Naar inhoud springen

Drieborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 3 jan 2020 om 21:21.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Drieborg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Drieborg (Groningen)
Drieborg
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 12′ NB, 7° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,99[1] km²
- land 19,36[1] km²
- water 0,62[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
460[1]
(23 inw./km²)
Woningvoorraad 227 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1422
Foto's
Drieborg 2 Begin bebouwde kom (2010)
Drieborg 2 Begin bebouwde kom (2010)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Drieborg (Gronings: Drijbörg) is een dorp in de gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt 460 inwoners (1 januari 2023) en de bevolkingsdichtheid van het statistische gebied Drieborg bedraagt 23,98 inwoners per km² (2018).

Drieborg ontstond na de aanleg van de Kroonpolder in 1696 op de voormalige zeedijk of Oudedijk.[2] Voor die tijd lag er al een kleine nederzetting met enkele boerderijen op verhoogde erven langs deze dijk, die Stocksterhorn werd genoemd. Een van deze boerderijen heette volgens een oude kaart Het Zuijder Huijs. In de middeleeuwen lag in deze omgeving het dorp Wynedaham.

Drieborg maakte aanvankelijk deel uit van het dorp Oudedijk. De naam Drieborg wordt voor zover bekend voor het eerst vermeld in 1818; hij verschijnt pas rond 1850 op topografische kaarten en in registers van de burgerlijke stand. Met het woord drijbörg wordt doorgaans een huis met drie woningen bedoeld. Ook wordt wel verwezen naar drie dijken die hier samen kwamen.[3]

Ten noorden van het dorp liggen de Stadspolder en de Kroonpolder. Beide polders liggen ruim een meter hoger dan het oudere land ten zuiden van het dorp, dat minder hoog is opgeslibd en waarvan de venige ondergrond is ingeklonken.

Drieborg was altijd een landarbeidersdorp. De arbeiders werkten op de grote boerderijen in de omgeving. Het Oldambt groeide in de achttiende en negentiende eeuw doordat er weer land op de zee werd teruggewonnen. Het werd de graanschuur van Nederland, waarbij de arbeidsverhoudingen in de loop van de tijd steeds slechter werden.

Na de Tweede Wereldoorlog was er steeds minder behoefte aan arbeidskrachten in de landbouw. Dat leidde tot vertrek uit de regio. In Drieborg leidde dit tot de sloop van een groot aantal huizen.

Geboren in Drieborg

Zie de categorie Drieborg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.