Pocahontas (1995)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pocahontas
Pocahontas
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Mike Gabriel
Eric Goldberg
Producent James Pentecost
Scenario Carl Binder
Susannah Grant
Philip LaZebnik
Hoofdrollen Irene Bedard
Mel Gibson
David Ogden Stiers
John Kassir
Russell Means
Frank Welker
Christian Bale
Linda Hunt
Muziek Alan Menken
Montage H. Lee Peterson
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 16 juni 1995
Vlag van Nederland 8 december 1995
Genre Animatie, kinderfilm
Speelduur 81 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 55 miljoen
Opbrengst US$ 346 miljoen[1]
Vervolg Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pocahontas is een Amerikaanse animatiefilm van de Walt Disney Studios. De film is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen, namelijk het leven van de Powhatan-indiaanse prinses Pocahontas en de Engelse ontdekkingsreiziger John Smith. Het is de 33e lange animatiefilm van Disney. De film ging in première op 16 juni 1995.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In het jaar 1607 maakt een Engels schip zich klaar om af te varen naar Noord-Amerika om een kolonie te stichten en op zoek te gaan naar goud. Een van de opvarenden van het schip is de avonturier John Smith. Hij redt tijdens de reis het leven van de jonge matroos Thomas wanneer deze overboord valt.

Ondertussen in Noord-Amerika, keren het indianenopperhoofd Powhatan en diens krijgers terug van een oorlog die ze hebben gewonnen. Powhatans dochter Pocahontas krijgt te horen dat de krijger Kocoum om haar hand heeft gevraagd. Zelf ziet ze hem echter niet staan. Ze vraagt grootmoeder Wilg, een pratende boom, om raad. Die vertelt Pocahontas dat ze naar haar hart moet luisteren.

Kort hierop arriveren de Britse kolonisten. Pocahontas wordt nieuwsgierig en ze besluit samen met haar wasbeer Meeko en de kolibrie Flit een kijkje te nemen. John Smith verkent de omgeving en Pocahontas volgt hem. Als ze ontdekt wordt door Smith, klikt het meteen tussen de twee en worden ze verliefd. Pocahontas laat John inzien dat indianen helemaal niet zulke wilden zijn als men in Johns land denkt. Ze vertelt hem ook dat hij de aarde moet zien als meer dan alleen iets dat hij kan bezitten.

Tussen de andere indianen en de kolonisten ontstaan echter al snel botsingen. Bij een eerste treffen wordt een krijger van Pocahontas’ stam neergeschoten. Powhatan besluit de Britten de oorlog te verklaren en roept de hulp in van andere indianenstammen. De situatie wordt er niet beter op wanneer de leider van de kolonisten, gouverneur John Ratcliffe, ontdekt dat er mogelijk geen goud is in het gebied. Hij had namelijk deze expeditie willen gebruiken om eindelijk zijn naam te vestigen aan het Britse hof. In zijn obsessie komt hij tot de conclusie dat de indianen natuurlijk het goud hebben en hij het met geweld van hen moet afpakken.

Op een avond ontmoeten Pocahontas en John elkaar weer. Ze worden echter gevolgd door Kocoum en Thomas. Kocoum valt John aan, waarna Thomas ingrijpt en Kocoum doodschiet. John neemt de schuld van het vermoorden van Kocuom op zich en hij wordt gevangengenomen. De volgende dag zal hij worden terechtgesteld alvorens de slag tussen de indianen en kolonisten los zal breken.

Aangemoedigd door grootmoeder Wilg grijpt Pocahontas in. Net op het moment dat haar vader John wil doden komt ze tussenbeide. Zij smeekt haar vader om John te laten gaan omdat ze van hem houdt en haar vader stemt hiermee in. Hij geeft toe dat de oorlog fout was en besluit niet verder te zullen vechten tenzij de kolonisten hem hiertoe dwingen. Deze zien echter ook de ernst van de situatie in en vallen niet aan. Alleen Ratcliffe is het hier niet mee eens. Hij grijpt een geweer en probeert Powhatan neer te schieten. John Smith springt ervoor en vangt de kogel op. De andere kolonisten komen in opstand tegen Ratcliffe en nemen hem gevangen.

John is dusdanig gewond geraakt dat hij terug moet naar Engeland voor verzorging. Hij en Pocahontas nemen afscheid.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Vlag van Nederland Stem
Irene Bedard (dialoog)
Judy Kuhn (zang)
Pocahontas Pia Douwes
Mel Gibson John Smith Peter Blok
David Ogden Stiers Gouverneur Ratcliffe Ernst Daniël Smid
John Kassir Meeko John Kassir
Russell Means Stamhoofd Powhatan Peter Bolhuis
David Ogden Stiers Wiggins René van 't Hof
Linda Hunt Grootmoeder Wilg Emmy Lopes Dias
Christian Bale Thomas Paul Groot
Joe Baker Lon Jan Anne Drenth
Billy Connolly Ben Just Meijer
Danny Mann Percy Danny Mann
Frank Welker Flit Frank Welker
Michelle St. John Nakoma Isa Hoes
James Apaumut Fall Kocoum John Jones
Gordon Tootoosis Kekata Ger Smit

Ten minste drie acteurs waren al eerder betrokken bij aan Pocahontas gerelateerde projecten. Gordon Tootoosis speelde de rol van Powhatan in Pocahontas: The Legend. Christian Bale speelde 10 jaar na uitkomst van de film de rol van John Rolfe in The New World. Irene Bedard speelde Pocahontas' moeder in The New World.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks het duidelijk aanwezig zijn van fantasy-elementen, was Pocahontas de eerste lange Disney-tekenfilm die zich in de kern baseerde op een waargebeurd verhaal. De voornaamste personages in de film zijn dan ook voor het merendeel gebaseerd op werkelijke historische figuren.

Pocahontas is gebaseerd op de historische prinses met deze naam, die inderdaad een van de weinige indianen was die de Europese kolonisten hartelijke verwelkomde. In werkelijkheid was zij echter in 1607, het jaar waarin de film zich afspeelt, nog maar 13 jaar oud. Ook heeft ze nooit een romantische relatie gehad met John Smith. Ze trouwde uiteindelijk wel met een andere Brit, John Rolfe.

De figuur van John Smith is gebaseerd op de gelijknamige historische persoon. Deze John Smith was in 1607 echter nog in Engeland.

Gouverneur Ratcliffe is een combinatie van meerdere historische personages. Zijn naam is afkomstig van John Ratcliffe, die ooit gouverneur was van de kolonie Jamestown. Hij was echter niet, zoals de film suggereert, de eerste gouverneur, noch was hij aanwezig op het schip waarmee John Smith naar de kolonie afreisde.

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

De film bevat een groot aantal gezongen nummers, welke werden gecomponeerd door Alan Menken en Stephen Schwartz. Verder bevat de film achtergrondmuziek. Alle nummers samen zijn:

  1. De Virginia compagnie - Koor
  2. Schip op zee - Instrumentaal
  3. De Virginia compagnie (reprise) - Peter Blok & Koor
  4. Rustig ritme van de trom - Koor
  5. Rustig ritme van de trom (Reprise) - Peter Bolhuis
  6. Om de kromming van de stroom - Pia Douwes
  7. Grootmoeder wilg - Instrumentaal
  8. Luister met je hart (deel 1) - Emmy Lopes Diaz & Wynanda Zeevaarder
  9. Mijn, mijn - Ernst Daniël Smid, Peter Blok, René van 't Hof & Koor
  10. Luister met je hart (deel 2) - Emmy Lopes Diaz & Wynanda Zeevaarder
  11. Kleuren van de wind - Pia Douwes
  12. Wildenvolk (deel 1) - Ernst Daniël Smid, Peter Bolhuis, Ger Smit, Just Meyer & Koor
  13. Wildenvolk (deel 2) - Ernst Daniël Smid, Peter Bolhuis, Pia Douwes & Koor
  14. Ik zal hem nooit meer zien - Instrumentaal
  15. Pocahontas - Instrumentaal
  16. Krijgsraad - Instrumentaal
  17. Percy's bad - Instrumentaal
  18. Schermutseling - Instrumentaal
  19. De ontmoeting - Instrumentaal
  20. Ratcliffes plan - Instrumentaal
  21. Maïs plukken - Instrumentaal
  22. De krijgers arriveren - Instrumentaal
  23. De geheime ontmoeting - Instrumentaal
  24. De executie - Instrumentaal
  25. Het afscheid - Instrumentaal & Koor
  26. If I never knew you - Jon Secada & Shanice
  27. Colors of the wind - Vanessa Williams

De soundtrack is verschenen in de originele versie, maar werd in Nederland ook in de Nederlandse versie uitgebracht. Later is in de reeks The Legacy Collection een heruitgave van de originele soundtrack verschenen. Deze bevat alle nummers die voor de geschreven zijn, waaronder liedjes die de film niet gehaald hebben.

