Lijst van niet-erkende staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Landen & Volken

██ Geen internationale erkenning

██ Beperkte erkenning

██ Erkend door de meeste landen

██ Gebieden waarvan de status betwist wordt, met een regering die beperkt erkend wordt

Hieronder volgt een lijst van niet-erkende staten.

1rightarrow blue.svg Zie ook de vlaggen van niet-erkende staten, de lijst van landen van de wereld en de lijst van voormalige landen.

Uitleg[bewerken]

 • Er zijn diverse gebieden die internationaal niet als staat erkend zijn, maar die de facto zelfstandige staten zijn. De meeste van dit soort gebieden zijn delen van een land, waar een etnische minderheid van het moederland de meerderheid vormt en die zich van dat moederland hebben afgescheiden.
 • Micronaties, zoals Sealand en Hutt River, zijn ook niet-erkende landen die onafhankelijkheid claimen en soms de facto ook bezitten. Micronaties worden internationaal echter niet serieus genomen en zijn daarom niet opgenomen in onderstaande lijst. Zie daarvoor de lijst van micronaties.
 • In deze lijst zijn de leden van de Verenigde Naties niet opgenomen, ook al worden zij door enkele andere VN-leden niet erkend. Israël wordt bijvoorbeeld door 32 VN-leden niet erkend, maar is wel lid van de Verenigde Naties en daarom niet in deze lijst opgenomen. Andere VN-lidstaten die niet volledig erkend worden zijn de Volksrepubliek China (niet erkend door de 21 VN-leden die de Republiek China erkennen), Noord-Korea (niet erkend door Zuid-Korea en Japan), Zuid-Korea (niet erkend door Noord-Korea), Cyprus (niet erkend door Turkije) en Armenië (niet erkend door Pakistan).

Deels erkende landen met in de praktijk controle over hun territorium[bewerken]

Staten die de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië formeel erkennen.
 • Flag of Abkhazia.svg Abchazië in het noordwesten van Georgië is een functionerende staat die zichzelf heeft uitgeroepen, die door Rusland, Nicaragua, Venezuela en Nauru wordt erkend. Het land werd ook ooit erkend door Tuvalu en Vanuatu, maar deze landen hebben hun erkenning ingetrokken. Abchazië ligt tussen de Kaukasus en de Zwarte Zee. Na de bezetting van het onafhankelijke Georgië door Sovjet-Russische troepen in 1921 was Abchazië korte tijd gescheiden van Georgië. Binnen de Sovjet-Unie was Abchazië als de Abchazische ASSR deel van de Sovjet-republiek Georgië. In 1992 verklaarde Abchazië zich onafhankelijk, hetgeen tot een oorlog leidde die tot 1994 duurde. Sindsdien is Abchazië buiten de controle van Georgië.
Staten die de onafhankelijkheid van de Republiek China formeel erkennen.
 • Flag of the Republic of China.svg De Republiek China (Taiwan) controleert sinds de nederlaag in de Chinese Burgeroorlog in 1949 alleen Taiwan en enkele kleine nabijgelegen eilanden. Door resolutie 2758 van de Algemene vergadering van de Verenigde Naties van 25 oktober 1971 verloor zij haar zetel in de VN en een groot deel van de internationale erkenning. De Volksrepubliek China nam de zetel in de VN over. Anno 2015 wordt de Republiek China slechts door 22 landen (21 VN-leden en Vaticaanstad) officieel erkend. Taiwan onderhoudt echter met de meeste landen economische betrekkingen.
Staten die de onafhankelijkheid van Kosovo formeel erkennen.
 • Flag of Kosovo.svg Kosovo functioneerde van 1999 tot 2008 onder de UNMIK de facto onafhankelijk van Servië, op basis van resolutie 1244 van de Veiligheidsraad. De jure is Kosovo een autonome Servische provincie. Op 17 februari 2008 riep het parlement van Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Deze wordt door 108 van de 193 lidstaten van de VN erkend, waaronder Nederland, België en de meeste andere lidstaten van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Veel andere landen, zoals het vroegere moederland Servië, Rusland, China, Spanje, India, Brazilië, Mexico, Kazachstan en Iran, erkennen de onafhankelijkheid echter niet en beschouwen het nog altijd als een onderdeel van Servië.
 • Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg De Turks-Cyprioten riepen na de Grieks-Cypriotische staatsgreep en de daaropvolgende bezetting door Turkije in 1974 in Noord-Cyprus de Turkse Federale Staat Cyprus uit. In 1983 riep het parlement de onafhankelijke Turkse Republiek Noord-Cyprus uit. Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend. Een onder Kofi Annan uitgewerkt VN-voorstel om beide Cypriotische staten bij elkaar te brengen werd door Turks-Cyprioten aanvaard, maar door de Grieks-Cyprioten bij een referendum in 2004 afgewezen.
 • Flag of South Ossetia.svg Zuid-Ossetië is een de facto onafhankelijk land op Georgisch territorium. In 1991 riep Georgië de onafhankelijkheid uit en verklaarde Zuid-Ossetië zichzelf ook onafhankelijk. In 1992 werd een wapenstilstand overeengekomen. Het conflict laaide echter weer op in 2004, en opnieuw werd een wapenstilstand afgesloten. Op 7 augustus 2008 viel Georgië binnen en op 8 augustus dreven de Russische troepen hen terug. Zuid-Ossetië hernieuwde zijn onafhankelijkheid, die erkend wordt door Rusland, Nicaragua, Venezuela en Nauru. Het land is ook ooit erkend door Tuvalu, maar dat land heeft de erkenning ingetrokken.

Niet-erkende landen met in de praktijk controle over hun territorium[bewerken]

 • Flag of the Donetsk People's Republic.svg De Volksrepubliek Donetsk is een staat in het oosten van Oekraïne die controle heeft over een deel van het Oekraïense oblast Donetsk. Het land werd in 2014 uitgeroepen door pro-Russische separatisten in de nasleep van Euromaidan. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door het deels erkende Zuid-Ossetië.
 • Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2.svg De Islamitische Staat werd in 2014 uitgeroepen en beheerst delen van Irak en Syrië. Het land streeft naar een wereldwijd kalifaat.
 • LNR flag.png De Volksrepubliek Loegansk is een staat in het oosten van Oekraïne die controle heeft over een deel van het Oekraïense oblast Loehansk. Het land werd in 2014 uitgeroepen door pro-Russische separatisten in de nasleep van Euromaidan. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door het deels erkende Zuid-Ossetië.
 • Flag of Nagorno-Karabakh.svg Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan beschouwt zich sinds 1991 als onafhankelijk land. Internationaal wordt Nagorno-Karabach als deel van Azerbeidzjan gezien, waar de bevolking in meerderheid uit Armeniërs bestaat. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door de deels erkende staten Abchazië en Zuid-Ossetië.
 • Flag of Somaliland.svg Somaliland is het noordwestelijke deel van Somalië. In mei 1991 riepen stammen in het noorden van Somalië de onafhankelijke republiek Somaliland uit, die tegenwoordig vijf van de achttien districten van Somalië omvat. Het gebied komt overeen met het vroegere Brits-Somaliland.
 • Flag of Transnistria.svg Transnistrië is het gedeelte van Moldavië dat aan de oostkant van de rivier de Dnjestr ligt. Het riep zichzelf in 1990 uit als staat en wordt door geen enkel ander land erkend. Transnistrië heeft een Slavische bevolking, in tegenstelling tot de rest van Moldavië, waar de meerderheid Moldavisch is. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door de deels erkende staten Abchazië en Zuid-Ossetië.

Deels erkende landen, grotendeels militair bezet[bewerken]

Erkenning van Palestina
 • Flag of Palestine.svg De staat Palestina werd in 1988 uitgeroepen en door de Arabische wereld erkend. De Palestijnse Autoriteit heeft slechts een gedeeltelijke controle over haar grondgebied, dat grotendeels door Israël is bezet. De Palestijnse gebieden zijn officieel erkend door ruim 130 landen waaronder enkele EU-lidstaten en is een waarnemerstaat niet-lid van de Verenigde Naties.
Erkenning van de Arabische Democratische Republiek Sahara.

██ Diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau

██ Diplomatieke erkenning

██ Diplomatieke betrekkingen of erkenning bevroren of opgeschort

██ Diplomatieke betrekkingen of erkenning afgelast of ingetrokken