İzmir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Izmir)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de gelijknamige provincie, zie İzmir (provincie).
İzmir
Smyrna
Stad in Turkije Vlag van Turkije
İzmir
İzmir
Situering
Regio Egeïsche Zee-regio
Provincie İzmir
Coördinaten 38° 26′ NB, 27° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (2003) 2.480.000
Portaal  Portaalicoon   Turkije
De grote brand van Smyrna in 1922

İzmir (voorheen: Smyrna; Grieks Σμύρνη) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie İzmir. In 2003 had İzmir ongeveer 2.480.000 inwoners. Hiermee is het de op twee na grootste stad van Turkije.

İzmir ligt aan de Egeïsche Zee, aan de Golf van İzmir. Na de haven van Istanboel is die van İzmir de belangrijkste van het land. Verder bevindt zich een internationaal vliegveld bij de stad. Er zijn treinverbindingen met steden in de rest van het land, waaronder Istanboel en Denizli.

İzmir is de zetel van het aartsbisdom Smyrna. Het hoofdkwartier van de Zuidoosteuropese NATO-strijdkrachten (AIRSOUTH) was er vanaf 1951 gevestigd en werd in 2004 omgevormd tot de Allied Air Component Command Izmir.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Smyrna voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De naam İzmir is afgeleid van de oudere naam van de stad: Smyrna, dat op zijn beurt afkomstig zou zijn van de naam van een koningin: Samornia, die over de streek rond de stad regeerde. Smyrna ontstond in de 11e eeuw v.Chr. als Aeolische kolonie en werd in de 7e eeuw v.Chr. een Ionische stad. De Lydiërs vernietigden de stad en in 575 v.Chr. werd Smyrna een Lydische stad. Bij de verovering door de Perzen in 545 v.Chr. werd de stad opnieuw vernietigd. Alexander de Grote herbouwde haar rond 330 v.Chr..

In de 7e eeuw n. Chr. werd de stad overvallen door Arabieren. Eeuwen later veroverden de Seltsjoeken de stad op de Byzantijnen, maar in 1079 heroverden deze de stad. In 1424 werd de stad door de Turken veroverd en ging na een turbulente periode deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk.

Voordat het Ottomaanse rijk na de Eerste Wereldoorlog uiteenviel, waren de Grieken de grootste etnische minderheid in Smyrna en bij het Verdrag van Sèvres (1920) was dit dan ook een van de Anatolische gebieden die aan Griekenland werden toegekend, maar Turkse legers onder Atatürk veroverden de stad in 1922. Ongeveer 70 procent van de stad brandde af, honderdduizenden christenen vluchtten of kwamen om het leven. Beide zijden beschuldigden elkaar van wreedheden tegen de bevolking, maar gezien de weinige betrouwbare bronnen en de hoogoplopende nationalistische gevoelens aan beide zijden is het moeilijk precies te bepalen wat er gebeurde. Velen, waaronder de Grieken, zien deze gebeurtenissen dan ook als een onderdeel van de Griekse Genocide. Met de terugtrekking van het Griekse leger ontvluchtte ook een groot deel van de Griekse bevolking de stad naar de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De resterende Griekse bevolking werd als onderdeel van de uitwisseling van Turkse en Griekse minderheden zoals bepaald in het Verdrag van Lausanne gedwongen de stad te verlaten. In 1922 veranderde de Turkse overheid de officiële naam van de stad Smyrna in İzmir.

De metro van İzmir opende in 2000 en bestond oorspronkelijk uit een 11,5 kilometer lange lijn, waaraan tien stations gelegen waren. Deze lijn is in 2012 uitgebreid met twee stations en is nu 14,4 kilometer lang. Een tweede lijn die het vliegveld met de stad verbindt opende in 2010.

Districten vallend onder de agglomeratie İzmir (2000)[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Door de verwoestingen in de Eerste Wereldoorlog, de plunderingen en de stadsbrand van september 1922 en zware aardbevingen in 1928 is van de oude stad heel weinig bewaard gebleven.

  • Archeologisch museum, met o.a. Hettitische vondsten
  • Klokkentoren van Konak
  • Konakmoskee
  • Etnografisch museum
  • Museum voor beeldende kunsten
  • Atatürkmuseum
  • Oude agora (markt)
  • Tempel van Artemis (bij Selçuk, 50 km ten zuiden van İzmir)

İzmir ligt ook nabij de ruïnesteden Efeze, Pergamon, Sardis, Priëne, Milete en Didyma.

Partnersteden[bewerken]

Geboren in Smyrna/İzmir[bewerken]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties