Çavaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Holebifederatie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van Çavaria

Çavaria is de in 1977 in België opgerichte Federatie Werkgroepen Homofilie (later Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit). Het is een koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. Deze vereniging ondersteunt holebi-en transgendergroepen en komt op voor gelijke kansen en rechten voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Er werken bijna 150 vrijwilligers en een vijftiental betaalde personeelsleden bij Çavaria. Deze pressiegroep wordt door middel van jaarlijkse dotaties van de Vlaamse overheid (Ministerie voor Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding) met belastinggeld gefinancierd.

Naamsveranderingen[bewerken]

In 2002 is de federatie omgedoopt in de Holebifederatie en in 2009 veranderde de naam naar Çavaria.

Werking[bewerken]

Çavaria werkt via provinciale koepels en overlegorganen en sommigen hebben ook een ontmoetingsplaats:

Deze regionale overlegorganen organiseren het contact tussen de lokale holebi-groepen onderling en tussen Çavaria/Provinciale koepels en de lokale holebi-groeperingen. België kent naast çavaria ook een Brusselse koepel (Regenbooghuis Brussel, ook bekend als La Maison Arc-en-Ciel of The Rainbowhouse) en een Waalse koepel (Arc-en-Ciel Wallonie).

Activiteiten[bewerken]

Çavaria organiseert Holebifoon, de holebi- en transgendermedia ZiZo, bestaande uit het ZiZo-magazine en de bijhorende website ZiZo-online.be, en ondersteunt de jaarlijkse Belgian Pride (de zaterdag in mei die het dichtste valt bij de 17de mei, de Internationale Dag tegen Homofobie).

Ze vertegenwoordigt daarnaast ook de lokale holebi- en transgendergroeperingen bij de overheid. Voor de holebi- en transgenderverenigingen zelf organiseert ze opleidingen, vormingen en heeft ze personeel in dienst ter ondersteuning.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]