Volendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mexicano (overleg | bijdragen) op 14 jul 2009 om 14:37. (Versie 17559510 van 195.42.134.4 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Volendam
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Edam-Volendam Edam-Volendam
Coördinaten 52°29'58"NB, 5°4'3"OL
Algemeen
Inwoners 22.000
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Volendam vanuit de lucht, Edam in het noorden
Volendam, begin twintigste eeuw

Volendam is een dorp gelegen in de gemeente Edam-Volendam, in de provincie Noord-Holland.

Historie

Volendam heette oorspronkelijk Vollendam. Oorspronkelijk kwam hier de E of IJe, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Vollendam. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers.

Tegenwoordig is Volendam een plaats met zo'n 22.000 inwoners die nog steeds fors groeit. De toeristen komen van heinde en ver op zoek naar lang vergeten klederdracht en vissersboten maar vinden slechts enkele souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die hen naar Marken kan brengen. En natuurlijk een bevolking die zich qua gebruiken en modebeeld onderscheidt van de rest van Nederland en die een dialect spreekt, het Volendams. Daarnaast is Volendam historisch gezien altijd een zeer Rooms-katholiek dorp geweest in een verder veelal protestantse omgeving. In vroeger tijden was het dorp bekend omdat het het hoogste aantal Nederlandse missionarissen en priesterroepingen per vierkante kilometer kende. Door de secularisatie en ontkerkelijking loopt echter ook in Volendam het kerkbezoek terug. In de laatste jaren kwam echter wel een revival, zo berichtte De Groene Amsterdammer over de oplevende Maria-devotie rond de kapel van het beeld Onze Lieve Vrouw van het Water van de r.k. mevrouw H. Kok.[1][2]

Feesten

Kermis: Het beroemdste feest in Volendam is de Kermis (4 dagen), dat elk 1ste weekend van september plaatsvindt. Op de dijk wordt veel gefeest en in het centrum van het dorp staat een groot aantal attracties. Op deze kermis komen mensen uit heel Nederland.

Bezienswaardigheden

  • Volendams Museum met het sigarenbandjeshuisje
  • Palingsoundmuseum
  • Het Doolhof
  • De Dijk
  • Haven
  • Diamantslijperij
  • Sint-Vincentiuskerk

Klederdracht

v.l.n.r.: Volendam, Urk, Scheveningen, Spakenburg, Marken, Arnemuiden, knielend: Staphorst

De Volendamse klederdracht is zeer bekend en vervult in reclame en Holland-promotie vaak de rol van "nationale" klederdracht.

Winkelen

Er zijn veel toeristische winkels langs De Dijk.

Markt

In de Conijnstraat is er markt op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur.

Ramp in 2001

Volendam langs de haven
Zie Cafébrand Volendam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het aansteken van een bos sterretjes in Café De Hemel heeft in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 in Volendam een zeer felle, kortdurende brand veroorzaakt. Het café was vol met jonge mensen. De sterretjes zorgden er voor dat de kurkdroge kerstversiering die aan het plafond was bevestigd in brand vloog.

Bij deze brand kwamen veertien jonge mensen om door vertrapping, zuurstofgebrek en zeer ernstige brandwonden. Ongeveer 180 personen raakten gewond, van wie velen ernstig. Jonge mensen zijn voor het leven verminkt en gehandicapt door de ernstige brandwonden in het gezicht en op de rest van het lichaam. Er waren zoveel gewonden dat de capaciteit van de brandwondencentra in Purmerend, Beverwijk, Groningen, Utrecht en Rotterdam te klein was. Daarom werden velen in het buitenland verpleegd, onder andere in Leuven en Brussel.

Bij het onderzoek naar de brand kwam naar voren dat de café-eigenaar nalatig is geweest om de kerstversiering te impregneren met een brandwerend middel. Ook waren er veel te weinig vluchtwegen uit het pand en zaten er veel te veel mensen in. Er waren ook verdenkingen dat aan diverse andere verordeningen van de gemeente niet was voldaan. Er werden vragen gesteld of de controles door de gemeente wel voldoende waren uitgevoerd.

De toenmalige burgemeester van Edam-Volendam Frank IJsselmuiden, trad naar aanleiding van de ramp af evenals CDA-wethouder W. Visscher.

Na de ramp ontwikkelde 16% van de slachtoffers een posttraumatische stressstoornis. De psychische en sociale verwerking van de ramp werd onder leiding van deskundigen en de Volendamse pastoor professioneel opgezet maar is nog altijd niet beëindigd.

Muziek

Volendam vormt de thuisbasis van vele popgroepen en andere muzikanten zoals; BZN, The Cats, Left Side, Canyon, Piet Veerman, Anny Schilder, Nick & Simon, 3js, Maribelle, Next One, Tol & Tol, Monique Smit en Jan Smit. Ook Jan Akkerman woont in Volendam. Muziek uit Volendam is ook wel bekend onder de naam palingsound. Vanaf 2007 zendt 100%NL op Eerste Kerstdag de Volendam Top 100 uit.

Sport

Voetbal

Volendam heeft een rijke voetbalhistorie, met een profclub die vanaf seizoen 2009/2010 niet meer in de Eredivisie speelt, FC Volendam en een amateurvereniging, RKAV Volendam. FC Volendam heeft de meeste promoties afgedwongen naar de Eredivisie in het betaalde voetbal in Nederland. Helaas staan hier ook de meeste degradaties tegenover. Men spreekt hier dan ook van de "Heen en Weer".

Handbal

De handbalvereniging KRAS/Volendam behaalde, onder leiding van trainer/coach Peter Portengen, in 2005, 2006 en 2007 de landstitel in de Eredivisie. Ook werd er in die jaren tweemaal de Super Cup en tweemaal de NHV-Beker gewonnen. Verder is KRAS/Volendam maatschappelijk betrokken bij projecten om de plaatselijke jeugd enthousiast te maken voor sport en beweging in het algemeen.

Verkeer en vervoer

Volendam is bereikbaar vanaf Purmerend via de N244. Vanaf Hoorn, Amsterdam en Monnickendam via de N247 Vanaf Edam via de Zuidpolderzeedijk, de Dijkgraaf de Ruijterlaan, de Dijkgraaf Poschlaan en de N247/N517.

Veerdienst

Vanaf half maart tot en met oktober is er een bootdienst tussen Volendam en Marken vanaf 10.30 tot 17.30 uur, iedere 20/30 minuten.

Cocaïnegebruik

Tussen 2002 en 2007 kwam Volendam regelmatig in het nieuws in verband met grootschalig cocaïnegebruik onder jongeren.[3][4]

Geboren

Zie ook

Externe links

Referenties

  1. Volendam: Maria van het Water
  2. OL Vrouw van het Water - Volendam, Meertens Instituut, Nijmegen; NOS-journaal 1997.
  3. Twaalfjarigen aan de cocaïne in Volendam, Noordhollands Dagblad, 28 september 2007
  4. Volendamse jongeren zijn massaal aan de cocaïne, RTLNieuws.nl, dossier, 4 november 2002
Zie de categorie Volendam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.