Resolutie 833 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 833
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 mei 1993
Nr. vergadering 3224
Code S/RES/833
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Iraaks-Koeweitse grens
Beslissing Eiste dat Irak en Koeweit de afgebakende grens tussen beide landen respecteerden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Irak (rood) en Koeweit (blauw).
Irak (rood) en Koeweit (blauw).

Resolutie 833 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd op 27 mei 1993.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval nog diezelfde dag middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties.

Er werd een commissie opgericht die de exacte grens tussen Irak en Koeweit moest afbakenen. Deze zou haar werkzaamheden in november 1992 afronden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde eraan dat de VN-Irak Koeweit-Grensafbakeningscommissie geen grondgebied herverdeelde, maar enkel voor de eerste keer de exacte coördinaten van de grens tussen Koeweit en Irak bepaalde op basis van het akkoord tussen die twee landen uit 1963. Irak werd herinnerd aan zijn verplichtingen op basis van resolutie 687 en volgende, die de basis van het staakt-het-vuren vormden. De raad verwelkomde ook de secretaris-generaals beslissing om in afwachting van een andere technische regeling de fysieke voorstelling van de grens te behouden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde en waardeerde het werk van de Grensafbakeningscommissie dat met succes was afgerond. De raad bevestigde ook dat de beslissingen van de commissie over de grens definitief waren en eiste dat Irak en Koeweit de onschendbaarheid van die internationale grens zouden respecteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]