Charles Windsor, Prins van Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles
1948 - heden
Charles (2019)
Prins van Wales
Periode 1958-heden
Voorganger Edward (later Edward VIII)
Hertog van Edinburgh
Periode 2021-heden
Voorganger Philip Mountbatten
Vader Philip Mountbatten
Moeder Elizabeth II
Broers/zussen Anne Mountbatten-Windsor
Andrew, hertog van York
Edward, graaf van Wessex
Partner Lady Diana Spencer (1981-1996)
Camilla Parker Bowles (2005-)
Kinderen William van Cambridge
Harry van Sussex
Coat of Arms of Charles, Prince of Wales.svg Coat of Arms of the Duke of Rothesay.svg
Wapens van Charles als prins van Wales en als hertog van Rothesay (voor gebruik in Schotland).
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Charles Philip Arthur George, Prins van Wales, Hertog van Edinburgh,[1] Hertog van Cornwall, Hertog van Rothesay, Graaf van Carrick, Baron van Renfrew, Lord van de Eilanden, Prins en Grote Steward van Schotland (Londen, 14 november 1948) is de oudste zoon van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en daarmee sinds 6 februari 1952 de eerste in lijn voor de Britse troonopvolging. Hij is sinds 1958 Prins van Wales, of in Schotland Hertog van Rothesay.

Mocht hij zijn moeder opvolgen, dan zou hij constitutioneel koning worden van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Charles werd geboren in Londen, in Buckingham Palace, als eerste kind van kroonprinses Elizabeth en Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh. Tevens was hij het eerste kleinkind van koning George VI en koningin Elizabeth. De aartsbisschop van Canterbury, Geoffrey Fisher, doopte Charles in het paleis op 15 december 1948. Voor de doop werd water gebruikt uit de Jordaan. Zijn peetouders waren koning George VI (zijn grootvader), koning Haakon VII van Noorwegen (zijn neef), koningin-moeder Mary (zijn overgrootmoeder), prinses Margaret (zijn tante), prins George van Griekenland (zijn grootoom), prinses Victoria Maria van Hessen-Darmstadt (zijn overgrootmoeder), Patricia Mountbatten (zijn nicht) en David Bowes-Lyon (zijn grootoom).

Toen Charles drie was, besteeg zijn moeder, prinses Elizabeth, de troon als Elizabeth II. Charles werd haar troonopvolger en verkreeg enkele titels. Op 2 juni 1953 woonde Charles de kroning bij van zijn moeder tot koningin.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Charles was de eerste kroonprins die niet geheel privé-onderwijs genoot, maar ook scholen bezocht. Hij voltooide de middelbare school, Gordonstoun, met onder andere de vakken geschiedenis en Frans en studeerde daarna culturele antropologie en archeologie onder andere aan Cambridge University , waarin hij op masterniveau afstudeerde. In een militaire opleiding behaalde hij vervolgens enkele bevoegdheden als vliegenier.

Prins van Wales[bewerken | brontekst bewerken]

Charles in 1974

Op 26 juli 1958 werd Charles door zijn moeder benoemd tot prins van Wales. Op 1 juli 1969 vond zijn investituur plaats. In 1970 nam hij zitting in het Hogerhuis. In de jaren 70 woonde Charles een kabinetsbijeenkomst bij en was daarmee het eerste lid van de koninklijke familie sinds koning George I die dat deed. Hij was uitgenodigd door premier James Callaghan om te zien hoe de Britse regering functioneert. Charles nam met de oprichting van The Prince's Trust in 1976 steeds meer publieke taken op zich. In 1981 reisde hij naar de Verenigde Staten.

Rond het jaar 1975 ging het idee rond om Charles tot gouverneur-generaal van Australië te benoemen. Als gevolg van een combinatie van een nationalistisch gevoel in Australië en het ontslag van de regering van Australië door de gouverneur-generaal, kwam er niets van het idee terecht.

Charles is de oudste troonopvolger die de titel prins van Wales draagt. Hij is sinds 9 september 2017 de langste drager van deze titel. Als Charles monarch zou worden, zou hij de oudste uit de geschiedenis zijn. De huidige recordhouder is Willem IV. Sinds 2 november 2016 is Charles de oudste kroonprins ter wereld ooit. Zijn voorganger op dit gebied was Oscar Frederik Willem Olaf Gustaaf Adolf van Zweden.

Militaire training en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Naar koninklijke traditie diende Charles in de krijgsmacht. Hij deed dat zowel bij de marine als luchtmacht.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Charles ontmoette Diana Spencer in 1977, terwijl hij haar huis bezocht voor een bezoek aan haar zus Sarah Spencer. In februari 1981 verloofden Charles en Diana zich.

Charles trouwde op 29 juli 1981 met Diana Frances Spencer. Het echtpaar kreeg twee kinderen:

Het gezinsleven speelde zich voornamelijk af op Kensington Palace en in Highgrove House.

Echtscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen vijf jaar kwam het huwelijk onder druk te staan. De aanhoudende zorgen van Diana over de minnares van Charles, Camilla Parker Bowles, werden zichtbaar en lieten hun sporen na in het huwelijk. Diana publiceerde Charles' affaire met Camilla in een boek, Diana, Her True Story. In december 1992 kondigde premier John Major in het parlement de formele scheiding aan. In hetzelfde jaar publiceerde de Britse pers telefoonconversaties uit 1989 tussen Charles en Camilla. Het huwelijk werd op 28 augustus 1996 ontbonden door echtscheiding. Nadat Diana verongelukte op 31 augustus 1997, vloog Charles, samen met haar zussen, naar Parijs om haar lichaam terug te brengen naar Groot-Brittannië.

Tweede huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Charles en Camilla bij de officiële opening van het Parlement van Wales, Cardiff, 2011

De verloving tussen Charles en Camilla werd aangekondigd op 10 februari 2005. Camilla droeg een ring van zijn grootmoeder, Elizabeth Bowes-Lyon. Charles is het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat een burgerlijk huwelijk had in plaats van een religieus huwelijk. Het huwelijk zou oorspronkelijk worden voltrokken op 8 april 2005 maar werd met één dag uitgesteld tot 9 april 2005 vanwege de uitvaart van paus Johannes-Paulus II. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Het huwelijk bracht enige onrust teweeg omdat Camilla gescheiden was. Na het overlijden van prinses Diana was Charles conform kerkelijk recht weduwnaar. Een kerkrechtelijk vergelijkbare situatie had in 1936 tot de abdicatie van Edward VIII geleid. De ouders van Charles waren niet aanwezig bij het burgerlijk huwelijk.

Interesses[bewerken | brontekst bewerken]

Prins Charles heeft verschillende interesses, zowel op het sociale als op het persoonlijke vlak. Hij stichtte in 1976 The Prince's Trust en leidt de 16 organisaties voor het goede doel, die daar tegenwoordig onder vallen. Hij schrijft in boeken en artikelen over zijn interesses.

Een van zijn interesses is de architectuur. Prins Charles viel door de jaren heen op door pleidooien voor een meer traditionele architectuur. In 1984 vergeleek hij in een toespraak de sloop- en bouwwoede van het Londense stadsbestuur met het resultaat van de bombardementen van de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog.[2] Zijn opmerking dat sommige moderne gebouwen als puisten, carbuncles, de stad ontsieren, leidde tot de instelling in 2006 van de Carbuncle Cup, een onderscheiding voor het slechtste ontwerp van het jaar.

De prins liet zijn ideeën in praktijk brengen in het dorpje Poundbury in Dorset. Ook heeft hij een passie voor tuinieren volgens biologische principes. Hij bezit het landgoed Highgroves in de omgeving van Bristol, waar hij regelmatig kunstenaars uitnodigde om een bloem of plant in aquarel te vereeuwigen. Zelf is hij ook aquarellist; in januari-februari 2022 exposeerde hij 75 landschappen in Garnison Chapel, Chelsea Barracks te Londen.[3]

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschild van Prins Charles

De dynastieke titels van de prins zijn:

  • 14-11-1948 – 06-02-1952: Z.K.H. prins Charles van Edinburgh
  • 06-02-1952 – heden: Z.K.H. de hertog van Cornwall (en graaf van Carrick, baron van Renfrew, heer van de Eilanden, prins en opperhofmeester van Schotland)
    • in Schotland: Z.K.H. de hertog van Rothesay
  • 26-07-1958 – heden: Z.K.H. de prins van Wales (en graaf van Chester)
  • 09-04-2021 - heden: hertog van Edinburgh

Charles is benoemd tot ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. George I van Griekenland
 
 
 
 
 
 
 
4. Andreas van Griekenland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Olga Konstantinovna van Rusland
 
 
 
 
 
 
 
2. Philip Mountbatten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Lodewijk Alexander van Battenberg
 
 
 
 
 
 
 
5. Alice van Battenberg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Victoria Maria van Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
1. Charles, prins van Wales
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. George V van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
6. George VI van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Mary van Teck
 
 
 
 
 
 
 
3. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Claude Bowes-Lyon
 
 
 
 
 
 
 
7. Elizabeth Bowes-Lyon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Cecilia Cavendish-Bentinck
 
 
 
 
 
 

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sinds januari 2007 is Charles de langst op de troonsbestijging wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis, en sinds september 2013 de oudste Britse troonopvolger ooit.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Prins Charles. Een uitzonderlijk leven in de schaduw van de troon, Sally Bedell Smith (vertaling Rik Smits); uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2017; ISBN 978 90 468 2228 9.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
-
Lijn van de Britse troonopvolging
1
Opvolger:
William van Cambridge
Zie de categorie Charles, Prince of Wales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.