Resolutie 847 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 847
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 juni 1993
Nr. vergadering 3248
Code S/RES/847
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog
Beslissing Verlenging mandaat UNPROFOR tot 30 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930-1954 Venezuela
Zagreb (Kroatië).
Zagreb (Kroatië).

Resolutie 847 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 30 juni 1993.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Hierdoor ontstonden burgeroorlogen met minderheden die tegen onafhankelijkheid waren in de deelstaten. Zo geschiedde ook in Kroatië, waar in de eerste helft van de jaren 1990 een bloedige burgeroorlog werd uitgevochten tussen Kroaten en Serven, en waarbij op grote schaal etnische zuiveringen plaatsvonden. De VN-vredesmacht UNPROFOR, later vervangen door UNCRO, moest een staakt-het-vuren bewerkstelligen en veilige zones creëren voor de bevolking.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan het belang van de zoektocht naar omvangrijke oplossingen voor de conflicten in voormalig Joegoslavië en aan het onderhouden van het vertrouwen en de stabiliteit in Macedonië. De continue aanvallen op het grondgebied van Kroatië en Bosnië en Herzegovina werden streng veroordeeld.

De partijen werden opgeroepen een akkoord te bereiken over maatregelen om het vertrouwen in Kroatië op te krikken, zoals het openen van de spoorweg tussen Zagreb en Split, de snelweg tussen Zagreb en Županja en de Adriatische oliepijpleiding, ongehinderd verkeer in Maslenica en het herstel van de stroom- en watertoevoer in heel Kroatië waaronder de door de VN beschermde gebieden.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het rapport en de vraag om bijkomende middelen goed.
  2. Vraagt de secretaris-generaal binnen een maand te rapporteren over de vooruitgang bij de uitvoer van het VN-vredesplan, en de resoluties en UNPROFOR's mandaat derhalve te herzien.
  3. Beslist het mandaat van UNPROFOR te verlengen tot 30 september 1993.
  4. Vraagt de secretaris-generaal op de hoogte te worden gehouden over de uitvoering van het mandaat.
  5. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]