandaat UNPROFOR tot 30 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië BRA Vlag van Kaapverdië CPV Vlag van Djibouti DJI Vlag van Spanje ESP Vlag van Hongarije HUN
Vlag van Japan JPN Vlag van Marokko MAR Vlag van Nieuw-Zeeland NZL Vlag van Pakistan PAK Vlag van Venezuela 1930-1954 VEN
Zagreb (Kroatië).
Zagreb (Kroatië).

Resolutie 847 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 30 juni 1993.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Hierdoor ontstond een burgeroorlog met minderheden in de deelstaten die tegen onafhankelijkheid waren en met het Volksleger. Die oorlog verliep bijzonder gewelddadig en leidde ertoe dat een tribunaal werd opgericht om oorlogsmisdadigers te berechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan het belang van de zoektocht naar omvangrijke oplossingen voor de conflicten in voormalig Joegoslavië en aan het onderhouden van het vertrouwen en de stabiliteit in Macedonië. De continue aanvallen op het grondgebied van Kroatië en Bosnië en Herzegovina werden streng veroordeeld.

De partijen werden opgeroepen een akkoord te bereiken over maatregelen om het vertrouwen in Kroatië op te krikken, zoals het openen van de spoorweg tussen Zagreb en Split, de snelweg tussen Zagreb en Županja en de Adriatische oliepijpleiding, ongehinderd verkeer in Maslenica en het herstel van de stroom- en watertoevoer in heel Kroatië waaronder de VN-Beschermde Gebieden.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het rapport en de vraag om bijkomende middelen goed.
  2. Vraagt de secretaris-generaal binnen 1 maand te rapporteren over de vooruitgang bij de uitvoer van het VN-vredesplan en de resoluties en UNPROFORs mandaat derhalve te herzien.
  3. Beslist het mandaat van UNPROFOR te verlengen tot 30 september 1993.
  4. Vraagt de secretaris-generaal op de hoogte te worden gehouden over de uitvoering van het mandaat.
  5. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]