Guam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guåhan
Guam
Vlag van Guam Coat of arms of Guam.svg
(Details) (Details)
Guam
Basisgegevens
Officiële landstaal Chamorro, Engels
Hoofdstad Hagåtña (Agana)
Oppervlakte 549 km² [1]
Inwoners 159.358 (2010)[2]
160.378 (2013)[3] (292,1/km² (2013))
Overige
Munteenheid Amerikaanse Dollar (USD)
LocationGuam.png
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Guam (Chamorro: Guåhan) is een Oceanisch eiland, onderdeel van de regio Micronesië. Het eiland vormt een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten en is niet onafhankelijk. De hoofdstad is Hagåtña.

Guam bevindt zich in de Grote Oceaan ten noorden van de Carolinen en ten zuiden van de Noordelijke Marianen. Het is het zuidelijkste eiland van de Marianen. Op Guam wordt het Chamorro gesproken en in mindere mate ook het Engels.

Guam ontvangt de meeste toeristen van alle eilanden in Micronesië.[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie geschiedenis van Guam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zoals alle eilanden van de Marianen werd Guam al rond 1500 v.C. bewoond door de Chamorro, die waarschijnlijk afkomstig waren uit het gebied van het huidige Indonesië. In 1521 kwam Guam voor het eerst in contact met Europeanen, toen Ferdinand Magellaan de Utamac-baai op Guam binnenvoer. Vanaf 1668 probeerden de Spanjaarden de Chamorro te bekeren. Tijdens de ruim twintig jaar oorlog die volgde werd de bevolking gehalveerd. In 1898 werd Guam door de Amerikanen veroverd tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd Guam bezet door de Japanners. In 1944 werd Guam heroverd door het Amerikaanse leger, dat na de oorlog een derde van het eiland in bezit hield. Pas in 1986 kregen landeigenaren na een rechtszaak eindelijk een schadevergoeding toegewezen.

Geografie[bewerken]

Guam is 549 km² groot en telt 175.000 inwoners (2008, schatting). Met zijn oppervlakte is Guam het grootste eiland van de Marianen en ook van Micronesië. Het hoogste punt op Guam is de Mount Lamlam (406 m).

In 1985 werd in Tumon Bay een Chinees park gebouwd met een stenen beeld van Confucius.[4]

Bevolking[bewerken]

In 2008 woonden er ongeveer 175.000 mensen op Guam. De grootste etnische groep bestaat uit de autochtone Chamorro's. Zij maken 37,1% deel uit van de bevolking. Andere volken zijn: Filipino (25.5%) en blanken (10%). De resterende mensen zijn van Chinese, Japanse of Koreaanse afkomst. Het merendeel van de bevolking, zo'n 85%, is Rooms-katholiek.

Chinezen[bewerken]

Op Guam is een kleine Chinese gemeenschap te vinden. De hoofdstad Hagåtña kent een Chinese buurt. De Chinezen in Guam hebben verschillende verenigingen opgericht:

Basis[bewerken]

De Verenigde Staten hebben op Guam een belangrijke marine- en luchtmachtbasis, Andersen Air Force Base genaamd.

Flora en fauna[bewerken]

Op Guam komen de volgende zoogdieren voor:

De Pteropus tokudae, een vleermuis, is vrijwel zeker uitgestorven.

Door de introductie van de bruine boomslang (Boiga irregularis) werd de flora en fauna van Guam sterk ontregeld. Op het eiland aangekomen via een militair transport aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, heeft deze slang al enkele diersoorten doen uitsterven, waaronder de Micronesische ijsvogel (Halcyon cinnamomina cinnamomina) en de Guammonarch (Myiagra freycineti). De bruine boomslang kent geen natuurlijke vijanden op het eiland (maar heeft wel varkens en varanen als vijand) en daardoor is de soort explosief gegroeid, met een aantal dat ligt rond de 2 miljoen. De bevolking ziet de beesten echter nauwelijks doordat de soort vooral 's nachts actief is. In 2013 begint een campagne tegen de bruine boomslang door het verspreiden van vergiftigde dode muizen.[5]

Galerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties