Hooggerechtshof van de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amerikaans hooggerechtshof)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hooggerechtshof van de Verenigde Staten
Supreme Court of the United States
Hooggerechtshof van de Verenigde Staten
Het gebouw van het Amerikaanse Federaal Hooggerechtshof in Washington, D.C.
Het gebouw van het Amerikaanse Federaal Hooggerechtshof in Washington, D.C.
Motto Equal Justice Under Law
Werktalen Engels
Jurisdictie Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Zittingsplaats(en) Flag of the District of Columbia.svg Washington D.C.
Geschiedenis
Opgericht 24 september 1789
Samenstelling
Samenstelling 1 Chief Justice
8 Associate Justices
President John Roberts
Benoeming Door de Senaat na nominatie door de president.
Website
supremecourt.gov

Het Federaal Hooggerechtshof (Engels: Supreme Court of the United States, afgekort tot SCOTUS) is in het rechtssysteem van de Verenigde Staten het hoogste gerechtshof. Iedere staat kent zijn eigen hooggerechtshof (supreme court). Daarnaast is er het Federaal Hooggerechtshof in Washington D.C. Wanneer men in Nederland of België refereert aan het Supreme Court of hooggerechtshof, wordt meestal het Federaal Hooggerechtshof in Washington bedoeld.

Het Supreme Court is het enige Amerikaanse gerechtshof dat specifiek in de grondwet is opgenomen. Daarnaast richtte het Congres 13 Federal Courts of Appeals (federale rechtbanken voor zaken in hoger beroep) op en 95 Federal District Courts (federale rechtbanken). De Federal Courts houden zich bezig met zaken die de grondwet, het federaal recht of federale verdragen aangaan. Daarnaast zijn ze voor het zeerecht verantwoordelijk en voor die gevallen waarbij buitenlandse burgers of regeringen of de Amerikaanse federale regering zelf betrokken zijn.

Met enige uitzonderingen worden alleen beroepszaken behandeld door het Supreme Court. Bij de meeste van deze gevallen gaat het om geschillen over de uitleg en grondwettelijkheid van de handelingen en van wetten, die door het Congres of door afzonderlijke staten ingevoerd zijn.

Anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse Hoge Raad behandelen de negen rechters van het Amerikaanse Federaal Hooggerechtshof lang niet alle zaken die het hof worden voorgelegd. Rechtzoekenden kunnen een petition for a writ of certiorari indienen bij dit hof. In veel gevallen volgt een eenregelige beslissing dat dit verzoek is afgewezen. Dat betekent dat de rechters de zaak niet van voldoende belang vinden in het kader van hun rechtsvormende taak en niet dat de aanvrager geen gelijk heeft.

Geschiedenis[bewerken]

Het Supreme Court bestaat normaliter uit acht rechters (Associate Justices) en een voorzitter of opperrechter (Chief Justice). Het aantal is echter niet grondwettelijk bepaald, en is in het verleden al meermalen gewijzigd.

De president van de Verenigde Staten nomineert kandidaat-rechters, die ter goedkeuring aan de Senaat moeten worden voorgedragen. De benoeming is voor het leven, zodat de beslissingen van de rechters niet beïnvloed kunnen zijn door dreigementen met ontslag. Rechters kunnen in principe niet worden ontslagen. Vaak blijven de Amerikaanse rechters ook echt zo lang zitten als zij willen, en soms kiezen ze pas op zeer hoge leeftijd voor een senior status.

Het kan daarom van belang zijn of een rechter kort vóór of kort na een presidentswisseling overlijdt of ontslag neemt, want de zittende president van dat moment bepaalt mede wie zijn of haar opvolger is.

Op 13 februari 2016 overleed zittend rechter Antonin Scalia. Dit gebeurde bijna negen maanden voor de presidentsverkiezingen en bijna een jaar voor het voorziene aftreden van toenmalig president Barack Obama. De Republikeinen, die op dat moment de meerderheid hadden in de Senaat, waren van oordeel dat de voordracht van een nieuwe rechter aan de volgende president moest worden overgelaten. Zij weigerden daarom een hoorzitting te houden voor de door Obama voorgedragen Merrick Garland. Op 31 januari 2017 maakte de pas verkozen president Donald Trump bekend dat hij Neil Gorsuch, rechter bij het Hof van Beroep voor het 10e circuit, nomineerde om de plaats op te vullen die was vrijgekomen door het overlijden van Scalia.[1] Ondanks verzet van Democratische senatoren kon de benoeming van Gorsuch op 7 april 2017 bevestigd worden, na het afschaffen van de filibuster voor dit soort benoemingen.

Op 27 juni 2018 maakte Anthony Kennedy bekend per 31 juli 2018 met pensioen te gaan. Hij werd opgevolgd door Brett Kavanaugh.[2]

Huidige rechters[bewerken]

Opperrechter
(Chief Justice)
Genomineerd door Stemverhouding in Senaat Beëdigd op
John Roberts John Roberts
(1955)
George W. Bush 72–22 29 september 2005
Rechters
(Associate Justices)
Genomineerd door Stemverhouding in Senaat Beëdigd op
Clarence Thomas Clarence Thomas
(1948)
George H.W. Bush 52–48 23 oktober 1991
Ruth Bader Ginsburg Ruth Bader Ginsburg
(1933)
Bill Clinton 96–3 10 augustus 1993
Stephen Breyer Stephen Breyer
(1938)
Bill Clinton 87–9 3 augustus 1994
Samuel Alito Samuel Alito
(1950)
George W. Bush 58–42 31 januari 2006
Sonia Sotomayor Sonia Sotomayor
(1954)
Barack Obama 68–31 8 augustus 2009
Elena Kagan Elena Kagan
(1960)
Barack Obama 63–37 7 augustus 2010
Neil Gorsuch Neil Gorsuch
(1967)
Donald Trump 54–45 10 april 2017
Brett Kavanaugh Brett Kavanaugh
(1965)
Donald Trump 50–48 6 oktober 2018

Voormalig rechters[bewerken]

Er zijn momenteel vier voormalig rechters van het Hooggerechtshof nog in leven. Gepensioneerde rechters nemen niet meer deel aan de werkzaamheden van het Hooggerechtshof zelf, maar kunnen door de opperrechter worden aangewezen juridische werkzaamheden te verrichten in een lagere federale rechtbank (28 U.S. Code § 294(a)), meestal een van de hoven van beroep.

Naam Start Einde Benoemd door Gepensioneerd onder
John Paul Stevens John Paul Stevens
(1920)
17 december 1975 29 juni 2010 Gerald Ford Barack Obama
Sandra Day O'Connor Sandra Day O'Connor
(1930)
25 september 1981 31 januari 2006 Ronald Reagan George W. Bush
Anthony Kennedy Anthony Kennedy
(1936)
18 februari 1988 31 juli 2018 Ronald Reagan Donald Trump
David Souter David Souter
(1939)
3 oktober 1990 29 juni 2009 George H.W. Bush Barack Obama

Externe link[bewerken]