Station Venlo Oostsingel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ymnes (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2016 om 13:17. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Central Park naar Central Park (Manhattan)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
    Venlo Oostsingel   
Treinstation van de Cöln-Mindener Eisenbahn op de Oostsingel
Opening 31 december 1874
Sluiting 4 oktober 1936
Heropening 20 januari 1941
Hersluiting 17 september 1944
Lijn(en) Spoorlijn Büderich - Venlo
Vervoerder(s) Cöln-Mindener
Ligging
Coördinaten 51° 22′ 1″ NB, 6° 10′ 19″ OL
Station Venlo Oostsingel (Nederlands spoorwegstation)
Station Venlo Oostsingel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Venlo Oostsingel is het voormalige station van de Nederlandse stad Venlo voor de spoorlijn naar Duitsland via Straelen. Tot in de 19e eeuw heeft op deze locatie de Elizeese Velden gelegen, net buiten de Keulsepoort. Dit betrof een buitengoed, waar regelmatig bals en concerten werden gegeven.[1]

Venlo Oostsingel werd geopend in 1874 en werd in datzelfde jaar voorzien van een stationsgebouw. Alles werd gebouwd volgens typisch Pruisische principes: groot, zwaar en degelijk. De Cöln-Mindener Eisenbahngesellschaft zorgde voor de huisvesting van het personeel in riante woningen langs het spoor, een ruime ontvangst- en aankomsthal en een groot spooremplacement. Er lagen 10 tot 15 sporen met elk een lengte van 700 meter.

Spoorwegovergang over de Cöln-Mindener in de noordelijker gelegen bantuin, met op de achtergrond de eveneens verdwenen Peetersmolen

Het station werd gesloten op 4 oktober 1936, maar op 20 januari 1941 werd het station (tijdelijk) weer gebruikt in verband met de Tweede Wereldoorlog. Het werd vanaf de heropening vooral gebruikt voor de deportatie van joden. Op 17 september 1944 werd het station definitief gesloten.

Na de oorlog werd het gehele emplacement afgebroken en werd er het huidige Julianapark aangelegd. In 1969-1970 werd in dit park het Museum van Bommel van Dam gebouwd, nadat het echtpaar, aan wie het museum zijn naam dankt, vanuit Amsterdam naar Limburg verhuisde met een immense privécollectie moderne kunst.

In 2000, tijdens de bouw van het Limburgs Museum (gevestigd aan de zuidkop van het park), werd het park opnieuw ingericht met een overzichtelijker karakter. Bij deze laatste herinrichting heeft de architect zich duidelijk laten inspireren door het New Yorkse Central Park.

Zie ook