Bambi (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bambi (Disney))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bambi
Bambi & Feline
Bambi & Feline
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Dodd Hand
Producent Walt Disney
Scenario Felix Salten (boek)
Larry Morey (afgeleid verhaal)
Perce Pearce (regie verhaal)
Hoofdrollen Bobby Stewart
Donnie Dunagan
Hardie Albright
John Sutherland
Paula Winslowe
Peter Behn
Tim Davis
Sam Edwards
Will Wright
Cammie King
Ann Gillis
Fred Shields
Stan Alexander
Sterling Holloway
Muziek Edward H. Plumb
Cinematografie Maxwell Morgan
Première VS: 13 augustus 1942
Nederland en België: 18 september 1947
Genre Animatie
Speelduur 70 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 6
Vervolg Bambi II
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Bambi is een 70 minuten durende Amerikaanse tekenfilm uit 1942 van Walt Disney over het witstaarthertje Bambi. De regisseur was David Dodd Hand en de hoofdontwerper van de decors was Tyrus Wong. Het is de vijfde lange animatiefilm van Disney.

De film verscheen op 13 augustus 1942, maar men was al in 1937 bezig met de voorbereidingen. De film was gebaseerd op het boek Bambi, ein Leben im Walde (1923) van de Oostenrijks-Hongaarse auteur Felix Salten. Een vervolg op de tekenfilm, Bambi II, werd uitgebracht in 2006.

In de film is Bambi een witstaarthert, in het boek dat de basis vormt voor de film is hij een ree. Bambi wordt bij zijn geboorte uitgeroepen tot "Prins van het Bos". Wanneer hij ouder wordt, raakt Bambi bevriend met andere dieren in het bos maar zijn geluk slaat al gauw om als zijn moeder doodgeschoten wordt door jagers (die overigens nooit in beeld te zien zijn). Bambi leert overleven en wordt verliefd. Op een dag komen er echter jagers langs en wordt Bambi gedwongen om net zo moedig te zijn als zijn vader, de Grote Prins, en om de andere herten in veiligheid te brengen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bambi, het kleine hertje, maakt de eerste jaren kennis met alles wat los en vast zit in het grote woud waarin hij samen met vele andere dieren woont. Hij ontmoet het konijn Stampertje, met wie hij vriendjes wordt en met wie hij vele avonturen beleeft. Hij maakt ook kennis met Bloempje, een stinkdier dat zich zo laat noemen omdat Bambi in zijn kinderjaren slechts enkele woorden kende, waaronder "bloempje". Nadat het gedeelte in het woud is ontdekt, mag Bambi met zijn moeder naar de grote weide. Als het jonge hertje het vele gras ziet en erop af wil rennen, houdt zijn moeder hem snel tegen. "De weide is groot en open en er is weinig groen om je achter te verstoppen. Er wordt daarnaast gejaagd, door de mens..." Alles blijkt veilig te zijn en Bambi ontmoet Feline, een jong meisjeshert. Bambi is erg verlegen, terwijl zij juist met hem wil spelen. Als ze uiteindelijk lol met elkaar hebben, komt er een groep herten aangerend. Ze stoppen allemaal voor de "Grote Prins", het oudste en slimste hert van het woud. Dan ligt het gevaar op de loer: de mens is in het bos. De herten vluchten het bos in naar hun veilige schuilplaats.

Als de winter is aangebroken, beleeft Bambi avonturen op het ijs met Stampertje en maakt hij kennis met "sneeuw". Het eten raakt op en er is bijna niets meer te vinden in het bos. Op een dag ziet zijn moeder een beetje gras in een open veld. Maar de jagers zijn weer in het bos en Bambi en zijn moeder vluchten. Bambi mag in geen geval omkijken en moet zo snel mogelijk naar hun schuilplaats. Dan klinkt er een schot. Niet veel later is Bambi in veiligheid, maar zijn moeder ziet hij nergens meer. Als Bambi haar gaat zoeken staat hij ineens oog in oog met de Grote Prins, zijn vader, die zegt dat Bambi's moeder door de jagers is meegenomen. De prins neemt Bambi onder zijn hoede.

Bambi groeit op tot een volwassen hert. Ook Stampertje en Bloempje zijn volwassener geworden. De uil in het bos maakt hen er attent op dat het lente is, de tijd van de zogenoemde "lentekolder": een jongen ontmoet een meisje en wordt zo verliefd op haar dat hij zijn hoofd niet meer van haar af kan houden. Alle drie menen ze dat hen dat niet overkomt, en ze lopen weg. Uiteindelijk blijkt Bloempje een vriendinnetje tegen te komen. Even later haakt ook Stampertje af als hij een lief vriendinnetje tegenkomt. Bambi loopt verder en komt Feline tegen. Eerst moet hij niets van haar hebben, maar later ziet hij wel iets in haar. Dan worden ze bedreigd door een ander hert. Bambi probeert Feline te beschermen door het andere hert te verjagen, dat na een lang gevecht besluit te vluchten.

Opnieuw zijn de jagers in het bos, maar nu zijn ze met meer. De dieren vluchten verder het bos in, maar velen ontkomen niet aan de schoten. Vogels en andere dieren sneuvelen al snel. Als Feline op zoek gaat naar Bambi, stuit ze op een troep jachthonden. Feline vlucht en weet zich tijdelijk te verschansen op een richel. Bambi komt op tijd om Feline te redden en gaat in gevecht met de honden. Hij weet de honden te verslaan en vlucht. In zijn vlucht wordt Bambi echter door een jager in zijn been geschoten. Bambi is gewond, maar moet van de Grote Prins opstaan. Een nagloeiend kampvuur in het kamp van de jagers en de harde wind zorgen ervoor dat het bos binnen de kortste keren in lichterlaaie staat. Samen met de Grote Prins vlucht Bambi naar een veiliger plek, die echter nauwelijks te vinden is: het vuur grijpt razendsnel om zich heen. Uiteindelijk loopt het allemaal toch goed af.

De volgende lente bevalt Feline van een tweeling. Het hele bos is komen kijken en geniet van de twee kleine hertjes. Vanaf een hoge berg staat Bambi samen met zijn vader trots toe te kijken.

Personages en stemmen[bewerken]

Omdat het verhaal verschillende levensfasen beschrijft, veranderen de leeftijden en daarmee de stemmen van de personages. Daarom zijn soms meerdere stemacteurs actief geweest voor het inspreken van één personage. De tabel hieronder toont de stemacteurs van de originele versie uit 1942 en de Nederlandse stemacteurs van de tweede nasynchronisatie. De Nederlandse regie voor de tweede nasynchronisatie werd gedaan door Maria Lindes en Aart Staartjes.

Personage Periode Engelse (originele) stem Nederlandse Lp/cassette (1973) Nederlandse stem
(tweede nasynchronisatie)
Bambi Bambi als baby
Bambi als jongetje
Bambi als man
Bobby Stewart
Donnie Dunagan
John Sutherland
Ida Bons
Henk van der Molen
Jessica Rodenburg
Marco Haanschoten
Bas van Wessem
Stampertje (Thumper)/Stamper Stampertje als jongetje
Stamper als man
Peter Behn
Tim Davis
Piet Ekel Sander van Zijl
Erik van 't Wout
Bloempje (Flower)/Bloem Bloempje als baby
Bloempje als jongetje
Bloempje als man
Stanley Alexander
Tim Davis
Sterling Holloway
Janine van Elzakker Jan Joost van Gangelen
Theo Trommelen Jr
Robert van 't Wout
Feline/Felientje Feline als meisje
Feline als vrouw
Cammie King
Ann Gillis
Janine van Elzakker Manon Dirksen
Paula Majoor
Uil/Oe n.v.t. Will Wright Henk van der Molen Carol van Herwijnen
Bambi's moeder n.v.t. Paula Winslowe Martine Bijl Maria Lindes
Stampertjes moeder n.v.t. Margaret Lee Ida Bons Marijke Merckens
Grote Prins/Bami's Vader n.v.t. Fred Shields Ger Smit Kees Coolen
Felientje's moeder moeder n.v.t. Mary Lansing Janine van Elzakker onbekend

Achtergrond[bewerken]

Decors[bewerken]

Aanvankelijk waren de achtergronden van dezelfde gedetailleerdheid als die van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, maar toen de dieren daartegen bleken weg te vallen raakte het werk in een impasse. Een uitweg werd gevonden door landschapsschilder Tyrus Wong, die met een ontwerp kwam dat gebaseerd was op de wijze waarop de landschapsschilderijen uit de Song-dynastie vervaardigd werden. Met pasteltinten en een sobere stijl kwam een adequaat decor tot stand.[1]

Productie[bewerken]

  • Toen Disney nog geen naam verzonnen had voor Stampertje, stond het konijn bekend als "Bobo".
  • Bambi was de eerste tekenfilm in de geschiedenis waarbij natuurgetrouwheid werd nagestreefd. Om het gedrag en de bewegingen van herten goed te kunnen bestuderen werden zelfs herten gehouden in de studio, tot ze te tam werden.

Fouten in de animatiefilm[bewerken]

In de originele versie van de animatiefilm komen veel fouten voor, variërend van kleurfouten tot de manier waarop de personages bewegen. In de platinum-dvd's zijn deze fouten allemaal hersteld. Een voorbeeld van zo'n herstelde fout was de kleur van de vacht van de moeder van Stamper, die in de film drie keer veranderde, van grijs naar perzikachtig.

Een andere fout zat in de wandeling die Bambi door het bos maakt. In het begin lopen er vijf konijnen met hem mee, waaronder Stamper. De kleur van Stampers zussen verandert van perzikachtig naar bruin en soms zijn er twee perzikachtige konijnen of drie bruine. Daarnaast varieert het aantal zussen van vier tot zes gedurende deze scène.

Verder zijn er nog een vijftal andere fouten waarbij personages van kleur veranderen of vreemd bewegen.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1943 Academy Award Beste muziek, originele lied Frank Churchill, Larry Morey genomineerd
Beste muziek, dramatische of komische film Frank Churchill, Edward H. Plumb
Beste geluid, opname C.O. Slyfield
1948 Golden Globe special award Walt Disney gewonnen
1988 Genesis Award Feature Film – Classic - gewonnen
2005 Satellite Award Outstanding Youth dvd - genomineerd

Trivia[bewerken]

  • De film staat vooral bekend om de hartverscheurende scène waarin Bambi's moeder buiten beeld door jagers wordt doodgeschoten. Regisseur Steven Spielberg vindt Bambi de "biggest crying movie of all time". Als kind stond hij midden in de nacht op om te kijken of zijn ouders nog wel leefden.
  • Volgens sommigen werd de moeder van Bambi geschoten door Gaston uit Belle en het Beest, omdat er een kop van een hert aan de muur in de taverne hangt wanneer Gaston zijn sololiedje zingt.
  • De Sex Pistols brachten eind jaren 70 een single uit die Who Killed Bambi? heet.
  • In 2000 werd het dinosauriërgeslacht Bambiraptor naar Bambi vernoemd.
Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016) · Ralph Breaks the Internet (2018)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007) · Mary Poppins Returns (2018)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)