Drieborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueBot (overleg | bijdragen) op 25 mei 2010 om 14:53. (hercat Categorie:Reiderland -> Categorie:Oldambt (per WP:TVC))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Drieborg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Drieborg (Groningen)
Drieborg
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 12′ NB, 7° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 20,01 km²
Inwoners
(2008)
530
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Drieborg (Gronings: Drijbörg) is een dorp in de gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 350 inwoners, terwijl in het buitengebied rond Drieborg nog 180 mensen wonen.

Drieborg ontstond in de achttiende eeuw op de zeedijk. Voor die tijd lag er al een kleine nederzetting onder de dijk, Stocksterhorn. De oorsprong van de naam Drieborg is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen verwijzen naar vroegere tijden toen er nog 3 borgen stonden. Borg is het Groningse woord voor burcht/kasteel. Ook wordt vaak verwezen naar drie dijken die hier samen kwamen. Ten noorden van het dorp liggen de Stadspolder en de Kroonpolder. Beide polders liggen ruim een meter hoger dan het ingeklonken oudere land ten zuiden van het dorp.

Drieborg was altijd een landarbeidersdorp. De arbeiders werkten op de grote boerderijen in de omgeving. Het Oldambt groeide in de achttiende en negentiende eeuw doordat er weer land op de zee werd teruggewonnen. Het werd de graanschuur van Nederland, waarbij de arbeidsverhoudingen in de loop van de tijd steeds slechter werden.

Na de Tweede Wereldoorlog was er steeds minder behoefte aan arbeidskrachten in de landbouw. Dat leidde tot vertrek uit de regio. In Drieborg leidde dit tot de sloop van een groot aantal huizen.