Het nummer If I never knew you heeft de uiteindelijke bioscoopversie niet gehaald. Dit nummer stond gepland voor de scène, waarin Pocahontas de gevangen John Smith opzoekt in de tent waarin hij wordt vastgehouden. Bij een voorpremière kwamen producers echter tot de conclusie dat het nummer de film te veel vertraagde. Het lied werd later alsnog in een speciale uitgave toegevoegd. Een Nederlandse versie van het nummer, met de titel Als Ik Jou Nooit Had Ontmoet is destijds ingezongen door Peter Blok & Pia Douwes. Het nummer is echter niet op de Nederlandse soundtrack of een heruitgave daarvan verschenen, maar verscheen wel rond 2015 in videovorm op een officiële Disney-website.

De soundtrack van de film haalde de eerste plaats in de Billboard 200 tijdens de week van 22 juli 1995.[2] Uiteindelijk kreeg deze een drievoudige platinacertificatie.[3]

Uitgave en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De première van Pocahontas vond plaats op 10 juni 1995 in Central Park in New York, waar meer dan 10.000 mensen aanwezig waren.[4] Het is nog steeds de grootste première ooit.

De film was financieel gezien een succes, met een wereldwijde opbrengst van $346.079.773. Het was echter niet het grote succes waar Disney op had gehoopt.[5]

Awards[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg een Academy Award voor het beste lied: Colors of the Wind.[6]

Sequels[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 kwam er een vervolg, Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pocahontas was de eerste lange Disney-tekenfilm waarin de liefde tussen twee mensen met een verschillende etnische achtergrond centraal staat. De klokkenluider van de Notre Dame, een film die een jaar later uitkwam, kent hetzelfde thema.
  • Kocoum is de eerste personage in een Disneyfilm die door een kogel om het leven komt.
  • Er zijn verschillende Hidden Mickeys in de film te zien. Aan het begin, wanneer een indiaan zijn speer in het water steekt, verschijnt een Hidden Mickey in de kringen die het water vormen. Daarna is hij nog eens te zien tijdens het lied Colors of the wind, gevormd door drie sterren.
  • In Peter Pan (1953), de 14e animatiefilm van Disney, waren de indianen uitgewerkt volgens het stereotiepe westerse beeld, met elementen als de vredespijp en de standaardkreet "ugh". In Pocahontas zijn de indianen realistischer uitgebeeld.
  • Pocahontas was de eerste Disneyfilm zonder happy end.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1995 Annie Award Best Animated Feature - gewonnen
Best Individual Achievement for Animation Nik Ranieri
Best Individual Achievement for Music in the Field of Animation Alan Menken, Stephen Schwartz
Best Individual Achievement for Production Design in the Field of Animation Michael Giaimo
Best Individual Achievement for Animation Chris Buck genomineerd
Best Individual Achievement for Animation David Pruiksma
Best Individual Achievement for Production Design in the Field of Animation Rasoul Azadani
EMA Award Feature Film - gewonnen
1996 ASCAP Award Most Performed Songs from Motion Pictures Stephen Schwartz, Alan Menken gewonnen
Top Box Office Films Stephen Schwartz
Academy Award Beste muziek Alan Menken, Stephen Schwartz gewonnen
Beste originele lied Alan Menken, Stephen Schwartz
BMI Film Music Award - Alan Menken gewonnen
Artios Award Best Casting for Animated Voiceover Brian Chavanne, Ruth Lambert gewonnen
Golden Globe Beste originele lied Stephen Schwartz, Alan Menken gewonnen
Beste originele muziek Alan Menken genomineerd
Golden Screen - - gewonnen
Grammy Award beste lied voor een film Alan Menken, Stephen Schwartz gewonnen
Golden Reel Award beste geluidsmontage - gewonnen
Young Artist Award beste familiefilm – musical of comedy - genomineerd