Resolutie 874 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 874
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 oktober 1993
Nr. vergadering 3292
Code S/RES/874
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Armenië-Azerbeidzjan
Beslissing Oproep om stappen te zetten naar een onderhandelde oplossing.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
De twee partijen.
De twee partijen.

Resolutie 874 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd op 14 oktober 1993.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlog in Nagorno-Karabach voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nagorno-Karabach is de jure deel van Azerbeidzjan dat door Armeniërs wordt bevolkt. Het zocht al langer naar autonomie of aansluiting bij Armenië wat eind jaren 1980 leidde tot een conflict en begin jaren 1990 tot een oorlog. In mei 1994 werd een wapenstilstand bereikt en sindsdien is Nagorno-Karabach de facto maar niet juridisch onafhankelijk.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 oktober had in Moskou een bijeenkomst plaatsgevonden over het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. De Veiligheidsraad bevestigde de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan – dat deels door Armenië was bezet – en van alle andere landen in de regio. De raad bevestigde ook de onschendbaarheid van internationale grenzen en de onaanvaardbaarheid van het verwerven van grondgebied door geweld. Verder was de raad bezorgd om het menselijk lijden en de ontstane noodsituatie door het conflict, en vooral het grote aantal ontheemden in Azerbeidzjan.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad riep de partijen op het staakt-het-vuren dat uit de directe contacten was voortgekomen hard te maken en bleef het vredesproces onder de OVSE steunen.

De partijen werden ook opgeroepen om het aangepaste tijdsschema van dringende stappen om de VN-resoluties 822 en 853 uit te voeren te aanvaarden. Alle andere kwesties zouden moeten worden aangepakt met vreedzame onderhandelingen.

Er werd opgeroepen om de dringend noodzakelijke stappen onmiddellijk uit te voeren, zoals terugtrekking uit bezette gebieden en communicatie en transport niet langer hinderen. Ook moest de Minsk-Conferentie van de OVSE snel opnieuw bijeen komen om tot een onderhandelde oplossing te komen, zoals voorzien in het tijdsschema. De Veiligheidsraad vroeg de Secretaris-Generaal hier een vertegenwoordiger naartoe te sturen.

De partijen werden voorts opgeroepen het internationaal humanitair recht niet te schenden en humanitaire hulp toe te laten tot het conflictgebied. Bij alle landen in de regio werd erop aangedrongen af te zien van gewelddaden, inmenging en tussenkomsten waardoor het conflict zich kon uitbreiden.

Aab de Secretaris-Generaal en internationale agentschappen werd gevraagd de dringend noodzakelijke humanitaire hulp te verschaffen en de vluchtelingen en ontheemden te helpen terug te keren. Aan de Secretaris-Generaal, de voorzitter van de OVSE en de voorzitter van de Minsk-Conferentie werd gevraagd te rapporteren over de vooruitgang van het vredesproces en de samenwerking tussen de OVSE en de VN.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 874 op de Engelstalige Wikisource.