Resolutie 831 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 831
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 mei 1993
Nr. vergadering 3222
Code S/RES/831
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Intentie om de vredesoperatie grondig te herzien.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Bord bij de VN-bufferzone.
Bord bij de VN-bufferzone.

Resolutie 831 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op 27 mei 1993 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met veertien stemmen voor en de onthouding van Pakistan.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse- en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde dat de verlenging van het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht in Cyprus om de zes maanden moest worden bekeken. Ze benadrukte het belang van vrijwillige bijdragen aan VN-vredesoperaties, snelle vooruitgang naar een oplossing voor Cyprus en de uitvoering van maatregelen om daar vertrouwen op te bouwen. Opnieuw werden beide zijden opgeroepen om mee te werken aan de ontmanning van de smalle delen van de VN-bufferzone. Het huidige status quo was onaanvaardbaar en de VN mochten niet betrokken zijn bij een uitzichtloze situatie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad waardeerde de vrijwillige bijdragen die waren gedaan of toegezegd aan UNFICYP. Ze wilde de vredesmacht zo veel mogelijk op dergelijke vrijwillige bijdragen laten werken. Vanaf de volgende verlenging van de vredesmacht zouden de kosten die niet door vrijwillige bijdragen werden gedekt als onkost van de Verenigde Naties worden gezien. Ook moest UNFICYP geherstructureerd worden moet toevoeging van een beperkt aantal waarnemers. De partijen moesten ervoor zorgen dat de spanningen verminderden en de operatie bijstaan zodat het aantal buitenlandse troepen in en de defensie-uitgaven van Cyprus sterk konden worden verminderd.

Bij de verlenging van het UNFICYP's mandaat in december zouden de operatie en de gemaakte vooruitgang in Cyprus grondig herbekeken worden. De Secretaris-Generaal werd gevraagd één maand tevoren een rapport in te dienen over de gehele situatie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]