Groep T Hogeschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Umicar Infinity in het atrium van Groep T

Groep T is een campus voor hoger onderwijs van de KU Leuven en UC Leuven-Limburg in de stad Leuven.

Geschiedenis[bewerken]

De Groep T - Internationale Hogeschool Leuven is ontstaan uit een fusie van de bestaande school voor technische (later industriële) ingenieurs en de Provinciale Normaalschool en vindt haar oorsprong in de oprichting in 1888 van de katholieke Sint-Pietersambachtsschool in Leuven door Joris Helleputte (1852-1925). Groep T Internationale Hogeschool is lid van de Associatie KU Leuven en is sinds oktober 2013 de campus voor de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. De niet-universitaire opleidingen vonden sinds oktober 2014 onderdak bij UC Leuven-Limburg, een samenwerkingsverband met de Katholieke Hogeschool Leuven en de Katholieke Hogeschool Limburg.

Plaats in het onderwijslandschap[bewerken]

De school voer in Vlaanderen een eigen koers, niettegenstaande haar katholieke achtergrond was ze niet eenduidig te profileren in de nettenstructuur. De school is bij de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen, in 1995, niet toegetreden tot de Katholieke Hogeschool Leuven. In 2004 werd ze wel lid van de Associatie KU Leuven, de associatie rond de KU Leuven. Tot 2014 maakte ze echter geen deel uit van het Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO). Sinds de samenwerking onder de koepel UC Leuven-Limburg is dit wel het geval.

Onderwijsaanbod[bewerken]

Thans worden er op campus Groep T voornamelijk twee soorten opleidingen aangeboden:

Engineering college[bewerken]

Academische Bachelor en Master in de industriële wetenschappen met volgende afstudeerrichtingen:

Deze opleidingen zijn sinds 2013 onderdeel van de KU Leuven.

Education college[bewerken]

Professionele Bachelor in Onderwijs:

In GroepT Education College kan men leerkracht technische vakken, zoals elektriciteit en mechanica, studeren. Opleidingen in het kader van de sociale promotie onder de naam ACE, worden ook aangeboden. Sinds 2014 vormt het 'Education College' een aparte groep binnen de University Colleges Leuven-Limburg. De andere twee groepen bestaan uit de vroegere Katholieke Hogeschool Leuven en de Katholieke Hogeschool Limburg.

Internationale connecties[bewerken]

De volledige opleiding tot Master in de Industriële Wetenschappen kan vanaf het eerste bachelorjaar naast in het Nederlands ook in het Engels gevolgd worden. Daarbij kunnen studenten die zich in het Nederlandstalige programma inschrijven naar keuze ook vakken in het Engels volgen. Groep T telt momenteel meer dan 150 studenten in de Engelstalige richtingen. Deze komen uit China, de landen van Zuidoost-Azië (Laos, Vietnam, Cambodja), India, het Midden-Oosten en uit Afrika. De hogeschool neemt ook deel aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Docenten van Groep T geven regelmatig gastcursussen aan verschillende universiteiten in het verre oosten, waarmee Groep T samenwerkingsverbanden heeft, zoals de Beijing Jiaotong Universiteit en de Technische Universiteit Zhejiang.

Varia[bewerken]

  • De studentenvereniging van de Industriële Wetenschappen aan Groep T is Industria, die van Onderwijs Educata. De fakbar (het faculteitscafé) van deze verenigingen was de Délibéré.
Umicar Infinity
  • Met het Umicore Solar Team neemt een team van studenten om de twee jaar deel aan de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. Met de Umicar Infinity eindigden de studenten van Groep T in 2007 op de tweede plaats. In 2009 moest het team de strijd staken na een ongeval. De wagen lag op dat moment in de tweede positie. Ook in 2011 werd op de laatste dag de finish niet gehaald. In 2013 eindigde het team zesde in de Challenger klasse.

Externe links[bewerken]