Ninive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nineve
Plaats in Irak Vlag van Irak
Ninive
Ninive
Nineveh map city walls & gates.JPG
Coördinaten 36° 22′ NB, 43° 9′ OL
Portaal  Portaalicoon   Azië

Ninive of Nineve is een ruïnestad in Irak, gelegen aan de oostelijke oever van de Tigris in de huidige stad Mosoel. Het was naast de grootste stad ook enige tijd de hoofdstad van Assyrië.

Austen Henry Layard beweerde aanvankelijk, ten onrechte, bij zijn opgraving van Kalhu de stad Nineve gevonden te hebben. Later ontdekte hij bij opgravingen bij Kuyunjik dat dit het echte Nineve was.

In de midden-Assyrische tijd heeft de stad nog een vrij bescheiden rol als administratief en religieus centrum, maar de stad wordt wel genoemd op steles van Assur-uballit I en Assur-nadin-apli in Aššur.[1]. Nineve was vooral de stad van de godin Isjtar.

Het was Sennacherib die de stad tot zijn hoofdstad maakte en dit zou zo blijven to de val van de stad in 612 v.Chr..

Bezienswaardigheden[bewerken]

Slag bij Ninive[bewerken]

In 627 behaalde keizer Herakleios van het Byzantijnse Rijk er een beslissende overwinning op de Sassaniden in de Slag bij Ninive, de laatste van de Romeins-Perzische oorlogen. Enkele jaren later zou het Arabische Rijk Ninive veroveren.

Trivia[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (fr) Ninive et Aššur à l'époque médio-assyrienne.. Aline TenuSource: Iraq, Vol. 66, Nineveh. Papers of the 49th Rencontre Assyriologique Internationale,Part One (2004), pp. 27-33
  2. Genesis 10:8-11