Gebruiker:Johan Lont/Lijst van scholen met namen van historische personen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een lijst met scholen met namen van historische personen is niet echt een typisch encyclopedisch lemma, maar het leek me gewoon interessant. Als er een school naar iemand genoemd wordt, kan het haast niet anders of die persoon is interessant genoeg voor een lemma in Wikipedia.

Na lang dubben heb ik besloten, hier geen Wikipedia artikel van te maken: het past niet echt in Wikipedia. Het is nu een manier om namen te vinden van mensen, waarover een biografie in Wikipedia geschreven zou kunnen worden. Johan Lont 8 feb 2005 19:24 (CET)

Zoekacties[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben begonnen in Google te zoeken naar pagina's met de tekst "de school is genoemd". Hieronder staat het resultaat.

Plekken om verder te zoeken:

Tabel gesorteerd op persoonsnaam[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonsnaam Schoolnaam Plaats Beschrijving
Aurelius Augustinus Augustinuscollege [4] Groningen
Maurice Maeterlinck Maurice Maeterlinckschool [5] Delft De school is genoemd naar de Vlaamse auteur van het sprookje De blauwe vogel. Hierin gaan twee kinderen, Mytyl en Tyltyl, op zoek naar dit zeldzame dier dat hun ernstig zieke buurmeisje kan genezen.
Hans Christian Andersen Hans Christian Andersenschool [6] Gouda Goverwelle De school is genoemd naar de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
Dr. Herman Bavinck [7] De school is genoemd naar dr. Herman Bavinck (1854-1921). Hij was aan het eind van de 19e eeuw een toonaangevend Gereformeerd dogmaticus en bewoog zich ook het gebied van de pedagogiek.
Beyers Naudé Christelijk Gymnasium Beyers Naudé [8] Leeuwarden Genoemd naar de Zuid-Afrikaanse predikant ds. C.F. Beyers Naudé.
Bodhidharma Karateschool Ta Mo [9] Wageningen De school is genoemd naar de Indiase monnik Bodhidharma, die in de zesde eeuw het boeddhisme naar China bracht. Zijn Chinese naam was Ta Mo.
Dietrich Bonhoeffer Bonhoeffercollege [10] Castricum De school is genoemd naar Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Bonhoeffer was een Duits theoloog, die wegens zijn principiële houding en verzet door de nazi's is terechtgesteld. Zijn geschriften zijn van uitermate groot belang voor het oecumenisch denken en handelen.
Bonifatius St. Bonifatiuscollege Utrecht
Johannes Bogerman Bogerman [11] Sneek, Koudum, Wommels De school is genoemd naar Johannes Bogerman, een 16e eeuwse theoloog.
Sint Carolus Borromeus Sint Carolusschool [12] Cothen De school is genoemd naar Sint Carolus Borromeus, een heilige uit de Middeleeuwen.
Titus Brandsma Titus Brandsmaschool [13] Venlo-Blerick De school is genoemd naar een katholieke verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
Guido de Brès Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès [14] Amersfoort De school is genoemd naar een Zuid-Nederlands calvinistisch predikant, ‘de hervormer der Nederlanden’, schrijver van de Nederlandse Geloofsbelijdenis
