Lesbische vrouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lesbienne)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lesbisch koppel dat elkaars hand vasthoudt
Lesbisch symbool

Een lesbische vrouw of homoseksuele vrouw is een vrouw die zich emotioneel en seksueel aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

In sommige culturen en religies wordt homoseksualiteit afgekeurd. Lesbische vrouwen lopen hierdoor in bepaalde Afrikaanse en Aziatische regio's het risico om slachtoffer te worden van geweld gepleegd door de familiekring of door de overheid. In België, Nederland en veel andere Westerse landen zijn er als gevolg van de homo-emancipatie gelijke rechten voor lesbische vrouwen en zijn huwelijken of geregistreerde partnerschappen tussen vrouwen toegestaan bij wet.

Terminologie[bewerken]

De term lesbische vrouw is afgeleid van de naam van het Griekse eiland Lesbos, waar de dichteres Sappho leefde, die over de vrouwenliefde dichtte.[1] Soms spreekt men daarom ook wel over Sapphische liefde.

Voor homoseksuele vrouwen bestaan de volgende synoniemen:

 • Lesbische vrouw: een term die de laatste jaren het meest gebruikt wordt
 • Lesbienne: een wat verouderde term voor homoseksuele vrouwen
 • Lesbi: in de jaren tachtig gebruikte afkorting van lesbische vrouwen
 • Lesbo: steeds vaker voorkomende afkorting voor lesbische vrouwen, met een wat stoerdere klank
 • Pot: van lollepot of potje afgeleid scheldwoord voor lesbische vrouwen, maar door hen zelf ook als geuzennaam gebruikt[2]
 • Sapphist: ouderwets en weinig gebruikt woord, afgeleid van de Griekse dichteres Sappho
 • Tribade: ouderwets woord voor homoseksuele vrouw
 • Minette: scheldwoord afkomstig uit het Frans: "faire une minette" ofwel "de vulva likken".

Geschiedenis[bewerken]

Exemplaar van het Duitse tijdschrift voor lesbische vrouwen Die Freundin uit 1928

Homoseksualiteit onder vrouwen was heel lang verborgen en stilzwijgend. Lesbische vrouwen waren maatschappelijk onzichtbaar, onder meer doordat al dan niet seksuele contacten tussen vrouwen als minder problematisch werden gezien dan bij mannen onderling. Het uitgaansleven van lesbische vrouwen was mede daarom nog beperkter dan dat van homomannen.

In het Berlijn van de jaren 20 en 30 waren er, net als voor de homomannen, een behoorlijk aantal voorzieningen, waaronder een eigen tijdschrift onder de naam Die Freundin.

Lesbische uitgaansgelegenheden[bewerken]

In Nederland[bewerken]

In Nederland bleef het lesbische uitgaansleven tot 1970 beperkt tot een aantal locaties in de steden Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

De meeste uitgaansgelegenheden voor lesbische vrouwen waren en zijn te vinden in Amsterdam, waar zij al vroeg terechtkonden in het gemengde Café 't Mandje aan de Zeedijk, na de oorlog gevolgd door sociëteit De Schakel van het COC. Bij die vereniging vormden lesbische vrouwen slechts 15% van het aantal leden, maar werden bijvoorbeeld van 1961 t/m 1965 succesvolle vrouwenlanddagen georganiseerd, waarop telkens ongeveer 200 vrouwen bij elkaar kwamen. Op de latere locatie van het COC aan de Rozenstraat was er tot 2006 een vaste vrouwendansavond op zaterdag.

Het eerste exclusieve vrouwencafé was Tabu, dat van 1970-1977 gevestigd was in de Leidsekruisstraat 19. Dit werd gevolgd door de nog steeds bestaande cafés Saarein en Vivelavie. Daarnaast waren er ook enkele disco's die op lesbische vrouwen gericht waren: Homolulu in de Kerkstraat (1975-1997), Labyrinth in de Koggestraat (1987-1989) en YouII aan de Amstel (1999-2007).

Elders in de wereld[bewerken]

Waar er in grote steden voor homomannen meerdere of zelfs vele bars en clubs zijn, is er voor lesbische vrouwen vaak maar één uitgaansgelegenheid. Zo is bijvoorbeeld in een aantal grote Amerikaanse steden maar 1 lesbische bar en telde New York City er in 2008 drie, met een hoogtepunt rond het jaar 2000, toen er vijf bars speciaal voor vrouwen waren.[3]

De enige nog bestaande lesbische bar in 'homohoofdstad' San Francisco, de Lexington Club, sloot eind 2014, nadat in de voorgaande jaren ook al bekende lesbische cafe's in Philadelphia, Chicago en Portland dicht waren gegaan. Als reden voor dit geringe aantal uitgaansgelegenheden wordt wel genoemd dat lesbische vrouwen minder drinken dan mannen, sneller het uitgaan ontgroeien en zich minder prettig voelen in dergelijke cafe's.[3]

Lesbische media[bewerken]

Nederland[bewerken]

 • Zij aan Zij Magazine: het enige Nederlandstalige LesBisch tijdschrift voor Nederland en België.
 • Chebba magazine: het tijdschrift van SJA Meidenplaza dat jaarlijks voor en door Amsterdamse meiden wordt gemaakt.
 • FemFusion.nl: een socialenetwerksite voor lesbische vrouwen.
 • Girls Like US: Engelstalig tijdschrift.

Elders in de wereld[bewerken]

 • Diva: lesBische tijdschrift voor Groot Brittanië en opgericht in 1994.
 • Curve: Noord-Amerikaans tijdschrift en had haar eerste oplage in 1990 in San Fransico, Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Judith Schuyf, Een stilzwijgende samenzwering. Lesbische vrouwen in Nederland 1920-1970, Amsterdam 1994.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Tielman, Rob, Homoseksualiteit in Nederland, 1982 p. 33.
 2. Mijnwoordenboek.nl. vrouw Synoniemen van lesbische vrouw, ander woord voor lesbische vrouw. Geraadpleegd op 25 februari 2010.
 3. a b Huffington Post: On the Closing of the Last Lesbian Bar in San Francisco: What the Demise of the Lex Tells Us About Gentrification, 28 oktober 2014