Overleg:Kusttram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

volgens mij was de kusttram heel lang de langste tramlijn, maar is er in Karlsruhe een tramlijn van meer dan 100 kilometer. Misja Speur 22 dec 2005 15:58 (CET)

Dat is niet helemaal een tramlijn. Gedeeltelijk is het traject tram, maar gedeeltelijk ook trein. In Duitsland is dat heel precies gedefinieerd in de wet. Waar de Betriebsordnung für Straßenbahnen (trams) wordt toegepast, zoals in het centrum, is het ding een tram, maar waar de Eisenbahnen-Betriebsordnung (spoorwegen) wordt toegepast, is het ding geen tram maar een trein.
De voertuigen zijn daarom officieel zowel trams als treinstellen. Als wat ze dienst doen, hangt van het stukje spoor af waar ze op rijden, en kan dus ook tijdens de rit veranderen.
Kortom, de lijn als geheel genomen is én geen tram én geen trein, je kunt dit slechts voor deelstukken beantwoorden.--77.9.7.110 10 jun 2007 17:55 (CEST)

Koninginnelaan[bewerken]

Halte Koninginnelaan is met ingang van 7 juli 2007 verdwenen. Deze halte is samengevoegd met de halte Renbaan. Gelieve niet elke handeling te zien als vandalisme.Bartjedj 10 feb 2008 12:33 (CET)

Klopt niet! Het is de halte "Henegouwenstraat" die toen is verdwenen, en die had ik in juli al verwijderd. De halte Koninginnelaan is er wel degelijk nog, zie website van de Lijn.--65henk 10 feb 2008 14:52 (CET)
Mijn excuses. Nu ik het zo zie staan, is het inderdaad heel logisch.Bartjedj 10 feb 2008 18:57 (CET)
Back again. In het artikel staat het aantal haltes op 69. Volgens mij is dat nu 68, na de schrapping van NPT Kerk. Het was tot 2007 70, Henegouwenstraat was 69, Kerk 68.Bartjedj (overleg) 29 jan 2012 23:33 (CET)

Kaart[bewerken]

De kaart is niet bijgewerkt. Ik mis De Panne Adinkerke. Kan iemand die bijwerken?

Smiley.toerist 14 jan 2009 13:21 (CET)

Is het kaartje bij "Sporenschema" nog relevant? De verlenging naar Adinkerke ontbreekt, de nieuwe stelplaats Slijkensesteenweg staat er niet op, het sporenplan van het onderhoudcentrum nieuwpoortsesteenweg klopt volgens mij niet, in Blankenberge weet ik alvast dat er een overloopwissel verdwenen is bij de heraanleg van de sporen enkele jaren terug,.. In Zeebrugge staat er aan de "mole" nog steeds "Baustelle" voor de bruggen, binnenkort zal ook de situatie in Lombardsijde wijzigen, de loods in De Panne telt drie sporen en een zijspoor in de plaats van twee loodssporen en een zijspoor zoals op de tekening, door de verlenging is de keerlus er verdwenen, ... Groenevogel (overleg) 11 jun 2017 12:33 (CEST)

Nieuwpoort[bewerken]

Het nieuwe tracé in Nieuwpoort is al meer dan 20 jaar oud. Trek eerst na voor je post...Bartjedj 14 jan 2009 18:39 (CET)

Ik heb het over Nieuwpoort-Bad en niet over Nieuwpoort-dorp (Lombardijen)! Dit is een paar jaar geleden gebeurt. Vanaf Groenedijk rijdt de tram nu op de Elisalaan ipv de Albert I laan. De Albert I laan is trouwens een eenrichtingsweg geworden. Kijk eens op google. En dit is zeker recenter dan 20 jaar geleden gebeurt. De haltes zijn nog nieuw er is een dubbelsporige vrije baan. Vroeger moest de tram zich in het straatverkeer mengen van de Albert I laan. De haltenamen van de schema kloppen trouwens niet met de haltes die ik op de lijnplanner vind. Zo is er een halte "De Zathe" die ik niet terug vind en er zijn andere verschillen. De haltenamen zullen wel veranderd zijn met de route aanpassing.

Groeten, Smiley.toerist 15 jan 2009 00:54 (CET)