Jan Amos Comenius Comeniusschool van Evangelische Broedergemeente Zeist Genoemd naar de Moravische (het huidige Tsjechië) filosoof en pedagoog
Jacob Daalder Jacob Daalderschool [15] Oosterend (Texel) De school is genoemd naar "meester" Jacob Daalder. Hij was jarenlang aan de school verbonden. Bovendien heeft hij enkele boeken aangaande het dorp Oosterend geschreven.
Lubbertus van Dam Van Damschool [16] De school is genoemd naar de heer Lubbertus van Dam.
René Descartes [17] De school is genoemd naar de Franse filosoof René Descartes, sieur du Perron, geboren in La Haye (1596) en gestorven aan het Zweedse hof in Stockholm (1650).
Ds. van Dijk Christelijke basisschool "Ds. van Dijk" [18] Dinxperlo De school is genoemd naar de predikant ds. van Dijk die van 1948 tot 1964 voorganger was van de Nederlands Hervormde gemeente in Dinxperlo.
Roelof van Echten Roelof van Echten College [19] Hoogeveen Roelof van Echten is de stichter van Hoogeveen.
Ubbo Emmius Ubbo Emmius (pc en rk scholengemeenschap) [20] Stadskanaal, Onstwedde, Veendam, Winschoten Stichter van de Hogeschool te Groningen in 1614.
Johannes Fontanus Johannes Fontanus College [21] Barneveld Johannes Fontanus (1545-1615), de Reformator van Gelderland. Fontanus studeerde theologie te Heidelberg en werd de eerste Hervormde predikant te Arnhem. Behalve voor theologische zaken interesseerde hij zich ook zeer voor het onderwijs.
Wim Gertenbach [22] De school is genoemd naar de in 1943 gefusilleerde verzetsheld Wim Gertenbach.
Walter Gillijns Walter Gillijnsschool [23] Zutphen De school is genoemd naar pater Walter Gillijns. Hij heeft in Zutphen gewoond. Later werkte hij als missionaris in Belgisch Kongo. In januari 1962, tijdens de roerige overgang van kolonie naar zelfstandige staat, is hij om het leven gebracht. In 1971 was dit voor de katholieke gemeenschap in Zutphen aanleiding om de (nieuwe) school naar hem te vernoemen.
Vincent van Gogh Vincent van Gogh [24] Assen  
Hugo de Groot Grotius College [25] Heerlen De school is genoemd naar Grotius, dat is Hugo de Groot (1583-1645), jurist, theoloog, classicus, staatsman en diplomaat die voor vrede en recht vocht.
Ibn Ghaldoen Ibn Ghaldoen [26] Rotterdam De eerste Islamitische school voor voortgezet onderwijs in Nederland. De school is genoemd naar Ibn Ghaldoen, een Moslimgeleerde uit de veertiende eeuw.
Graaf Jan II Graaf Jan van Montfoortschool [27] Montfoort De school is genoemd naar Jan II, die Burggraaf in Montfoort was van 1411-1448. Jan II was een belangrijk edelman aan het hof van Hertog Filips I. Hij verving regelmatig de hertog als stadhouder bij diens afwezigheid. Zijn macht en grote rijkdom hebben er toe bijgedragen dat zijn leenbezit in Holland het Sticht zeer toenam.
Aletta Jacobs Dr. Aletta Jacobs College [28] Hoogezand Genoemd naar Aletta Jacobs, die in Sappemeer (in de huidige gemeente Hoogezand-Sappemeer) werd geboren en opgroeide.
Gerard Heymans Heymanscollege (1947-1983) Groningen Het Heymanscollege, dat in 1947 gevormd werd uit de Groningse Handels-HBS,

