Naar inhoud springen

Gebruiker:Ronn/Wikiwijzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

W I K I W I J Z E R

Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. That's what we're doing.

Jimmy Wales, 2004

Wikipedia werd 'geboren' op 15 januari 2001. Anno 2024 zijn er meer dan 320 taalversies, die samen ruim 62 miljoen artikelen bevatten. Op de Nederlandstalige Wikipedia staan ruim 2 miljoen artikelen, die in 2023 samen meer dan 16 miljoen pageviews per maand hadden.[1] Bewerkers van de encyclopedie worden wel Wikipedianen genoemd.[2]

In 2015 kreeg de wereldwijde Wikipediagemeenschap de Erasmusprijs toegekend.[3] De uitreikende stichting noemt de encyclopedie een "'gesammt Kunstwerk', een alomvattend informatiekunstwerk, springlevend en zich steeds ontwikkelend." Over de Wikipedianen zegt zij: "Het is alleen dankzij hun idealisme, volharding, onafhankelijkheid en toewijding aan het algemeen belang, dat de hoeveelheid kennis in Wikipedia blijft aangroeien, verbeteren en zich verspreiden over de wereld."[4]



We are family...

Wikibooks Wikibooks
Vrije leerboeken

Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vrij beeldmateriaal

Wikidata Wikidata
Open kennisbank

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron

Wikiquote Wikiquote
Vrije verzameling van citaten

Wiktionary Wiktionary
Het vrije woordenboek

Wikisource Wikisource
De vrije bibliotheek

Wikispecies Wikispecies
Open lijst van soorten

Wikiversity Wikiversity
Vrij cursusmateriaal

Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids

MediaWiki Mediawiki
Vrije en open wiki-applicatie

Wikifunctions Wikifunctions
Vrije bron van wikifuncties

Meta-Wiki Meta-Wiki
Wikimedia projectcoördinatie

WMNL WMNL
Wikimedia Nederland


WIKIPEDIA : vijf zuilen

Zie WP:5Z


Registreren en aanmelden zijn niet nodig om pagina's te kunnen bewerken, maar heeft wel enkele voordelen waaronder je eigen kladblok en volglijst. Bedenk eerst wat en hoe je het wilt schrijven. Wikipedia heeft regels en richtlijnen, die kunnen worden samengevat in vijf zuilen.

1. Wikipedia is een encyclopedie

Wikipedia is geen Facebook, LinkedIn, reclamefolder, fanpage, nieuwssite, verlengstuk van een website, enz. Onderwerpen moeten voldoende encyclopedische relevantie hebben, waarbij de inhoud is gebaseerd op verifieerbare en betrouwbare bronnen en niet het resultaat mag zijn van origineel onderzoek. Houd rekening met de privacy van levende personen.
Voldoet een pagina (nog) niet aan de voorwaarden, dan kan deze ter beoordeling worden voorgedragen.

2. Wikipedia heeft een neutraal standpunt

Schrijf feitelijk en objectief, geef bij verschillende meningen ook de verschillende standpunten weer. Schrijven over jezelf of zaken waarbij je nauw betrokken bent, wordt afgeraden. Dat voorkomt een Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend-effect. Krijg je betaald voor je bijdrage, dan ben je verplicht dat te vermelden. Een uitzondering geldt voor medewerkers van culturele instellingen (GLAM), wanneer zij niet door hun werkgever worden betaald voor het leveren van een specifieke bijdrage.


Zeg nou zelf...
  • A-48 (Spanje): "De weg loopt op dit moment van San Fernando, ten zuiden van Cádiz, naar Vejer de la Frontera. De weg is ontstaan door het opwaarderen en omleggen van de nationale weg N-340. Op dit moment is 36 kilometer van de 110 kilometer voltooid. Het is de bedoeling dat de weg in 2016 wordt voltooid."
  • Angra Mainyu (band): "Over de bezetting en het jaar van oprichting van de band is niks bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid betreft het een soloproject dat omstreeks 2002 werd opgericht."
  • Emigrate: "In tegenstelling tot wat anderen beweren heeft Kruspe Rammstein niet een jaartje opzij gezet. Integendeel, hij en de andere bandleden van Rammstein zijn onlangs opnieuw de studio ingedoken om een nieuw album op te nemen en hij blijft prioriteit geven aan Rammstein boven zijn soloproject."
  • Gallimard: "Gallimard wordt beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke Franse uitgeverijen, met name voor literatuur van de 20e en 21e eeuw."
  • Ledûb Volleybal: "Vooral Dames 1 maakte de afgelopen jaren vele successen mee, het team speelt op dit moment in de 1e Divisie."
  • Marokko op het Eurovisiesongfestival: "Het gerucht gaat dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko zo laag geëindigd was (voorlaatste), dat hij besloot dat Marokko nooit meer mee mocht doen."
  • Jett Rebel: "Tuinstra groeide op in een muzikale kunstenaarsfamilie, hij bleek aanleg te hebben voor muziek. Tuinstra begon op jonge leeftijd met het opnemen van muziek (4 | 5 jaar), met behulp van een cassetterecorderhandelen later complete albums. Voor zijn 10e jaar speelde Tuinstra al verschillende instrumenten, drumstel (5 jaar), piano (6 jaar), (gitaar 8-9 jaar), basgitaar (9-10 jaar) en na zijn 10e meer verdieping in allerlei synthesizers en andere muziekinstrumenten." Eerder stond hier: "In zijn omgeving wordt veel muziek gemaakt, en al snel blijkt hij een bijzondere aanleg te hebben. Op 5-jarige leeftijd speelt hij drums, meteen daarna begint hij met pianoles. (...) Voor zijn tiende speelt hij ook vlot gitaar"


3. Wikipedia bevat vrije inhoud

Wikipedia is opgezet om kennis vrij te delen. Materiaal (tekst en beeld) dat niet onder een vrije licentie valt mag niet in de encyclopedie worden geplaatst. We zijn strict bij mogelijke schending van auteursrechten. Het Contactpunt-team helpt zo nodig bij het vastleggen van toestemming.

4. Wikipedia heeft een gedragscode (Wikiquette)

Ga uit van goede wil, discussieer over de inhoud en vermijd persoonlijke aanvallen. Niet elke bijdrage is even constructief, je mag de ander daarop aanspreken of vragen om een bron. Gebruik de samenvattingsregel om kort de reden van je bewerking weer te geven. De samenvattingsregel is niet de handigste plek om te overleggen.

5. Wikipedia heeft geen harde regels

De conventies, regels en richtlijnen van Wikipedia zijn niet allemaal in steen gebeiteld. Een afwijkend idee kan tenslotte ook juist een verbetering van de encyclopedie zijn. Gebruik je gezonde verstand, leer van anderen en zoek waar nodig het overleg op. Je hoeft geen toestemming te vragen om bijvoorbeeld fouten te verbeteren, afbeeldingen te plaatsen of een nieuw artikel te schrijven, dus: voel je vrij en ga je gang!


WIKIMEDIA COMMONS

Katrina Leskanich
Foto: Finsent, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Op Wikimedia Commons staan meer dan 105 miljoen vrij te gebruiken mediabestanden, waaronder foto's, tekeningen en filmmateriaal. Vrij wil zeggen dat je geen verdere toestemming nodig hebt om ze te gebruiken. Het kan wel zijn dat bijvoorbeeld vermelding van naam en/of licentie verplicht is. Check hiervoor de beschrijving bij het bestand.


Naast veel door Wikipedianen (Wikimedianen) geuploade bestanden, is er materiaal te vinden dat is vrijgegeven door GLAM-instellingen als de Koninklijke Bibliotheek NL,[5] het Nationaal Museum van Wereldculturen (foto's van Boy Lawson), het Noord-Hollands Archief (Fotopersburo C. de Boer) en Beeld en Geluid (video's van de Stichting Natuurbeelden en het Polygoonjournaal).


Voor het zelf uploaden van materiaal geldt dat je alleen mag uploaden waarvan jij de auteur bent, wat door de rechthebbende onder een vrije licentie is vrijgegeven of wat onder het publiek domein valt. Bezit is niet hetzelfde als auteursrecht; als je een foto van een schilderij wilt uploaden, kan het zijn dat je toestemming nodig hebt van de schilder of diens erfgenamen. Eigen foto's uploaden van kunst in de openbare ruimte, mag alleen bij landen waar panoramavrijheid geldt. Op de pagina's van het Contactpunt-team kun je lezen hoe je een auteur om toestemming vraagt en hoe deze kan worden vastgelegd. Een fotograaf kan zonder account een portret uploaden via Wikiportret.


WIKIDATA

Wikidata is opgezet als database ter ondersteuning van Wikipedia. Er zijn meer dan 95 miljoen items opgenomen. Wikidata kan helpen bij de structuring van gegevens, onder meer door te linken naar onder andere de diverse taalversies van Wikipedia, Commons en andere databanken.


Wikidata kan worden gebruikt voor queries om overzichten samen te stellen, zoals de lijsten met vrouwelijke beeldhouwers en vrouwelijke kunstschilders uit Nederland, België en Zuid-Nederland zonder artikel op nlwiki.

Het geluid van Wikipedia.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]