Met het Oog op Morgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Met het Oog op Morgen
Presentatie Chris Kijne
Wilfried de Jong
Rob Trip
Herman van der Zandt
Lucella Carasso
Simone Weimans
Elisabeth Steinz
Mieke van der Weij
Type programma nieuws
Uitzendingen
Tijdstip 23.00 - 0.00
Omroep NOS
Zender NPO Radio 1, de regionale publieke zenders en via het themakanaal NPO Nieuws
Periode 5 januari 1976-heden
Portaal  Portaalicoon   Media

Met het Oog op Morgen (kortweg: het Oog) is een radioprogramma van de NOS, dat elke dag tussen 23.00 en 0.00 uur wordt uitgezonden op NPO Radio 1.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma bestaat sinds 5 januari 1976. Het idee voor een actueel programma op de late avond kwam van radiocoryfee Kees Buurman. De eerste uitzending werd gepresenteerd door Han Mulder.

Al vanaf de eerste uitzending begint en eindigt het programma met een aangepaste versie van het lied Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey. Het instrumentale gedeelte werd oorspronkelijk gespeeld door het VARA-dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt.[1] Vanaf 2011 is er de door Franck van der Heijden gearrangeerde versie gespeeld door het Metropole Orkest.[2] Eerst werd het Oog op Hilversum 3 uitgezonden[bron?], later verhuisde het programma naar Hilversum 2, dat in 1985 werd hernoemd naar Radio 1.

Op 4 januari 2024 werd bekend dat Hans Hogendoorn na 48 jaar stopt als stem van het programma.[3] Op 10 februari 2024 werd bekendgemaakt dat journalist en voice-over Hanneke de Jonge de nieuwe stem van het programma wordt.[4]

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

Met het Oog op Morgen brengt tegenwoordig elke dag achtergronden bij het nieuws, onder meer door interviews in de studio met gasten die zelf in het nieuws zijn, of veel weten over de achtergronden van een actuele gebeurtenis. Ook wordt dagelijks verteld wat de volgende dag in de ochtendbladen te lezen is. Het programma heeft na de tune een vaste opening. Hierin wordt meegedeeld wie de uitzending presenteert en welke onderdelen er in de uitzending zitten, zoals de krant van morgen en Den Haag vandaag. De opening wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, vanaf het begin medewerker van het Oog, en volgt een vast patroon: Dit is Met het Oog op Morgen, met een overzicht van de actualiteiten, de krant van morgen, Den Haag vandaag en de ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het x graden. Binnen zit <naam presentator>. Hierna begint de uitzending met een persoonlijke kijk van de presentator op de afgelopen dag.

De interviews in het Oog zijn voor het grootste gedeelte live in de studio in Hilversum. Als een gast niet in de gelegenheid is om naar de studio te komen, wordt er gebruikgemaakt van een andere studio of er wordt telefonisch contact gezocht met de gast. Een uitzondering wordt gemaakt voor belangwekkende gesprekken die niet live kunnen worden gehouden. In dit geval wordt het interview van tevoren opgenomen. De meest voorkomende van tevoren opgenomen interviews zijn gesprekken van de Den Haag-redactie met politici. Met het Oog op Morgen heeft met ruim 40% het grootste marktaandeel op de publieke en commerciële radiozenders op het tijdstip van uitzenden.

Onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Met het Oog op Morgen heeft zijn succes mede te danken aan de vaste formule. Het programma begint met het nieuws van de afgelopen dag in een kort blok en een overzicht van de ochtendkranten. Tot november 2021, bij gebreke aan Nederlandse zondagkranten, werd de krant in "anderland" - het nieuws uit een buitenland dat die dag in de belangstelling was - behandeld. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 kwam in plaats van buitenlands nieuws, regionaal nieuws aan de orde. Na dit item wordt een aantal nieuwsonderwerpen uitgebreider behandeld, te beginnen met het Haagse politieke nieuws, zo dat er is. Op maandag is er 'Brussel bij nacht' waarin nieuws uit de ''hoofdstad' van Europa' aan de orde komt, doorgaans met NOS-correspondenten Kysia Hekster en Ardy Stemerding. Aan het eind komt vaak de rubriek 'Vijf voor twaalf', waarin kort een nieuwsitem nuancerend wordt bekeken; onderwerp is meestal een korte reactie op klein of grappig nieuws van die dag. Van tijd tot tijd wordt deze rubriek gebruikt voor een miniserie over een bepaald onderwerp. In het derde seizoen van het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw werden de afleveringen besproken door het toenmalige Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik in de rubriek "Oog zoekt boerin". Tijdens de paasdagen van 2008 legden bekende Nederlanders uit wat de dagen rondom Pasen inhouden.

De Duitstalige begintune van het programma is sinds het begin van de uitzendingen door sommige mensen als controversieel ontvangen. Daarom is in 1980 besloten op 4 mei een aangepaste tune te draaien. Sedertdien wordt op elke dag de normale begintune gebruikt en hiermee is deze de meest gedraaide tune in de geschiedenis van de Nederlandse radio. Eind maart 2010 werd bekendgemaakt dat deze tune vervangen zou worden door een andere. Op 1 april bleek dit een grap te zijn.

In 2011 is de tune opnieuw ingespeeld door het Metropole Orkest in een gewijzigd arrangement. Sinds 13 oktober van dat jaar is de nieuwe versie te horen.

Podcast[bewerken | brontekst bewerken]

Na de uitzending verschijnt het Oog als podcast. Daarnaast verschijnt op zaterdag een podcast met de hoogtepunten van de week. Van februari 2017 tot maart 2019 hebben politiek verslaggever Joost Vullings en presentator Max van Weezel een eigen podcast gehad: De Stemming van Vullings en Van Weezel. In juli 2019 kwam er een doorstart met Vullings en Xander van der Wulp: De Stemming van Vullings en Van der Wulp.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige presentatoren met hun vaste dag zijn:

Invallende presentatoren zijn Tijs van den Brink, Marcia Luyten, Sheila Sitalsing, Coen Verbraak, Joost Vullings en Jeroen Wollaars.[5]

Oud-presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatoren in de loop der tijd waren onder anderen:

Rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het nieuwsoverzicht op radio en TV: hoogtepunten van het nieuws aan de hand van fragmenten uit televisie- en radioprogramma's;
  • De krant van morgen: een blik in de ochtendbladen behalve op zaterdagavond bij gebreke aan Nederlandse zondagkranten.
  • Den Haag Vandaag: Haagse verslaggevers Wilma Borgman en Wilco Boom doen verslag van de Haagse politiek;
  • Brussel bij Nacht: Europacorrespondenten Sander van Hoorn en Tijn Sadée doen verslag van de Europese politiek, op maandagen;
  • Johns Poëzierubriek: Oud-Oog-presentator John Jansen van Galen brengt gedichten ten gehore en vertelt over poëzienieuws, op zondagen;
  • Een Leven in Letters: Rubriek over biografieën van Hans Renders, elke derde zondag van de maand.
  • Gesprek met de minister-president: Wilma Borgman of een andere medewerker van de parlementaire redactie van de NOS spreekt wekelijks, doorgaans op vrijdag, met de premier of, als die is verhinderd, met een vicepremier.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • 29 juli 2005 was de 10.000e uitzending van het programma.
  • Stephan Sanders besteedde in zijn uitzendingen aandacht aan klassieke muziek: met het oog op klassiek.
  • Op 26 juni 2011 presenteerde Hans Laroes het Oog in verband met zijn naderende afscheid als hoofdredacteur van het NOS Journaal; nadien deed hij dat nog een keer.
  • Op vrijdag 10 mei 2019 is uitzending 15.000 met publiek vanuit de Verkadefabriek in Den Bosch uitgezonden; de intro van het programma werd door het aanwezige publiek gekozen uit een aantal door luisteraars ingezonden suggesties.[6]
  • Tweemaal heeft men de uitzending laten doorlopen tot 00.30 naar aanleiding van een actuele gebeurtenis: op 14 juli 2016 na de aanslag met een vrachtwagen op de Boulevard des Anglais in Nice en op 6 januari 2021 in verband met de Bestorming van het Capitool door aanhangers van aftredend president Donald Trump.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)