Vaals (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vaals
Vols
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vaals (plaats)
Vaals (plaats)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Vaals Vaals
Coördinaten 50° 46′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 7360
Hoogte 200 m
Overig
Postcode 6290-6291
Netnummer 043
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vaals (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (in de eigen streektaal, het Völser-plat, Vols genaamd) is de hoofdplaats van de Nederlandse gemeente Vaals, gelegen in het uiterste zuidoosten van Limburg. Het dorp ligt aan de rijksgrens van Nederland, nabij het drielandenpunt met België en Duitsland, ten westen van de Duitse stad Aken. Vaals heeft ruim 7000 inwoners en is daarmee de grootste plaats binnen de gemeente.

Ligging[bewerken]

Vaals ligt in het dal tussen de Sneeuwberg in het noorden en de Vaalserberg in het zuiden. De Vaalserberg, vroeger Hubertusberg geheten, is het hoogste punt van het vaste land van Nederland met 322,5 meter NAP, waar zich ook het Vaalser Drielandenpunt bevindt. Een uitloper van de Vaalserberg is het Bokkebosje. De Sneeuwberg ten noorden van het dorp dankt zijn naam aan de kalkgrond welke in de zomer een opvallend lichte kleur heeft ten opzichte van de omringende gronden.

Bevolking[bewerken]

Het dorp Vaals functioneert al sinds de 18e eeuw als een voorstad van de Duitse stad Aken. Vaals ligt tegen de Akense wijk Vaalserquartier aan en veel inwoners werken in de regio Aken. Ongeveer een derde van de Vaalser bevolking heeft de Duitse nationaliteit. Nadat het aantal in Vaals wonende Duitsers in de laatste decennia van de twintigste eeuw enigszins was gedaald, is dit in recente jaren weer fors gestegen door de relatief lage huizenprijzen in Vaals.[1] Desondanks neemt de bevolking van Vaals al sinds de jaren 1990 af.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Veolia Transport Nederland verzorgt vanuit Vaals een drietal buslijnen. Lijn 61 verbindt een aantal dorpen binnen de gemeente Vaals met Gulpen. Lijn 43 en 50 vormen de hoofdverbindingen met Heerlen en Maastricht. Laatstgenoemde buslijn is tevens een snelle verbinding met station Aachen Hauptbahnhof. De Akense openbaarvervoersmaatschappij ASEAG onderhoudt eveneens een regelmatige busverbinding tussen het grensdorp en de domstad. Er is daarnaast ook elk uur een busverbinding met Gemmenich, Kelmis en Eupen in het Duitstalige gedeelte van België.

Tot 1974 was Vaals ook per tram vanuit Aken bereikbaar (zie Tramlijn Maastricht-Vaals). In de periode 1922-'38 reed er een stoomtram vanaf Vaals naar Wijlre, Gulpen en vanaf 1925 ook naar Maastricht. De Vaalser tramhalte was gelegen aan het pleintje aan het uiteinde van de huidige Prins Bernhardstraat, waar het stationsgebouw (Station Vaals) nog steeds het straatbeeld bepaalt.

Rijksmonumenten, beschermd dorpsgezicht[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van rijksmonumenten in Vaals (plaats) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De plaats Vaals telt 75 rijksmonumenten. Onder de rijksmonumenten bevinden zich meerdere religieuze gebouwen, te weten de Hervormde Kerk (voormalige rooms-katholieke parochiekerk met middeleeuwse toren), de Lutherse kerk, de Waalse Kerk, de Sint-Pauluskerk en de kapel van het Camillianenklooster (thans Museum Vaals).

Een deel van het centrum van Vaals heeft de status van beschermd dorpsgezicht: het rijksbeschermd gezicht Vaals en de uitbreiding daarop. Ook de bij Vaals behorende buurtschap Raren heeft een beschermd dorpsgezicht.

Geboren in Vaals[bewerken]


  1. Zie artikel 'Steeds meer Duitsers verhuizen naar Vaals' in Dagblad De Limburger, 7-11-2014, p. B4.