werd genoemd naar de beroemde Groninger hoogleraar Heymans (1847 - 1930), grondlegger van de psychologie in Nederland. In 1983 fuseerde het Heymanscollege met de Th. Lancée tot de "Scholengemeenschap Oost".

Helen Parkhurst [29] [30] Helen Parkhurst Almere Helen Parkhurst was de grondlegger van de Daltonscholen. Zij heeft nog met Maria Montessori heeft samengewerkt.
Prins Johan Friso Christelijke basisschool Johan Friso [31] [32] [33]   De school is genoemd naar de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus.
Johannes de Doper Johannesschool [34] Tiel De school is genoemd naar Johannes de Doper, de profeet die de komst van Christus heeft voorbereid.
Pieter Jongeling Pieter Jongelingschool [35] Arnhem De school is genoemd naar Pieter Jongeling. Hij was voorman in onderwijs, politiek en journalistiek. De meesten kennen hem beter als de bekende kinderboekenschijver Piet Prins.
Juliana van Stolberg [36] Eindhoven De school is genoemd naar de Duitse edelvrouw Juliana van Stolberg, die leefde van 1506 tot 1582. Zij was de moeder van Willem I van Oranje-Nassau
Levinus Wilhelmus Christiaan Keuchenius PCBS Keucheniusschool [37] Oud-Beijerland De school is genoemd naar de "oude" Keucheniusschool uit de Steenenstraat, die jarenlang een vertrouwde naam had in Oud-Beijerland.
Mr. L.W.C. (Levinus Wilhelmus Christiaan) Keuchenius, geboren (1822) en getogen op Java, lid van de Raad van Justitie in Batavia en raadsheer in het Hooggerechtshof, minister van koloniën (1880-1890) (antirevolutionair), fanatiek verdediger van het bijzonder onderwijs en de zending in Nederlands Indië. [38]
Ds. FPLC van Lingen Ds. Van Lingenschool [39] Zetten De school is genoemd naar ds. FPLC van Lingen. Hij richtte in Zetten in 1864 het eerste christelijk gymnasium in Nederland op.
Hendrik Antoon Lorentz Lorentz College [40]

[41]

