Brusselsepoort (Maastricht, buurt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brusselsepoort
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 02 Buitenwijk West - Buurt 00 Brusselsepoort.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk West
Coördinaten 50°51'12"NB, 5°39'47"OL
Oppervlakte 92 ha.  
Inwoners
(2017)
6.250[1]
Overig
Postcode(s) 6217
Buurtnummer 09350200
Portaal  Portaalicoon   Maastricht

Brusselsepoort is een woonwijk in het westen van de Nederlandse stad Maastricht. Het is tevens een van de 44 officiële buurten binnen de gemeente Maastricht. De buurt is voor een deel gebouwd in het begin van de 20e eeuw. De naam Brusselsepoort is afgeleid van de Brusselsepoort, de middeleeuwse stadspoort die tot 1868 aan het eind van de Brusselsestraat stond.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Brusselsepoort grenst in het oosten aan het centrum van Maastricht en het Frontenkwartier (Frontenpark). Aan de zuidzijde liggen de buurten Mariaberg en Belfort, in het westen Pottenberg, in het noordwesten Malpertuis en in het noorden Caberg. Het Koningin Emmaplein, de Sint Annalaan, de Brouwersweg, de Beeldsnijdersdreef, de Porseleinstraat en de Nobellaan vormen de voornaamste begrenzingen met de andere wijken.[2]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Winkelcentrum Brusselse Poort

Brusselsepoort heeft een aantal voorzieningen van regionale of interregionale betekenis. De buurt heeft een groot overdekt winkelcentrum ("Brusselse Poort"), dat bezoekers uit de wijde omgeving trekt. Het voormalige ziekenhuis Sint Annadal is sinds 1995 in gebruik als rechtbank Maastricht, tegenwoordig rechtbank Limburg. In een ander deel van het complex was tot voor enige jaren de Maastrichtse campus van de Japanse Teikyo University gevestigd. De Zuyd Hogeschool heeft een vestiging aan de Brusselseweg (voorheen Pabo, thans Vertaalacademie Maastricht). Aan de Eenhhoornsingel is het Bonnefanten College gevestigd.

In de buurt liggen een rooms-katholieke kerk (Sint-Annakerk), een evangelische kerk (Evangelische Gemeente Maastricht), een Turks-Nederlandse (Tevhid-moskee) en een Marokkaans-Nederlandse moskee (El Fath-moskee), die bezoekers uit de hele regio Maastricht trekken. Op buurtniveau is er een basisschool (de Odaschool) en zijn er diverse winkels en horecavoorzieningen.

Brusselsepoort is zowel per openbaar vervoer als per auto goed bereikbaar. Diverse Arriva-stadsbussen halteren in de wijk. Brusselsepoort wordt doorsneden door een van de belangrijkste uitvalswegen naar België, de Via Regia, en grenst direct aan de drukke Sint Annalaan en de Statensingel. Het Koningin Emmaplein fungeert daarbij als scharnierpunt. Parkeren is door de nabijheid van het centrum, het winkelcentrum Brusselse Poort en de vele andere voorzieningen, vaak problematisch.

Architectuur en stedenbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig ziekenhuis Sint Annadal, thans gerechtsgebouw

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Wellicht het meest imposante gebouw in de wijk is de neo-byzantijnse Sint-Lambertuskerk van architect Hubert van Groenendael uit 1914. Deze monumentale kerk is na jaren van leegstand en verval onlangs gerestaureerd. De kerk is eigendom van de woningcorporatie Servatius en zou aanvankelijk worden bestemd tot hoofdkantoor van de corporatie. Doordat Servatius in 2009, onder andere door het mislukte Campus Maastricht project, in financiële moeilijkheden geraakte, werd van dit plan afgezien. Een nieuwe bestemming is nog niet gevonden. Ook de naastgelegen kapelanie is een rijksmonument.

Een opvallend monument aan de Brusselseweg is de kweekschool Immaculata, tegenwoordig Zuyd Hogeschool. Het gebouw in Amsterdamse Schoolstijl is een ontwerp van architect A. Swinkels uit 1931. Het voormalige Sint Annadalziekenhuis van dezelfde architect is voor een deel gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door recente verbouwingen en door het wit schilderen van de gevels is de baksteenarchitectuur sterk aangetast. Het gebouw is geen rijksmonument.

Stedenbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Via Regia in Brusselsepoort

Brusselsepoort bestaat uit een aantal deelgebieden uit verschillende bouwperiodes. Het oudste deel verrees tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog op een deel van de geslechte Hoge Fronten. Het bestaat uit herenhuizen aan de straten rondom de Lambertuskerk (Victor de Stuersstraat, Pastoor Habetsstraat, Sint Annalaan) en eenvoudigere huizen rondom het Orleansplein. Ook een deel van de bebouwing aan de Brusselseweg is vooroorlogs.

Het nieuwere deel van Brusselsepoort ten westen van het Orleansplein bestaat deels uit hoogbouw (onder andere de sterflat Via Regia), deels uit eengezinswoningen en verder de zogenaamde woonschool "De Ravelijn" uit 1956. Aan de achterzijde van het oude ziekenhuis Sint Annadal verrees in de jaren 1990 een nieuwbouwwijkje op de voormalige parkeerplaats van het ziekenhuis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]