Ja, dat klopt dan wel, maar zo'n detail hoeft toch geen hele alinea te krijgen omdat er eens hier en daar een kleine heraanleg van auto- en spoorwegen is ? Bovendien, een jaartal met een vraagteken in in de vorm van 200? is wel érg encyclopedisch. Bovendien zou je bij "Hierdoor wordt de drukke kustweg door de badplaats vermeden." haast denken dat de tram de bebouwde kom links laat liggen, terwijl die er nog steeds doorrijdt. Het autoverkeer is gewoon in 2 éénrichtingswegen gesplitst (elke richting 1), en de tram neemt er nu eentje van (namelijk inderdaad de meest landinwaartse, terwijl hij wegblijft uit de winkelstraat waar het wel drukker is qua voetgangers). De info die er stond was op zich niet mis (dus daarom hoefde ze niet weg), maar ikzelf vond ze bv. wel een eerder klein detail, of toch te onduidelijk geschetst ;-) --LimoWreck 15 jan 2009 01:08 (CET)
Sorry hoor, maar de info klopt simpelweg niet! De tram die niet dóór Nieuwpoort-Bad rijdt, maar er links van, dateert van de jaren '80. '90 maximum. Ikzelf kom al sinds 1988 maandelijks in Nieuwpoort-Bad, en ik kan me geen enkel beeld herinneren dat de tram door Bad rijdt. Jullie getuigen allebei van zeer weinig kennis ter zake. Lombardijen ligt in Nederland! Lombardsijde ligt voorbij Nieuwpoort-Stad (niet Dorp), en maakt er helemaal geen deel meer van uit. "De Zathe" zegt mij helemaal niets. Dus die halte is zeker al van voor 1990 geschrapt. In de jaren 90 zijn de laatste tramsporen uitgebroken, samen met het opstelterrein Zonnebloem. Deze waren op dat moment al zeer geruime tijd ongebruikt. Niets persoonlijk, maar gelieve enkel te bewerken als je zeker bent van je zaak! Zonder te willen dreigen: volgende keer stap ik naar de moderatoren.Bartjedj 15 jan 2009 16:47 (CET)
En nog iets: kijk eens naar het lijnplan in het artikel: dit dateert van 1994, en daarop is duidelijk de huidige keerdriehoek te zien.Bartjedj 15 jan 2009 16:48 (CET)
Tjah, misschien heeft hij het over bushaltes of zo met zijn Zathe, maar dan nog, dat ligt helemaal niet in Nieuwpoort-Bad --LimoWreck 15 jan 2009 21:12 (CET)
Enneuh: "Jullie getuigen...", bij mijn weten is smileytoerist de enige met zijn standpunt ;-) --LimoWreck 15 jan 2009 21:20 (CET)
Over die jullie: je zei 'Ja, dat klopt dan wel'. Dus ik dacht dat je akkoord ging met zijn standpunt. Als dat niet zo is: mijn excuses!Bartjedj 15 jan 2009 22:34 (CET)
Ik heb nog vervolgonderzoek gedaan. Ik heb De Lijn planner verkeerd gebruikt. Ik zocht de huidige haltes in Nieuwpoort. De lijst klopt, maar ik was vergeten dat er ook bushaltes zijn, waaronder "De Zathe" (lijn 41 Diksmuide Nieuwpoort). Mijn excuses hierdoor. Blijft dat ik nog wel duidelijke herinneringen heb van de route via de Albert I laan. Maar hoe lang geleden weet ik ook niet meer. Ik laat het zo. Zoals LimoWreck al schreef is het maar een kleine tracé aanpassing. Als ik elke kleine tracé aanpassing van de buurtspoorwegen zou documenteren komt er geen eind aan. Nogmaals mijn excuses voor de verwarring. Smiley.toerist 16 jan 2009 00:12 (CET)

Adinkerke station[bewerken]

Er is toch een tramremise bij Adinkerke station? Die zie ik namelijk niet terug in de lijnschema. Toegegeven ik zie de aansluiting naar de remise in Oostende ook niet, maar wel die in Knokke.

Smiley.toerist 16 jan 2009 00:24 (CET)

en ook een in Ostende met keerlus.. --Jan Oosterhuis 16 jan 2009 00:27 (CET)Spoorjan

In Adinkerke is inderdaad een stelplaats, met 3 opstelsporen en een aansluiting tussen het spoor IN en het spoor UIT. Zo kan er binnen de remise gekeerd worden ri. het station. In Oostende zijn er 2 stelplaatsen, één aan de renbaan en één aan het station.Bartjedj 16 jan 2009 00:33 (CET)

Lijkt mij handig een lijstje stelplaatsen toe te voegen. Bestaat de stelplaats bij De Panne nog? Of is deze afgebroken en vervangen door de nieuwe stelplaats bij Adinkerke station.

Smiley.toerist 16 jan 2009 13:20 (CET)

De stelplaats De Panne Esplanade bestaat nog steeds, maar wordt tegenwoordig enkel gebruikt voor opslag van het museummateriaal.Bartjedj 16 jan 2009 22:36 (CET)

Pachter kusttram[bewerken]

Tot 1956 waren de NMVB kustlijnen geexploiteerd door een pachter. Weet iemand de naam van de pachter? Staat niet vermeld in de rail Atlas. Smiley.toerist 16 jan 2009 13:14 (CET)

Geschiedenis klopt niet[bewerken]

