Paul Van Miert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Van Miert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Paul Adriaan Van Miert
Geboren Turnhout, 3 mei 1965
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij N-VA
Functies
2007-2016 Gemeenteraadslid Oud-Turnhout
2007-2012 Schepen Oud-Turnhout
2014-heden Vlaams Parlementslid[1]
2019-heden Gemeenteraadslid Turnhout
2019-heden Burgemeester Turnhout
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Paul Van Miert (Turnhout, 3 mei 1965) is een Belgisch politicus voor N-VA en burgemeester van de Kempense stad Turnhout.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een neef van de voormalige socialistische politicus Karel Van Miert. Hij behaalde in 1986 een bachelor marketing aan het Hoger Instituut der Kempen (H.I.K.). Van Miert werkte voor de Turnhoutse Miko-groep in meerdere Europese vestigingen en leidde tot 2014 een Duitse dochteronderneming.

Van Miert werd in 2006 lid van het arrondissementeel bestuur alsook van de nationale partijraad van N-VA. Hij kwam voor de eerste maal op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de gemeente Oud-Turnhout. Hij werd verkozen als gemeenteraadslid voor het kartel van CD&V en N-VA. Burgemeester Jef Kersemans (CD&V) sloot een bestuursakkoord met de sp.a en Van Miert werd aangesteld tot schepen van financiën, onderwijs en lokale economie.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd hij herkozen als gemeenteraadslid. Zijn partij werd met negen zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, maar belandde evenwel in de oppositie, nadat CD&V een bestuursakkoord sloot met sp.a en Groen. Eind 2016 verliet Paul Van Miert de gemeenteraad van Oud-Turnhout wegens zijn verhuis naar zijn geboortestad Turnhout. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd zijn partij de grootste, waarna N-VA een coalitie sloot met sp.a, CD&V en Groen. Van Miert werd voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Bij de Vlaamse verkiezingen 2014 stond hij op de vijfde plaats van de kieslijst voor kieskring Antwerpen. Hij behaalde 10.413 voorkeurstemmen en werd verkozen in het Vlaams Parlement.[2] Bij de Vlaamse verkiezingen van 2019 werd hij vanop de zesde plaats van de Antwerpse N-VA-lijst herkozen met 11.434 voorkeurstemmen. In het Vlaams Parlement was Van Miert van 2016 tot 2019 voorzitter van de commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. Ook ging hij zetelen in de raad van bestuur van de Pensioenen Vlaamse Volksvertegenwoordigers en was hij van 2014 tot 2019 plaatsvervangend lid van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Eric Vos
Burgemeester van Turnhout
2019 - heden
Opvolger:
/