Resolutie 805 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 805
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 februari 1993
Nr. vergadering 3170
Code S/RES/805
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Moment voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Resolutie 805 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op 4 februari 1993 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

Manfred Lachs was een Pools diplomaat en jurist die in 1914 werd geboren. Hij werkte eerste voor de Poolse overheid en daarna als vertegenwoordiger van zijn land bij de Verenigde Naties waar hij een grote invloed heeft gehad op het internationale recht. Hij zetelde van 1967 tot zijn dood in 1993 als rechter in het Internationaal Gerechtshof en was er voorzitter tussen 1973 en 1976. Zijn ambtstermijn zou in februari 1994 afgelopen zijn[1].

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Betreurt het overlijden van rechter Manfred Lachs op 14 januari.
  • Merkt op dat een positie bij het Internationaal Gerechtshof is vrijgekomen voor de rest van de ambtstermijn die volgens het Statuut van het Hof moet worden ingevuld.
  • Merkt op dat de datum van de verkiezingen om de positie in te vullen moet worden vastgelegd door de Veiligheidsraad.
  • Beslist dat de verkiezing zal plaatsvinden op 10 mei op een vergadering van de Veiligheidsraad en een vergadering van de Algemene Vergadering tijdens diens 47ste sessie.

Verwante resoluties[bewerken]