De eerste tramlijn in de kuststreek is inderdaad in 1885 aangelegd, maar niet langs de huidige route! Dit was van Oostende naar Nieuwpoort via de dorpen van Middelkerke en Mariakerke. Pas in 1897 is de huidige route tot Middelkerke-Bad aangelegd. (1903 tot Westende-Bad en in 1923 tot Lombardsijde-Dorp) Ook tussen Nieuwpoort en De Panne kwam de dorproute lang voor de kustroute die geleidelijk gebouwd wordt. De huidige kustroute is pas in de eind jaren 1920 ontstaan. Dit is ook logisch want de huidige badplaatsen zijn pas na de eerste buurtspoorweglijnen gebouwd. (Ook in de stad Oostende kwam eerst de lus (Klein Parijs - Kade) van de stadslijnen 5/6 in 1897)

Ik ben bezig met de Lemma Geschiedenis verder uit te werken, zoals ik al voor Antwerpen, Brabant en Oost-Vlaanderen heb gedaan. Ik stel voor de geschiedenis samen te vatten en alleen te vermelden dat eerst de lijnen naar de dorpen kwamen en pas later de echte kustlijn en door te verwijzen naar het buurtspoorweg artikel. Ik zal de kaart van Oost-Vlaanderen tekenen.

Groeten,
Smiley.toerist 18 jan 2009 10:38 (CET)

Goed idee. Als die kaart van Oost-Vlaanderen op die van Antwerpen en Brabant lijkt. Norbert zeescouts 18 jan 2009 13:18 (CET)
Er is een voorproef van de kaart in de commons (Buurtspoorwegen West-Vlaanderen.png), maar hij is nog niet klaar voor publicatie. Smiley.toerist 23 jan 2009 13:34 (CET)

volgorde[bewerken]

Volgorde stations beschrijft van De Panne naar Knokke, terwijl het schema daarnaast de omgekeerde volgorde toont. Niet heel lees-vriendelijk. Kan iemand één van beide omdraaien? dank bij voorbaat.

In het artikel staat een tussenkopje "heden". Dat is altijd een beetje riskant. Hoe langer het er staat, hoe meer kans dat het niet meer klopt. Misschien wijzigen in "ontwikkelingen in de 21e eeuw" ?

Door de wol geverfd 27 mei 2009 11:20 (CEST)

Hermelijnen aan de kust[bewerken]

Aardig, maar die periodes zijn mij niet duidelijk. Ik neem aan dat die Hermelijnen alleen in de zomer dienst doen. Of doen die Hermelijnen voor een schooljaar dienst? Smiley.toerist (overleg) 3 sep 2011 21:18 (CEST)

Voor een hele zomer naar ik afleid uit de communicatie van De Lijn. Maar dit kan inderdaad duidelijker.--stefn Icon train.png 5 sep 2011 20:30 (CEST)

Per grote uitzondering kan het gebeuren dat je ook in de wintermaanden op een Hermelijn zit Groenevogel (overleg) 11 jun 2017 11:54 (CEST)

Blauwe trams[bewerken]

zie File:Blauwe NMVB tram Oostende.jpg. Weet iemand er iets meer over? Het was een BN experiment van een of twee exemplaren. Nr 6102. Hij reed een extra dienst tussen Oostende en De Haan. Later is een andere middenbak geplaatst bij de meeste BN trams.Smiley.toerist (overleg) 16 mrt 2012 16:52 (CET)

6102 is blijkbaar een sleeptram die na een ongeval in dichte mist met de 6103 de goede stukken van de 6103 kreeg (van twee halve werd een hele gemaakt blijkbaar). De moderniseringen die andere trams wel kregen heeft de 6102 niet gehad omdat het een sleeptram is. EvilFreDoverlech 16 mrt 2012 21:47 (CET)
Wel bijzonder is de blauwe kleur en een hoge middenbak. Ze hadden op dat moment geen oranje verf meer? Er is geen verlaagde middenbak of deur. Hij reed korte diensten tussen Oostende en De Haan maar ik weet niet welk jaar. Daarna heb ik hem nooit meer gezien.Smiley.toerist (overleg) 17 mrt 2012 00:18 (CET)
Ik heb er wat verder ingedoken. De BN trams hadden twee nummer reeksen 60xx (kust, eenrichtingwagens) en 61xx (Charleroi, tweerichtingwagens). De TEC heeft bij renovatie zijn eigen nummer reeks van 7xxx toegepast. De 6103 bestond nog in 2009. (zie File:Tec Anderlues.JPG). Ik ga de vraag stellen aan de echte expert, hoe het nu precies in elkaar zit. Mijn vermoeden is dat BN twee beschadigde trams van Charleroi had en de gelegenheid nam om een nieuwe tussenbak uit te proberen, met het uniek resultaat. En later zijn de lage vloer bakken tussengeplaatst. Smiley.toerist (overleg) 17 mrt 2012 11:15 (CET)

6102 is de "Manilla" tram. Een prototype voor de tram in Manilla en de eerste BN met een derde bak. Groenevogel (overleg) 11 jun 2017 11:56 (CEST)

Station Zeebrugge[bewerken]

Hoort het station Zeebrugge Dorp ter hoogte van halte vaart niet in het schema te worden opgenomen? Beide liggen zeer dicht bij elkaar. Groenevogel (overleg) 11 jun 2017 12:42 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kusttram. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 apr 2019 15:37 (CEST)