Arnhem-Zuid De school is genoemd naar Hendrik Antoon Lorentz, een beroemd natuurkundige, die in 1902 de Nobelprijs heeft gewonnen.
HJ Lugtmeijer OBS Meester Lugtmeijerschool [42] Apeldoorn De school is genoemd naar de heer HJ Lugtmeijer, die van 1950-1974 als hoofd aan de school verbonden is geweest.
Jan Luyken Jan Luykenschool [43] Schellinkhout De school is genoemd naar de schilder, etser en dichter Jan Luyken, die rond 1703 kort tijd in Schellinkhout woont.
Sint Maarten Maartenscollege [44] Haren (Gr.) Het Maartenscollege is in 1992 gevormd uit een fusie met o.a. het St Maartenscollege, een school die in 1945 door Jezuïeten werd gesticht met Sint Maarten als patroonheilige, omdat deze ook de patroonheilige van de stad Groningen was.
Sint Martinus RK Daltonschool Sint Martinus [45] Makkum De school is genoemd naar de parochiekerk in Makkum: De Sint Martinuskerk.
Gregor Mendel Mendelcollege [46] Haarlem De school is genoemd naar de pater Augustijn Gregor Mendel. De 19e eeuwer Gregor Mendel kruiste en kweekte in zijn kloostertuin in Brno 27.000 erwtenplantjes en met de hulp van zijn wetenschappelijke intuïtie kwam hij tot de opstelling van de wetten van de overdracht van eigenschappen van het ene geslacht op het andere: de zogenaamde Mendelwetten. Dat beeld van Rodr op dat schoolplein toont ons de wetten van de natuur waaraan wij mensen zijn onderworpen, maar ook spreekt het over de vrijheid van onze geest.
Kaj Munk Kaj Munk College [47] Hoofddorp Het Kaj Munk College is genoemd naar de Deen Kaj Munk, predikant, dichter, journalist en schrijver. Kaj Munk was nauw betrokken bij de politiek van zijn tijd. Zo keerde hij zich tegen het opkomende antisemitisme. In 1944 werd hij door de Gestapo vermoord.
Familie Van Panhuys Van Panhuys [48] Leek De school is genoemd naar de familie Van Panhuys die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Leek, de provincie en ons land.
Hans Petri Hans Petrischool [49] Dordrecht De school is genoemd naar de bekende Dordtse kunstenaar Hans Petri.
Regnerus Praedinius Praedinius Gymnasium [50] Groningen De school is genoemd naar Preadinius, die in het midden van de 16e eeuw rector van deze school was.
Jan Prins Jan Prins [51] Rotterdam De school is genoemd naar Jan Prins, een Rotterdamse dichter, bekend van het gedicht: "Te Rotterdam ben ik geboren". Jan Prins is het pseudoniem van de Rotterdammer C.L. Schepp. Hij werd in 1876 geboren, reisde tussen 1896 en 1924 als zee-officier door de gehele wereld en wijdde zich daarna aan zijn letterkundig werk. Hij overleed in 1948.
Gerrit Prop Meester G. Propschool [52] [53] Lochem De school is genoemd naar meester Gerrit Prop. Hij is zelf onderwijzer geweest. Hij werd met name bekend door het maken van landkaarten en atlassen.
Bernard Röling Rölingcollege [54] [55] Groningen In 1987 werd "Scholengemeenschap Oost" omgedoopt tot "Rölingcollege". De school werd vernoemd naar Professor Röling (1909 - 1985), oprichter Criminologisch Instituut, rechter van het oorlogstribunaal te Tokyo in 1946, polemoloog.
Sinds 1998 hebben beide onderdelen van het Rölingcollege een eigen naam: Belcampo en Mondriaan.
Antoon Schellens Pleincollege Antoon Schellens [56] Eindhoven De school is genoemd naar de in 1981 overleden pionier van het LOM-onderwijs in Eindhoven, de heer Antoon Schellens.
Nieks Stensen [57] De school is genoemd naar de ongetwijfeld blonde Deense geleerde Stensen, een voorbeeld voor de leerlingen. Helaas is de praktijk weerbarstiger. ...
Johan Thorbecke obs Thorbecke [58] [59] Den Helder De school is genoemd naar de liberale staatsman uit de 19e eeuw.
Pater Leonard Verheijen [60] De school is genoemd naar de inspecteur van de RK-scholen, pater Leonard Verheijen.
dominee Verhoeff en de heer Rollman Verhoef-Rollmanschool [61] De school is genoemd naar twee bestuursleden van het eerste uur: dominee Verhoeff en de heer Rollman. Ds. Verhoeff ...
Johannes Vermeer Jan Vermeer School [62] Delft De school is genoemd naar de 17de eeuwse kunstschilder Johannes(Jan) Vermeer
A. Willeboer [63] Rotterdam De school is genoemd naar de heer A. Willeboer, één van de pioniers van het speciaal onderwijs in Rotterdam.
Willem Lodewijk Willem Lodewijk Gymnasium [64] Groningen Het gymnasium werd genoemd naar Willem Lodewijk van Nassau.
H.N. Werkman HN Werkmancollege [65] Groningen De school draagt de naam van de Groninger meesterdrukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945).
Willem Wilmink [66] Enschede Staande, geheel rechts, de schrijver naar wie de school is genoemd, tevens coach van het elftal, Willem Wilmink (1936).
Frits Zernike Zernike College Groningen, Haren, Zuidlaren Frederik Zernike (1888) werd in 1920 benoemd tot hoogleraar in de theoretische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij ontwierp de fase-contrastmicroscoop en ontving in 1953 de Nobelprijs voor natuurkunde.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonsnaam Schoolnaam Plaats Beschrijving

Overige landen[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonsnaam Schoolnaam Plaats Beschrijving
Kofi Annan Kofi Annan technical vocational centre [67] Afranse, Ghana De school is genoemd naar Kofi Annan, de Ghanese secretaris-generaal van de VN.
Harvey Milk Harvey Milk School [68] [69] New York De school is genoemd naar Harvey Milk, een openlijk homoseksuele politicus die in 1978 in San Francisco werd vermoord en sindsdien een martelaar is van de ...
Marnix van St Aldegonde Marnix Basisschool [70] Curaçao De school is genoemd naar Philips van St. Aldegonde, Heer van Sint Aldegonde of Marnix van Sint Aldegonde. (een Heer was toen een soort edelman of iemand van hoge stand). Marnix leefde van 1540 tot 1598, dus in de 16de eeuw.