Portaal:In het nieuws/Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

  • Israël

In het nieuws - Israël brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws uit Israël. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Israël vermeld.


Feestdagen, herdenkingen en bijzondere gebeurtenissen:[1]

  • 14-21 april: Pesach - joods pasen

Actuele onderwerpen:


Israëlisch nieuws van voorgaande jaren:
2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 (jan-aug) - 2006 (sept-dec) - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013


Meest recente berichten over Israël

- 4 april - Amerikaans minister van BZ John Kerry negatief over vredesbemiddeling[bewerken]

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry deelt mee dat het hem niet is gelukt om vrede te bewerkstellingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Na vijftien maanden allerlei pogingen daartoe te hebben gedaan, is de recente weigering van Israël om een groep Palestijnse gevangenen vrij te laten, de daaropvolgende wens van de PA om een aantal VN-verdragen te ondertekenen ter verkrijging van internationale erkenning en vervolgens de Israëlische mededeling van nieuwbouw in Oost-Jeruzalem de druppel die de emmer doet overlopen. NRC Handelsblad


- 24 januari - Sjoelamit Aloni overleden[bewerken]

Op 85-jarige leeftijd is de oud-politica Sjoelamit Aloni overleden, oprichter van de seculiere burgerrechtenpartij Ratz en leidster van de linkse Meretz. Aloni was een voorvechtster van een seculier Israël en nam het onder meer op voor vrouwenrechten en vrede met de Palestijnen.


- 11 januari - Ariel Sharon overleden[bewerken]

Ariel Sharon, by Jim Wallace (Smithsonian Institution).jpg

Na acht jaar in coma te hebben gelegen, is Ariel Sharon op 85-jarige leeftijd overleden. Sharon was van 2001 tot 2006 premier en vervulde ook diverse ministersposten, waaronder die van buitenlandse zaken en defensie. Hij begon zijn politieke loopbaan bij de rechtse Likoed maar richtte in 2005 de meer centrale Kadima op. Voor zijn politieke loopbaan was hij militair actief. Hij deed reeds mee met de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 en was als generaal betrokken bij de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kipoeroorlog in 1973. Als minister van defensie moest hij in 1982 aftreden omdat het Israëlische leger na Libanon te zijn binnengevallen, had nagelaten tussenbeide te komen toen Libanese falangisten twee Palestijnse vluchtelingenkampen uitmoordden. Zijn bezoek aan de Tempelberg in 2000 luidde het begin in van de Tweede Intifada.


Eerder in het nieuws[bewerken]

Externe links[bewerken]

Nederlandstalig:

Israëlisch Engelstalig:

Andere Engelstalige enz.:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Israëlische/Joodse feestdagen enz. beginnen/eindigen bij zonsondergang.