Resolutie 838 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 838
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 10 juni 1993
Nr. vergadering 3234
Code S/RES/838
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Vroeg een verder rapport naar toezicht op de grenzen van Bosnië en Herzegovina.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Bosnië en Herzegovina (groen) en Servië (oranje).
Bosnië en Herzegovina (groen) en Servië (oranje).

Resolutie 838 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is unaniem goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad op 10 juni 1993.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad eiste opnieuw dat alle buitenlandse inmenging in Bosnië en Herzegovina zou stoppen. Hij eiste ook opnieuw dat Servië en Montenegro zou stoppen met het leveren van wapens, militaire uitrusting en diensten aan de Bosnisch-Servische paramilitaire eenheden. De secretaris-generaal dacht eraan waarnemers te plaatsen op de grens van Bosnië en Herzegovina.

De Veiligheidsraad veroordeelde alle activiteiten die plaatsvonden tussen Servië en Montenegro en de beschermde gebieden in Kroatië en de gebieden in Bosnië en Herzegovina die onder controle van de Bosnisch-Serviërs waren, activiteiten die eerdere VN-resoluties schonden. Ook om die resoluties uit te voeren zouden er waarnemers moeten komen. Servië en Montenegro was eerder bereid gevonden geweest om alle steun behalve de humanitaire aan de Bosnisch-Servische partij te staken.

Al het mogelijke moest worden gedaan om het conflict vreedzaam op te lossen zoals voorzien in het Vredesplan Vance-Owen. De Raad herinnerde er ook aan dat alle landen invoer uit en doorvoer via Servië en Montenegro moesten voorkomen.

De Veiligheidsraad vroeg de secretaris-generaal zo snel mogelijk nogmaals te rapporteren over de inzet van waarnemers aan de grenzen van Bosnië en Herzegovina. De grens met Servië en Montenegro was daarbij prioritair. Hij moest onmiddellijk de lidstaten contacteren om te verzekeren dat al het nodige materiaal voor luchttoezicht op permanente basis voorhanden was.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]