Resolutie 884 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 884
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 november 1993
Nr. vergadering 3313
Code S/RES/884
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Armenië-Azerbeidzjan
Beslissing Vroeg het geweld te stoppen en het staakt-het-vuren en de onderhandelingen te hervatten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
De twee partijen.

Resolutie 884 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd op 12 november 1993.

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

Zie Oorlog in Nagorno-Karabach voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nagorno-Karabach is de jure deel van Azerbeidzjan dat door Armeniërs wordt bevolkt. Het zocht al langer naar autonomie of aansluiting bij Armenië wat eind jaren 1980 leidde tot een conflict en begin jaren 1990 tot een oorlog. In mei 1994 werd een wapenstilstand bereikt en sindsdien is Nagorno-Karabach de facto maar niet juridisch onafhankelijk.

Inhoud[bewerken | bron bewerken]

Waarnemingen[bewerken | bron bewerken]

De Veiligheidsraad bleef het vredesproces onder de OVSE steunen. Een voortzetting van het conflict zou de vrede en veiligheid in de regio bedreigen. De Veiligheidsraad was ook bezorgd over de escalatie van het geweld ten gevolge van schendingen van het staakt-het-vuren en de gewelddadige antwoorden daarop, alsook de inname van het district Zangelan en de stad Goradiz in Azerbeidzjan en de vele ontheemden en de humanitaire noodsituatie in die plaatsen.

Handelingen[bewerken | bron bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde de schendingen van het staakt-het-vuren, wat leidde tot een hervatting van het geweld, de inname van Zangalan en Goradiz, aanvallen op burgers en bombardementen in Azerbeidzjan. Armenië werd opgeroepen de naleving van de resoluties af te dwingen in de oorlog in Nagorno-Karabach en te zorgen dat de militaire campagne niet kon worden voortgezet. De voorstellen voor een eenzijdig staakt-het-vuren via de Minsk-groep werden verwelkomt. De Veiligheidsraad eiste dat de partijen onmiddellijk de vijandelijkheden beëindigden en zich terugtrokken uit de bezette gebieden. Ze moesten ook meteen het staakt-het-vuren opnieuw in acht nemen en de onderhandelingen voort zetten. Bij alle landen in de regio werd erop aangedrongen zich buiten het conflict te houden.

Aan secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali en internationale agentschappen werd gevraagd dringende humanitaire hulp te bieden en vluchtelingen en ontheemden te helpen terugkeren naar hun huizen. De secretaris-generaal, de voorzitter van de OVSE en de voorzitter van de Minsk-Conferentie werd gevraagd te blijven rapporteren over de vooruitgang van het vredesproces en de samenwerking tussen de OVSE en de Verenigde Naties.

Verwante resoluties[bewerken | bron bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 884 op de Engelstalige Wikisource.