Amstelpark: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
info toegevoegd
Regel 3: Regel 3:


==Floriade 1972==
==Floriade 1972==
De naam van het park werd vastgesteld in [[1971]]. Het park werd aangelegd voor de [[Floriade (Nederland)|Floriade]] van [[1972]]. Ook een deel van het [[Beatrixpark (Amsterdam)|Beatrixpark]] maakte deel uit van de [[tuinbouw]][[tentoonstelling]]. Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai park over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd aanwezig bleef. Hiertoe behoren de [[Amsteltrein]] (een [[smalspoor]]treintje), een [[doolhof]], een [[rosarium]], een [[oranjerie]], "het Glazen Huis", kassen, een [[midgetgolf]]baan, de [[Rododendron]]vallei, het Verlaten land, Parkgalerie Papillon en een grote speeltuin voor kinderen.
De naam van het park werd vastgesteld in [[1971]]. Het park werd aangelegd voor de [[Floriade (Nederland)|Floriade]] van [[1972]]. Ook een deel van het [[Beatrixpark (Amsterdam)|Beatrixpark]] maakte deel uit van de [[tuinbouw]][[tentoonstelling]]. Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai park over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd aanwezig bleef. Hiertoe behoren de [[Amsteltrein]] (een [[smalspoor]]treintje), een [[doolhof]], een [[rosarium]], een [[oranjerie]], "het Glazen Huis", kassen, een [[midgetgolf]]baan, de [[Rododendron]]vallei, het Verlaten land, Parkgalerie Papillon en een grote speeltuin voor kinderen. Van [[1974]] tot [[2001]] was er ook een bassin met zeehonden Dolf en Elsje te vinden. Na het overlijden van Dolf is Elsje verhuisd naar [[Ouwehands Dierenpark]].<ref>{{Citeer web|url=http://www.volkskrant.nl/binnenland/oudste-zeehond-ter-wereld-overleden~a2893125/|titel=Oudste zeehond ter wereld overleden|bezochtdatum=2016-07-26|auteur=|datum=|werk=De Volkskrant|uitgever=|taal=nl-NL}}</ref>


Sinds [[1987]] was het Amstelpark ingedeeld bij stadsdeel [[Buitenveldert]], tussen [[1998]] en [[2010]] was dit [[ZuiderAmstel]], sindsdien Stadsdeel Zuid.
Sinds [[1987]] was het Amstelpark ingedeeld bij stadsdeel [[Buitenveldert]], tussen [[1998]] en [[2010]] was dit [[ZuiderAmstel]], sindsdien Stadsdeel Zuid.

Versie van 26 jul 2016 18:02

Entree van het Amstelpark

Het Amstelpark is een stadspark in Amsterdam-Zuid. Het ligt tussen de westelijke oever van de Amstel (Amsteldijk) en de bebouwing van Buitenveldert. Aan de noordzijde wordt het begrensd door de Ringweg Zuid. Aan de zuidzijde van het park bevindt zich de Riekermolen met standbeeld van Rembrandt van Rijn. Een groot deel van het huidige park behoorde oorspronkelijk tot de hofstede Amstelrust.

Floriade 1972

De naam van het park werd vastgesteld in 1971. Het park werd aangelegd voor de Floriade van 1972. Ook een deel van het Beatrixpark maakte deel uit van de tuinbouwtentoonstelling. Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai park over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd aanwezig bleef. Hiertoe behoren de Amsteltrein (een smalspoortreintje), een doolhof, een rosarium, een oranjerie, "het Glazen Huis", kassen, een midgetgolfbaan, de Rododendronvallei, het Verlaten land, Parkgalerie Papillon en een grote speeltuin voor kinderen. Van 1974 tot 2001 was er ook een bassin met zeehonden Dolf en Elsje te vinden. Na het overlijden van Dolf is Elsje verhuisd naar Ouwehands Dierenpark.[1]

Sinds 1987 was het Amstelpark ingedeeld bij stadsdeel Buitenveldert, tussen 1998 en 2010 was dit ZuiderAmstel, sindsdien Stadsdeel Zuid.

Externe links

Zie de categorie Amstelpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Oudste zeehond ter wereld overleden. De Volkskrant. Geraadpleegd op 26 juli 2016.