Resolutie 888 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 888
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 november 1993
Nr. vergadering 3321
Code S/RES/888
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Centraal-Amerika
Beslissing Verlenging van het mandaat van ONUSAL tot 31 mei 1994.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930-1954 Venezuela
De vlag van het FMLN.
De vlag van het FMLN.

Resolutie 888 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 november 1993.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1980 waren de landen Nicaragua, Honduras en ook El Salvador in conflict met elkaar. In Nicaragua voerden allerlei groeperingen een gewapende strijd tegen de overheid. Die groeperingen werden heimelijk gesteund door de Verenigde Staten. Die laatsten gingen ook een overeenkomst aan met Honduras tegen communistische bewegingen in Nicaragua en El-Salvador.

In El Salvador was een burgeroorlog begonnen tussen de overheid en de communistische beweging FMLN. Rond 1990 werd onderhandeld over vrede wat in 1992 leidde tot de Vrede van Chapultepec.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Secretaris-Generaal had gemeld dat het vredesproces in El Salvador was opgeschoten. Toch waren er ook nog pijnpunten, zoals de overdracht van grond, de herintegratie van ex-strijders, de inzet van de nieuwe politie en de uitfasering van de oude en de aanbevelingen van de Waarheidscommissie. Ook was er bezorgdheid over recente gewelddaden die het vredesproces en de verkiezingen van maart 1994 in de weg konden staan. De Secretaris-Generaals en El Salvadors onderzoek naar illegale gewapende groepen en hun mogelijke verband met het geweld werd verwelkomd. Nog bezorgd was de Raad over moorden op leden van de politieke partijen, waaronder de FMLN en de ARENA. El Salvador was in een kritieke fase gekomen en de verkiezingen moesten vrij, eerlijk en vreedzaam verlopen. De Raad verwelkomde ook het feit dat de presidentskandidaten vrede en stabiliteit beoogden.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde het recente geweld en riep El Salvador en het FMLN op politiek geweld te voorkomen en hun verplichtingen onder de vredesakkoorden na te komen. De Secretaris-Generaal werd gesteund om in samenwerking met El Salvador een onderzoek naar illegale gewapende groeperingen te openen. Alle partijen werden opgeroepen met hem en de ONUSAL-waarnemingsmissie samen te werken.

Het was van belang dat de provisies in het vredesakkoord over de politie en veiligheid werden nagekomen en de nodige stappen werden gezet om alle wapens in handen van privépersonen in te zamelen. Ook moesten de problemen met de overdracht van grond opgelost worden en moest het reïntegratieprogramma voor ex-strijders versneld worden.

Het mandaat van ONUSAL werd verlengd tot 31 mei 1994. De Secretaris-Generaal werd gevraagd de Veiligheidsraad op de hoogte te houden over verdere ontwikkelingen in het vredesproces en om tegen 1 mei 1994 te rapporteren over de operaties van ONUSAL, zodat de grootte en het bereik van de missie tegen 31 mei konden worden herzien.

Verwante resoluties[bewerken]