Vaals (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vaals
Vols
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vaals (plaats)
Vaals (plaats)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Vaals Vaals
Coördinaten 50° 46′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2003) 8.035
Hoogte 200 m
Overig
Postcode 6290-6291
Netnummer 043
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vaals (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (in de eigen streektaal, het Völser-plat, Vols genaamd) is een plaats in het zuidoosten van Limburg in de gelijknamige gemeente Vaals. Zij ligt aan de Rijksgrens van Nederland, vlak ten westen van de Duitse stad Aken (drielandenpunt). Vaals heeft een inwonertal van 8035 inwoners in 2003 en is daarmee de grootste plaats binnen de gemeente.

Ligging[bewerken]

Vaals ligt in het dal tussen de Sneeuwberg in het noorden en de Vaalserberg in het zuiden. De Sneeuwberg dankt zijn naam aan de kalkgrond welke in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur geeft t.o.v. de omringende gronden. Het hoogste punt van het vaste land van Nederland met 322,5 meter, waar zich ook het Drielandenpunt bevindt, ligt ten zuiden van het dorp op de toeristische Vaalserberg. Deze berg heette vroeger Hubertusberg. Een uitloper van de Vaalserberg is het Bokkebosje.

Bevolking[bewerken]

Het dorp Vaals kan welhaast gezien worden als een Nederlandse voorstad van het Duitse Aken. Het is bijna aan Aken vastgegroeid en 26% van de inwoners heeft de Duitse nationaliteit.

Verkeer en vervoer[bewerken]

De Akense openbare vervoersmaatschappij ASEAG onderhoudt een goede verbinding tussen het grensdorp en de domstad. Tot 1974 was Vaals ook per tram vanuit Aken bereikbaar. In de periode 1922-1938 reed er ook een stoomtram vanaf Vaals naar Wijlre, Gulpen en vanaf 1925 ook Maastricht (Tramlijn Maastricht-Vaals). Vaals had toentertijd ook een station aan het pleintje aan het uiteinde van de huidige Prins Bernhardstraat waar het stationsgebouw nog steeds staat (Station Vaals).

Er is daarnaast ook elk uur een busverbinding met Gemmenich, Kelmis en Eupen in het Duitstalige gedeelte van België.

Rijksmonumenten[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van rijksmonumenten in Vaals (plaats) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de plaats Vaals bevinden er zich ruim 70 rijksmonumenten.

Onder de rijksmonumenten bevinden zich meerdere religieuze gebouwen, te weten de Waalse Kerk, de Lutherse kerk, de St. Pauluskerk, de voormalige rooms-katholieke kerk met toren en de daaraan gebouwde Hervormde kerk en de kapel van het Camillianenklooster (thans Museum Vaals).

De plaats heeft een beschermd dorpsgezicht: Rijksbeschermd gezicht Vaals en de uitbreiding daarop. Ook Raren heeft een beschermd dorpsgezicht.

Geboren in Vaals[bewerken]