Rivierlandschap (geografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rivierkleilandschap)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het rivierlandschap wordt het landschap bedoeld dat in en langs rivieren voorkomt. Rivierlandschappen verschillen van hun geomorfologische karakter in de bovenloop, middenloop en benedenloop van rivieren.

Met de term rivierlandschap wordt in de Nederlandse taal vaak het Nederlandse rivierenlandschap bedoeld; ook wel rivierkleilandschap genoemd. Dit type landschap komt vooral in het midden van Nederland voor, in en langs de stroomgebieden van de grote rivieren. Grofweg genomen vormt de oost-westlopende strook van rivierlandschap in Midden-Nederland (het Rivierengebied) de grens die het noordelijk zandgebied en zuidelijk zandgebied van elkaar scheidt. Het Nederlandse rivierenlandschap bestaat voornamelijk uit een afwisseling van komgronden en stroomruggen. De stroomruggen bestaan uit een ondergrond van grover sediment (zavel en zand) en liggen op de plaatsen waar een voormalige rivierbedding heeft gelegen. De komgronden staan/stonden alleen tijdens overstromingen onder water; hier wordt/werd fijne rivierklei afgezet.

In andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Noemenswaardige termen uit andere talen, die (ongeveer) dezelfde betekenis hebben als rivierlandschap in het Nederlands, zijn:

De overstromingsvlaktes stroomopwaarts langs de Rijn en de Elbe worden daar Flussauen genoemd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Huizenga, Hilde E.A., Oogst van de landschappen van rivieren en kust. Cultuurhistorie en bijna vergeten beheertechnieken voor opbrengst van erf en terrein, Den Haag 2013