Turks- en Caicoseilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turks and Caicos Islands
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg
(Details)
Wapen van de Turks- en Caicoseilanden
(Details)
Turks- en Caicoseilanden
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels
Hoofdstad Cockburn Town
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk
Religie Protestant
Oppervlakte 948 km² [1] (-% water)
Inwoners 19.886 (2001)[2]
47.754 (2013)[3] (50,4/km² (2013))
Overige
Volkslied God save the Queen
Munteenheid US dollar (USD)
UTC -5
Web | Code | Tel. .tc | TCA | 1-649
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Turks- en Caicoseilanden (Engels: Turks and Caicos Islands) zijn twee eilandengroepen die deel uitmaken van de Antillen. Ze liggen ten noorden van het eiland Hispaniola en ten zuidoosten van de Bahama's.

De eilanden zijn een Brits overzees gebiedsdeel. De eilanden maakten deel uit van de toenmalige Britse kolonie Jamaica tot bij de onafhankelijkheid van Jamaica in 1962. Tussen 1965 en 1973 werd het gezag over de eilanden waargenomen door de gouverneur van de Bahama's totdat ook deze onafhankelijk werden. De huidige gouverneur, sinds 12 september 2011, is Ric Todd. Premier is sinds 13 november 2012 Rufus W. Ewing.

De eilandengroep is vernoemd naar de Melocactus (engelse bijnaam: Turk's-cap cactus) en een verbastering van de term caya hico dat in de Taínotaal eilandensliert betekent.

De belangrijkste eilanden zijn Salt Cay, Grand Turk, South Caicos, East Caicos, Middle Caicos, North Caicos, Providenciales en West Caicos. East Caicos en West Caicos zijn onbewoond.

De eilanden tellen ongeveer 36.000 inwoners, waarvan 22.500 op het eiland Providenciales. De eilanden liggen op de route die vele tropische wervelstormen volgen.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van de Turks- en Caicoseilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Turks- en Caicoseilanden zijn onderverdeeld in zes districten.

Turks- en Caicoseilanden
Bronnen, noten en/of referenties