Bestuurslagen per land in Australië en Oceanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een overzicht van bestuurslagen per land en apart bestuurd gebied in Australië en Oceanië.

Dit overzicht maakt deel uit van een reeks van zes overzichten per werelddeel. De andere overzichten betreffen Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Antarctica is ondanks de territoriale claims niet bestuurlijk ingedeeld en heeft geen bestuurslagen.
Inhoud
Uitleg

Onafhankelijke landen
Australië · Fiji · Indonesië* · Kiribati · Marshalleilanden · Micronesië · Nauru · Nieuw‑Zeeland · Oost‑Timor · Palau · Papoea‑Nieuw‑Guinea · Salomonseilanden · Samoa · Tonga · Tuvalu · Vanuatu
Afhankelijke gebieden en geassocieerde staten
Amerikaans Samoa · Cookeilanden · Frans‑Polynesië · Guam · Nieuw‑Caledonië · Niue · Noordelijke Marianen · Pitcairneilanden · Tokelau · Wallis en Futuna
Delen van andere landen of gebieden
Ashmore‑ en Cartiereilanden · Baker · Bonineilanden · Chathameilanden · Christmaseiland · Clipperton · Cocoseilanden · Driekoningeneilanden · Galapagoseilanden · Hawaï · Heard en McDonaldeilanden · Howland · Jarvis · Johnston · Kingman · Koraalzee‑eilanden · Midway · Nieuw‑Zeelandse Sub‑Antarctische eilanden · Norfolk · Paaseiland · Palmyra · Rotuma · Solandereilanden · Wake


Zie ook · Algemene bronnen

Uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

Australië en Oceanië

In dit overzicht zijn opgenomen bestuurslagen van de feitelijk onafhankelijke staten in Australië en Oceanië (in ruime zin, dus inclusief Oost-Timor en delen van Indonesië), dat wil zeggen de internationaal erkende onafhankelijke staten (leden van de Verenigde Naties). Naast deze landen zijn ook een aantal afhankelijke gebieden en andere gebieden die geen integraal onderdeel zijn van een land, opgenomen.

Het overzicht bevat ook verwijzingen naar overzeese gebieden die volledig deel uitmaken van het moederland. Verwijzingen naar een andere entiteit in een van de overzichten worden voorafgegaan door een pijltje (→).

Per gebied wordt in een kleurenoverzicht iedere bestuurslaag vermeld. Onder een bestuurslaag wordt naast de centrale overheid van het gebied verstaan een territoriaal onderdeel van een land waar regels vastgesteld en/of beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en/of hun bewoners. Dat betekent dat de organen van een bestuurslaag hetzij regelgevende hetzij uitvoerende bevoegdheden hebben en vaak beschikken over eigen begrotingen. Bestuurlijke indelingen die louter administratief zijn of van statistische aard zijn daarom niet opgenomen. Evenmin zijn vrijwillige samenwerkingsverbanden van bestuurslagen opgenomen.
Indien een bestuurslaag louter gedeconcentreerde bevoegdheden wordt deze wel vermeld en daarbij cursief weergegeven. In de kleur van de bovenliggende bestuurslaag.
Indien een deel van een land niet onder controle is van de centrale overheid wordt dat vermeld in een noot bij de landsnaam. Namen van federale eenheden en autonome deelstaten worden bij de bestuurslaag vermeld. Indien een land afhankelijke gebieden heeft (in welke vorm dan ook), worden deze ook bij het land vermeld, voor zover van toepassing met verwijzingen.

Van iedere bestuurslaag worden in de noten bij het overzicht indien beschikbaar het (staats)hoofd, de regeringsleider en de volksvertegenwoordiging en hun equivalenten vermeld. De bronnen van het overzicht worden vermeld direct na de noten in het overzicht.

De aanduidingen van de bestuurslagen en organen worden in het Nederlands en indien en voor zover beschikbaar in de nationale ambtstalen vermeld. Voor de Nederlandse aanduiding wordt in het algemeen een letterlijke vertaling gebruikt. Termen als county, borough en township worden niet in het Nederlands vertaald.

In de kleurenschema's worden de volgende kleuren gebruikt:

bestuurslaag op federaal of centraal niveau
bestuurslaag op deelstaatsniveau, inclusief autonome deelstaten
bestuurslaag op regioniveau
bestuurslaag op lokaal niveau
bestuurslaag op sublokaal niveau
bestuurslaag op niveau van afhankelijk gebied
bestuurslaag met uitsluitend gedeconcentreerde rol hebben de kleur van de laag waar zij toe behoort.

Landen en gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Amerikaans-Samoa Amerikaans-Samoa[bewerken | brontekst bewerken]

Amerikaanse Samoa (Engels: American Samoa; Samoaans: Amerika Sāmoa) is een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in Amerikaans-Samoa[1]
Amerikaans-Samoa[2] districten[3]
ongeorganiseerd atol[4]
Toelichting:
  1. Amerikaans-Samoa valt als ongeïncorporeerd territorium (unincorporated territory) onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten, maar maakt geen deel uit van de Verenigde Staten zelf. Het territorium heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het territoriumniveau en het districtsniveau.
  2. Amerikaans-Samoa heeft op territoriumniveau een gouverneur (governor) als hoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Macht van Amerikaans-Samoa (Amerika Sāmoa Fono/Legislature of American Samoa) bestaande uit het Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de Senaat (Senate). Amerikaans-Samoa is ingedeeld in districten en een ongeorganiseerd atol.
  3. Een district (district) heeft een benoemde districtsgouverneur (district governor). Als onderverdeling bestaat de county zonder bestuurlijke rol.
  4. Swains heeft de status van een ongeorganiseerd atol (unorganized atoll), bestuurslaag op districtsniveau, en heeft een eigen bestuur.
Bronnen:

Vlag van Australië Ashmore- en Cartiereilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Ashmore- en Cartiereilanden (Engels: Territory of Ashmore and Cartier Islands) zijn als extern territorium (external territory) een bezitting van →Australië.
De Ashmore- en Cartiereilanden worden geclaimd door →Indonesië.


Vlag van Australië Australië[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemenebest Australië (Engels: Commonwealth of Australia) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale monarchie.

Bestuurslagen in Australië[1]
Gemenebest Australië[2] staten[3] lokaal bestuursgebieden[4]
Nieuw-Zuid-Wales, Queensland, Tasmanië, Victoria, West-Australië en Zuid-Australië onder staatsbestuur
territoria[5]
Australisch Hoofdstedelijk Territorium[6]
Noordelijk Territorium[7] lokaal bestuursgebieden[4]
onder territoriumbestuur
Jervisbaaiterritorium [8]
externe territoria[9]
Christmaseiland, Cocoseilanden en Norfolkeiland[10]
lokaal bestuursgebieden[10]
Ashmore- en Cartiereilanden, Australisch Antarctisch Territorium,[11] de Heard en McDonaldeilanden en de Koraalzee-eilanden[12]
Toelichting:
  1. Het Gemenebest Australië is een federale monarchie met staten als deelstaten en territoria als speciale entiteiten. Australië heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het staatsniveau of het territoriumniveau en het lokale niveau
  2. Australië heeft op federaal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Federaal Parlement (Federal Parliament), het gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de gekozen Senaat (Senate). Australië is ingedeeld in staten en territoria.
  3. Een staat (state) heeft een benoemde gouverneur (governor), een premier of hoofdminister (premier of chief minister) als regeringsleider en een volksvertegenwoordiging (parliament), met in Queensland een en in de andere staten twee kamers. Een staat is ingedeeld in lokale bestuursgebieden en niet-ingedeelde gebieden.
  4. a b Een lokale bestuursgebied (local government area) kan verschillende aanduidingen, veel voorkomend zijn stad (city) en shire (shire). Een lokaal bestuursgebied heeft een gekozen raad (council, vaak city council of shire council) met een burgemeester (mayor) of voorzitter (president). Een deel van het gebied van de staten en het Noordelijk territorium is niet ingedeeld.
  5. Per territorium (territory) bestaan verschillende bestuursinrichtingen.
  6. Canberra heeft als Australisch Hoofdstedelijk Territorium de status van territorium. Het territorium heeft een hoofdminister (chief minister) als regeringsleider en een gekozen wetgevende vergadering (legislative assembly).
  7. Het Noordelijk Territorium heeft een benoemde administrateur (administrator), hoofdminister (chief minister) als regeringsleider en een gekozen wetgevende vergadering (legislative assembly). Het Noordelijk Territorium is ingedeeld in lokale bestuursgebieden en niet-ingedeelde gebieden.
  8. Het Jervisbaaiterritorium wordt direct door de federale overheid bestuurd die een administrateur (administrator) benoemt.
  9. Een extern territorium (external territory) bestaat in verschillende varianten.
  10. a b Deze externe territoria hebben een benoemde administrateur (administrator) en als lokaal bestuursgebied een gekozen raad (shire council).
  11. Het Australisch Antarctisch Territorium is de niet-algemeen erkende claim van Australië op een deel van Antarctica.
  12. Deze externe territoria hebben geen eigen bestuur.
    De Ashmore- en Cartiereilanden worden geclaimd door →Indonesië.
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Baker[bewerken | brontekst bewerken]

Baker (Engels: Baker Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


 Bonineilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Subprefectuur Ogasawara (Japans: 小笠原支庁, Ogasawara-shichō), bekend als de Bonineilanden, maakt als subprefectuur (支庁, shichō) onderdeel van →Japan.


Vlag van Nieuw-Zeeland Chathameilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Chathameilanden (Engels: Chatham Islands/Rehoku) zijn als territoriale autoriteit (territorial authority) onderdeel van →Nieuw-Zeeland.


Vlag van Christmaseiland Christmaseiland[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Christmaseiland (Engels: Territory of Christmas Island) is als extern territorium (external territory) onderdeel van →Australië.


Vlag van Frankrijk Clipperton[bewerken | brontekst bewerken]

Clipperton (Frans: Île Clipperton) is als externe bezitting onderdeel van → Frankrijk.


Vlag van Cocoseilanden Cocoseilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Cocoseilanden (Engels: Territory of Cocos (Keeling) Islands) is als extern territorium (external territory) onderdeel van →Australië.


Vlag van Cookeilanden Cookeilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Cookeilanden (Engels: Cook Islands; Cookeilanden Maori: Kūki 'Āirani) is een geassocieerde staat in het →Realm Nieuw-Zeeland.

Bestuurslagen in de Cookeilanden[1]
Cookeilanden[2] Rarotonga
eilanden[3]
Toelichting:
  1. De Cookeilanden valt als geassocieerde staat (associated state) onder het Koninkrijk Nieuw-Zeeland, maar maakt geen deel uit van de staat Nieuw-Zeeland. De staat heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en buiten Rarotonga het eilandsniveau.
  2. De Cookeilanden hebben op centraal niveau een vertegenwoordiger van de koningin (queen's representative), een hoge commissaris(high commissioner) als vertegenwoordiger van Nieuw-Zeeland, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van de Cookeilanden (Parliament of the Cook Islands). De Cookeilanden zijn buiten Raratonga ingedeeld in eilanden.
  3. Een eiland (island) heeft een gekozen eilandraad (island council).
Bronnen:

Vlag van Nieuw-Zeeland Driekoningeneilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Driekoningeneilanden (Engels: Three Kings Islands) is als niet ingedeeld gebied (area outside territorial authority) een bezitting van →Nieuw-Zeeland.


Vlag van Fiji Fiji[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Fiji (Engels: Republic of Fiji; Fijisch: Matanitu Tugalala o Viti; Fijisch-Hindoestani: फ़िजी गणराज्य, Fiji Gaṇarājya) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Fiji[1]
Republiek Fiji[2] divisies[3] provincies[4] districten[5] steden[6]
towns[7]
plattelandsgebieden[8]
afhankelijkheid[9]
Toelichting:
  1. De Republiek Fiji heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het lokale niveau, aangevuld met een aparte bestuurslaag voor de afhankelijkheid. Daarnaast bestaan onder het centrale en onder het provincieniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Fiji heeft op centraal niveau een door het volksvertegenwoordiging gekozen president (president) als staatshoofd, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van de Republiek Fiji (Parliament of the Republic of Fiji). De divisies en de districten vallen onder de centrale overheid. Fiji is ingedeeld in divisies en een afhankelijkheid.
  3. Een divisie (division) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, geleid door een divisie commissaris (division commissioner). Een divisie is ingedeeld in provincies.
  4. Een provincie (province; yasana; praant) heeft traditionele leiderschapstructuren voor de Itaukei bevolking. Een provincie is ingedeeld in districten.
  5. Een district (district) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid ter grootte van een provincie of een deel van een provincie, geleid door een districtsbestuurder (district officer) . Een district is ingedeeld in steden, towns en/of plattelandsgebieden.
  6. Een stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen stadsraad (city council). Niet elke provincie kent steden.
  7. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen townraad (town council). Niet elke provincie kent towns.
  8. Een plattelandsgebied (rural local authority), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen plattelandsgebiedraad (rural area council). In twee provincies bestaan geen lokale raden.
  9. Binnen Fiji heeft Rotuma als afhankelijkheid (dependency) een autonome status. Rotuma heeft een eilandraad (island council).
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië[bewerken | brontekst bewerken]

Frans-Polynesia (Frans: Polynésie Française) is een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Frans-Polynesië[1]
Frans-Polynesië[2] bestuurlijke eenheden[3] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. Frans-Polynesië valt als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. Frans-Polynesië maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee. Frans-Polynesië heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het collectiviteitsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het collectiviteitsniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Frans-Polynesië heeft op collectiviteitsniveau als volksvertegenwoordiging de gekozen Vergadering van Frans-Polynesië (Assemblée de la Polynésie française), die een president (président) als regeringsleider kiest. De Franse overheid is vertegenwoordigd door een hoge commissaris (haut-commissaire). De bestuurlijke eenheden vallen onder de collectiviteitsoverheid. Frans-Polynesië is ingedeeld in bestuurlijke eenheden.
  3. Een bestuurseenheid (subdivision administrative) is een gedeconcentreerde onderdeel van de collectiviteit, met aan het hoofd een chef (chef). Een bestuurlijke eenheid is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (commune) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil municipal), die een burgemeester (maire) en wethouders (adjoints) kiest.
Bronnen:

 Galapagoseilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Provincie Galapagos (Spaans: Provincia de Galápagos) is als provincie (provincia) onderdeel van →Ecuador.


Vlag van Guam Guam[bewerken | brontekst bewerken]

Guam (Chamorro: Guåhån; Engels: Guam) is een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in Guam[1]
Guam[2] dorpen[3]
Toelichting:
  1. Guam valt als ongeïncorporeerd territorium (unincorporated territory) onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten, maar maakt geen deel uit van de Verenigde Staten zelf. Het territorium heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het territoriumniveau en het dorpsniveau.
  2. Guam heeft op territoriumnveau een gouverneur (governor) als hoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Macht van Guam (Liheslaturan Guåhån/Legislature of Guam). Guam is ingedeeld in dorpen.
  3. Een dorp (songsong; village) heeft een gekozen burgemeester (mayor).
Bronnen:

 Hawaï[bewerken | brontekst bewerken]

De Staat Hawaï (Engels: State of Hawaii) is als staat (state) onderdeel van de →Verenigde Staten van Amerika.


Vlag van Heard en McDonaldeilanden Heard en McDonaldeilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Heard en McDonaldeilanden (Engels: Territory of Heard Island and McDonald Islands) is als extern territorium (external territory) onderdeel van →Australië.


Vlag van Verenigde Staten Howland[bewerken | brontekst bewerken]

Howland (Engels: Howland Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Indonesië Indonesië[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Indonesië (Indonesisch: Republik Indonesia) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek die grotendeels in Azië ligt. Zie het overzicht van Azië.


Vlag van Verenigde Staten Jarvis[bewerken | brontekst bewerken]

Jarvis (Engels: Jarvis Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Verenigde Staten Johnston[bewerken | brontekst bewerken]

Johnston (Engels: Johnston Atoll) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Nieuw-Zeeland Kermadeceilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Kermadeceilanden (Engels: Kermadec Islands) zijn als niet ingedeeld gebied (area outside territorial authority) een bezitting van →Nieuw-Zeeland.


Vlag van Verenigde Staten Kingman[bewerken | brontekst bewerken]

Kingman (Engels: Kingman Reef) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Kiribati Kiribati[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Kiribati (Engels: Republic of Kiribati; Kiribatisch: Ribaberikin Kiribati) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Kiribati[1]
Republiek Kiribati[2] towns[3]
eilanden[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Kiribati heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau, aangevuld met een aparte bestuurslaag voor het eiland Banaba.
  2. Kiribati heeft op centraal niveau, een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Huis van Vergadering (Maneaba ni Maungatabu). Kiribati is ingedeeld in towns en eilanden.
  3. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen townraad (town council).
  4. Een eiland (island) heeft een grotendeels gekozen eilandraad (island council). Banaba heeft een eilandraad buiten Banaba in Rabi, een eiland in Fiji.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Australië Koraalzee-eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Koraalzee-eilanden (Engels: Coral Sea Islands Territory) is als extern territorium (external territory) een bezitting van →Australië.


Vlag van Marshalleilanden Marshalleilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek van de Marshalleilanden (Engels: Republic of the Marshall Islands; Marshallese: Aolepān Aorōkin M̧ajeļ) zijn een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in de Marshalleilanden[1]
Republiek van de Marshalleilanden[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. De Republiek van de Marshalleilanden heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau.
    De Marshalleilanden claimen het Amerikaanse territorium →Wake.
  2. De Marshalleilanden hebben op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Macht (Nitijeļā/Legislature). De republiek is ingedeeld in gemeenten.
  3. Een gemeente (municipality) heeft een gekozen lokaal bestuur (local government).
Bronnen:

Vlag van Micronesië Micronesië[bewerken | brontekst bewerken]

De Federale Staten van Micronesië (Engels: Federated States of Micronesia) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

De aanduidingen zijn in de ambtstaal Engels.
Bestuurslagen in Micronesië[1]
Federale Staten van Micronesië[2] staten[3]
Yap, Chuuk, Pohnpei en Kosrae
gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Federale Staten van Micronesië is een federale republiek met staten als deelstaten. Micronesië heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het staatsniveau en het gemeenteniveau.
  2. Micronesië heeft op federaal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Congres van de Gefedereerde Staten van Micronesië (Congress of the Federated States of Micronesia). Micronesië is ingedeeld in staten.
  3. Een staat (state) heeft een gekozen gouverneur (governor) en een gekozen wetgevende macht (legislature). De exacte inrichting kan per staat verschillen. Een staat is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (municipality), soms met de aanduiding stad (city), heeft een gekozen lokaal bestuur (local government) met eventueel een gekozen burgemeester (mayor). De exacte inrichting kan per staat verschillen.
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Midway[bewerken | brontekst bewerken]

Midway (Engels: Midway Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Nauru Nauru[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Nauru (Nauruaans: Ripubrikin Naoero; Engels: Republic of Nauru) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Nauru[1]
Republiek Nauru[2]
Toelichting:
  1. De Republiek Nauru heeft maar een algemene bestuurslaag: het centrale niveau.
  2. Nauru heeft op centraal niveau een gekozen president (president/pretiden) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van Nauru (Parliament of Nauru).
  • Nauru is verdeeld in districten (tubwañin, district), maar deze lijken geen bestuurlijke rol te hebben.
Bron:

Vlag van Nieuw-Caledonië Nieuw-Caledonië[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw-Caledonië (Frans: Nouvelle-Calédonie) is een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Nieuw-Caledonië[1]
Nieuw-Caledonië[2] provincies[3] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. Nieuw-Caledonië valt als collectiviteit met bijzondere status (collectivité sui generis) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. Nieuw-Caledonië maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee. Frans-Polynesië heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het collectiviteitsniveau en het gemeenteniveau.
  2. Nieuw-Caledonië heeft op collectiviteitsniveau als volksvertegenwoordiging het gekozen Congres van Nieuw-Caledonië (Congrès de la Nouvelle-Calédonie), dat een regeringspresident (président du gouvernement) kiest als regeringsleider. De Franse overheid is vertegenwoordigd door een hoge commissaris (haut-commissaire). Nieuw-Caledonië is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (province) heeft een gekozen provincievergadering (assemblée de province), die een provinciepresident (président de province) en vicepresidenten (vice-président) kiest. Een provincie is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (commune) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil municipal), die een burgemeester (maire) en wethouders (adjoint) kiest.
Bronnen:

Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Nieuw-Zeeland (Engels: Realm of New Zealand; Maori: Aotearoa) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Nieuw-Zeeland[1]
Koninkrijk Nieuw-Zeeland[2] Nieuw-Zeeland[3] steden[4] locaties[5]

districten[6]
gemeenschappen[7]
regio's[8] steden[9]
districten[10]
gemeenschappen[7]
territoriale autoriteit[11]
gebied zonder territoriale autoriteit[12]
Driekoningeneilanden, Kermadeceilanden, Nieuw-Zeelandse Sub-Antarctische eilanden en Solandereilanden
externe territoria
Tokelau[13]
Ross Dependency[14]
geassocieerde staten[15]
Cookeilanden en →Niue
Toelichting:
  1. Het Koninkrijk Nieuw-Zeeland heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het koninkrijks- en daarmee samenvallende centrale niveau, het regioniveau, het districts- of stadsniveau en het lokale niveau. Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland geassocieerde staten en extern territorium met een eigen bestuur.
  2. Het Koninkrijk Nieuw-Zeeland heeft als Commonwealth Realm op koninkrijksniveau een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general). Het bestaat uit de staat Nieuw-Zeeland met de externe territoria enerzijds en de geassocieerde staten →Cookeilanden en →Niue anderzijds.
  3. De staat Nieuw-Zeeland heeft daarnaast op centraal niveau een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Huis van Afgevaardigden van Nieuw-Zeeland (New Zealand House of Representatives). Nieuw-Zeeland is ingedeeld in steden, districten, regio's, een territoriale autoriteit en gebieden zonder territoriale autoriteit.
  4. Enkele steden maken geen deel uit van een regio, maar hebben als eenheidsautoriteit (unitary authority) ook de bevoegdheden van een regio. Een stad (city) heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad (city council). Van de steden is Auckland ingedeeld in lokaliteiten.
  5. Auckland kent als onderverdeling de locatie (locality), bestuurslaag op lokaal niveau, met een gekozen lokaal bestuur (local board).
  6. Enkele districten maken geen deel uit van een regio, maar hebben als eenheidsautoriteit (unitary authority) ok de bevoegdheden van een regio. Een district (district) heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen districtsraad (district council). Binnen een district kunnen gemeenschappen worden gevormd.
  7. a b In een deel van een district kan een gemeenschap gevormd worden.Een gemeenschap (community), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen gemeenschapsbestuur (community board), eventueel aangevuld met benoemde leden.
  8. Een regio (region; takiwā) heeft een gekozen voorzitter (chairperson) en een gekozen regioraad (region council). Een regio is ingedeeld in steden en/of districten.
  9. In een beperkt aantal regio's bestaan steden die deel uitmaken van een regio. Een stad (city) heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad (city council).
  10. De meeste districten maken deel uit van een regio. Een district (district) heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen districtsraad (district council). Binnen een district kunnen gemeenschappen worden gevormd.
  11. De Chathameilanden vormen een territoriale autoriteit (territorial authority) sui generis, bestuurslaag op lokaal niveau. De eilanden hebben een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen eenheidsraad (unitary council).
  12. Het gebied zonder territoriale autoriteit (area outside territorial authority) wordt gevormd door de New Zealand outlying islands.
  13. Het extern territorium (external territory) Tokelau is een zelfbesturend onderdeel van Nieuw-Zeeland.
  14. Het externe territorium (external territory) Ross Dependency is de niet-algemeen erkende claim van Nieuw-Zeeland op een deel van Antarctica.
  15. Een geassocieerde staat (associated state) heeft zelfbestuur.
Bronnen:

Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeelandse Sub-Antarctische eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuw-Zeelandse Sub-Antarctische eilanden (Engels: New Zealand Subantarctic Islands) zijn als niet ingedeeld gebied (area outside territorial authority) een bezitting van →Nieuw-Zeeland.


Vlag van Niue Niue[bewerken | brontekst bewerken]

Niue (Engels: Niue) is een geassocieerde staat in het →Realm Nieuw-Zeeland.

Bestuurslagen in Niue[1]
Niue[2] dorpen[3]
Toelichting:
  1. Niue valt als geassocieerde staat (associated state) onder het Koninkrijk Nieuw-Zeeland, maar maakt geen deel uit van de staat Nieuw-Zeeland zelf. De staat heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het dorpsniveau.
  2. Niue heeft op centraal niveau een hoge commissaris(high commissioner) als vertegenwoordiger van Nieuw-Zeeland, een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Niue Vergadering (Niue Assembly/Niue Fono Ekepule). Niue is ingedeeld in dorpen.
  3. Een dorp (village) heeft een dorpsraad (village council)
Bronnen:

Vlag van Noordelijke Marianen Noordelijke Marianen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemenebest van de Noordelijke Marianen (Engels: Commonwealth of the Northern Mariana Islands) zijn een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in de Noordelijke Marianen[1]
Gemenebest van de Noordelijke Marianen[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. Het Gemenebest van de Noordelijke Marianen valt als gemenebest (commonwealth) onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten, maar maakt geen deel uit van de Verenigde Staten zelf. Het gemenebest heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het gemenebestniveau en het gemeenteniveau.
  2. De Noordelijke Marianen hebben op gemenebestniveau een gouverneur (governor) als hoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Macht van het Gemenebest van de Noordelijke Marianen (Northern Mariana Islands Commonwealth Legislature) bestaande uit het Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de Senaat (Senate). Het gemenebest is ingedeeld in gemeenten.
  3. Onduidelijk is welk bestuur een gemeente (municipality) heeft.
Bronnen:

Vlag van Norfolk Norfolk[bewerken | brontekst bewerken]

Het Territorium Norfolkeiland (Engels: Norfolk Island Territory; Norfuk: Teritrii a' Norfuk Ailen) is als extern territorium (external territory) onderdeel van →Australië.


Vlag van Oost-Timor Oost-Timor[bewerken | brontekst bewerken]

De Democratische Republiek Oost-Timor (Tetun: Republika Demokratika Timor Lorosa'e; Portugees: República Democrática de Timor-Leste) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Oost-Timor[1]
Democratische Republiek Oost-Timor[2] gemeenten[3] administratieve posten[4] dorpen[5]
bijzondere bestuursregio[6] administratieve posten[4] dorpen[5]
Toelichting:
  1. De Democratische Republiek Oost-Timor heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het gemeenteniveau en het dorpsniveau. Daarnaast bestaan onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Oost-Timor heeft op centraal niveau een gekozen president (prezidente; presidente) als staatshoofd, een premier (primeiru-ministru; primeiro-ministro) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Nationale Parlement (Parlamentu Nasionál/Parlamentu Nasionál). Oost-Timor is ingedeeld in gemeenten en een bijzondere bestuursregio. De aldeia's vallen onder de centrale overheid.
  3. Een gemeente (munisípiu; municipio), ook wel aangeduid als district heeft een benoemde administrateur (administrator). De invoering van een gekozen burgemeester en gemeenteraad is wettelijk vastgelegd. De gemeenten zijn ingedeeld in administratieve posten. Deze vallen onder het gemeentebestuur.
  4. a b Een administratieve post (postu administrativu; posto administrativo), ook wel aangeduid als subdistrict, heeft aan het hoofd de administrateur (administrator) van de gemeente. Een administratieve post is ingedeeld in dorpen.
  5. a b Een dorp (suku; suco) heeft een gekozen dorpschef (xefi suko; chefe de suco) en een dorpsraad (conselho de suco) bestaande uit vertegenwoordigers van de aldeia's. Binnen de dorpen bestaan aldeia's met een gekozen aldeiachef (xefi aldeia; chefe de aldeia).
  6. Oe-Cusse Ambeno heeft de status van bijzondere bestuursregio (Rejiaun administrativa espesiál; Região administrativa especial), bestuurslaag op gemeenteniveau, met aan het hoofd een president (prezidente; presidente). De regio is ingedeeld in administratieve posten. Deze vallen onder de regionale overheid.
Bronnen:

 Paaseiland[bewerken | brontekst bewerken]

De Provincie Paaseiland (Rapa Nui: Rapa Nui; Spaans: Provincia de Isla de Pascua) is als provincie (provincia) onderdeel van →Chili.


Vlag van Palau Palau[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Palau (Engels: Republic of Palau; Palaus: Beluu ęr a Belau) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Palau[1]
Republiek Palau[2] staten[3]
Toelichting:
  1. De Republiek Palau heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau
  2. Palau heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Nationaal Congres (National Congress/Olbiil era Kelulau) met het gekozen Huis van Gedelegeerden (House of Delegates) en de gekozen Senaat (Senate). Palau is ingedeeld in staten.
  3. Een staat (state), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen gouverneur (governor) en een gekozen wetgevende macht (legislature).
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Palmyra[bewerken | brontekst bewerken]

Palmyra (Engels: Palmyra Atoll) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.


Vlag van Papoea-Nieuw-Guinea Papoea-Nieuw-Guinea[bewerken | brontekst bewerken]

De Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea (Engels: Independent State of Papua New Guinea; Tok Pisin: Independen Stet bilong Papua Niugini) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Papoea-Nieuw-Guinea[1]
Papoea-Nieuw Guinea[2] nationaal hoofdstedelijk district[3]
provincies[4] districten[5] lokale besturen[6]
autonome regio[7] districten[5] lokale besturen[6]
Toelichting:
  1. De Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provinciale niveau en het lokale niveau. Binnen Papoea-Nieuw-Guinea heeft Bougainville als autonome regio een autonome status.
  2. Papoea-Nieuw-Guinea heeft als Commonwealth Realm op centraal niveau een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Nationaal Parlement (National Parliament). Papoea-Nieuw-Guinea is ingedeeld in provincies, het nationaal hoofdstedelijk district en een autonome regio.
  3. Port Moresby heeft de status van nationaal hoofdstedelijk district (national capital district; nesenel kapitol distrik), bestuurslaag op provincieniveau. Het district heeft een gekozen gouverneur (governor), tevens lid van het nationale parlement, en een nationaal hoofdstedelijke districtscommissie (national capital district commission) bestaande uit de gouverneur, de parlementsleden uit het district en benoemde leden, die een stadsmanager (city manager) aanwijst.
  4. Een provincie (province; provins) heeft een gekozen gouverneur (governor), tevens lid van het nationale parlement, en een gekozen provinciaal bestuur (provincial government). Een provincie is ingedeeld in districten.
  5. a b Een district (district; distrik) is een regionaal gedeconcentreerd onderdeel van de provincies en de autonome regio. Een district is ingedeeld in lokale besturen.
  6. a b Een lokaal bestuur (local-level government; lokol gavman) bestaat uit gekozen leden, waarvan de voorzitter (president) eveneens direct wordt gekozen.
  7. Binnen Papoea-Nieuw-Guinea heeft Bougainville als autonome regio (autonomous region; otonomos region) een autonome status. Bougainville heeft een gekozen president (president) aan het hoofd van een uitvoerende raad (executive council) en een gekozen huis van afgevaardigden (house of representatives).
Bronnen:

Vlag van Pitcairneilanden Pitcairneilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Pitcairn-, Hendersob-, Ducie- en Oenoeilanden (Engels: Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Islands) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in de Pitcairneilanden[1]
Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Eilanden[2]
Toelichting:
  1. De Pitcairn-, Hendersob-, Ducie- en Oenoeilanden valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft maar een bestuurslaag.
  2. De Pitcairneilanden heeft op territoriumniveau een benoemde gouverneur (governor), de Britse hoge commissaris (high commissioner ) in Nieuw-Zeeland, vertegenwoordigd door de administrateur (administrator), een burgemeester (mayor) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de grotendeels gekozen eilandraad (Island Council).
Bronnen:

 Rotuma[bewerken | brontekst bewerken]

Rotuma (Engels: Rotuma Island) is als afhankelijkheid (dependency) onderdeel van →Fiji.


Vlag van Salomonseilanden Salomonseilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Salomonseilanden (Engels: Solomon Islands) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in de Salomonseilanden[1]
Salomonseilanden[2] stad[3]
provincies[4]
Toelichting:
  1. De Salomonseilanden heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en hetzij het provincieniveau hetzij het stadsniveau.
  2. De Salomonseilanden hebben als Commonwealth Realm op centraal niveau een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en een volksvertegenwoordiging het gekozen Nationaal Parlement van de Salomonseilanden(National Parliament of the Solomon Islands). De Salomonseilanden zijn ingedeeld in provincies en de stad Honiara.
  3. Honiara heeft de status van stad (city) en maakt geen deel uit van een provincie. Honiara heeft een gekozen stadsraad (city council) met een burgemeester (mayor) aan het hoofd. Honiara is ingedeeld in afdelingen (wards) zonder bestuurlijke rol.
  4. Een provincie (province) heeft een gekozen provinciale vergadering (provincial assembly) met een premier (premier) aan het hoofd. Een provincie is ingedeeld in afdelingen (wards) zonder bestuurlijke rol.
Bronnen:

Vlag van Samoa Samoa[bewerken | brontekst bewerken]

De Onafhankelijke Staat Samoa (Engels: Independent State of Samoa; Samoaans: Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Sāmoa) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Samoa[1]
Onafhankelijke Staat Samoa[2] districten[3] dorpen[4]
Toelichting:
  1. De Onafhankelijke Staat Samoa heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het dorpsniveau.
  2. Samoa heeft op centraal niveau een gekozen staatshoofd (O le Ao o le Malo), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Vergadering van Samoa (Legislative Assembly of Samoa/Fono Aoao Faitulafono o Sāmoa). Samoa is ingedeeld in districten.
  3. Een district (district; tūmālō) heeft traditionele leiderschapsstructuren. Een district is ingedeeld in dorpen.
  4. Een dorp (village) heeft een vergadering (fono) gebaseerd op lokaal gewoonterecht. Een dorp kan onderverdeeld worden in traditionele en non-traditionele dorpen, allen ingebed in de bestuurlijke rollen.
Bronnen:

Vlag van Nieuw-Zeeland Solandereilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Solandereilanden (Engels: Solander Islands) zijn als niet ingedeeld gebied (area outside territorial authority) een bezitting van het district Southland van →Nieuw-Zeeland.


Vlag van Tokelau Tokelau[bewerken | brontekst bewerken]

Tokelau (Engels: Tokelau) is een extern territorium van →Nieuw-Zeeland.

Bestuurslagen in Tokelau[1]
Tokelau[2] dorpen[3]
Toelichting:
  1. Tokelau valt als extern territorium (external territory) onder de souvereinieit van Nieuw-Zeeland. Tokelau heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het territoriumniveau en het dorpsniveau.
  2. Tokelau heeft op territoriumniveau een door de Nieuw-Zeelandse regering benoemde administrateur (administrator), een regering (Council for ongoing government) met de hoofdmannen van de atollen en als volksvertegenwoordiging de Algemene Vergadering (General Fono), met de vertegenwoordigers van de atollen. Tokelau is ingedeeld in dorpen, ook wel aangeduid als atollen.
  3. Een dorp (village) of atol heeft een gekozen hoofdman (faipule) die gezamenlijk de regering vormen van Tokelau, en een dorpsraad van ouderen (Village Council of Elders/Taupulega).
Bronnen:

Vlag van Tonga Tonga[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Tonga (Tongaans: Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga; Engels: Kingdom of Tonga) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Tonga[1]
Koninkrijk Tonga[2] bestuursdivisies[3] districten[4] towns[5]
Toelichting:
  1. Het Koninkrijk Tonga heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Tonga heeft op centraal niveau een koning (king) bij erfopvolging als staatshoofd, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Vergadering (Fale Alea/Legislative Assembly). Tonga is ingedeeld in bestuursdivisies. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een bestuursdivisies (ngaahi vahe; administrative division) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een bestuursdivisie is ingedeeld in districten.
  4. Een (ngaahi vahefonua; district) heeft een gekozen districtsbestuurder (district officer). Een district is ingedeeld in towns.
  5. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen townbestuurder (town officer). Binnen een town kan een dorp (ngaahi kolo; village) een dorpsraad (village council) hebben die de districts- of townbestuurder adviseert.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Tuvalu Tuvalu[bewerken | brontekst bewerken]

Tuvalu (Tuvaluaans: Tuvalu; Engels: Tuvalu) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Tuvalu[1]
Tuvalu[2] districten[3]
Toelichting:
  1. Tuvalu heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het districtsniveau.
  2. Tuvalu heeft als Commonwealth Realm op centraal niveau een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlament van Tuvalu (Palamene o Tuvalu/Parliament of Tuvalu). Tuvalu is ingedeeld in districten.
  3. Een district (falekaupule; district) heeft een eilandraad (kaupule/island council) die een voorzitter (pule o kaupule/council president) kiest. Daarnaast heeft een district een traditionele vergadering van ouderen (falekaupule/assembly of elders) geleid door een hoge hoofdman (ulu-aliki/high chief).
Bronnen:

Vlag van Vanuatu Vanuatu[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Vanuatu (Bislama: Ripablik Blong Vanuatu; Engels: Republic of Vanuatu; Frans: République du Vanuatu) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Vanuatu[1]
Republiek Vanuatu[2] provincies[3] gemeenten[4]
onder provinciebestuur
Toelichting:
  1. De Republiek Vanuatu heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en - in een beperkt deel van het land - het gemeenteniveau.
  2. Vanuatu heeft een gekozen president (president; président) als staatshoofd, een premier (prime minister; premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van Vanuatu (Parliament of Vanuatu/Parlement du Vanuatu). Vanuatu is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (provens; province; province) heeft een deels gekozen, deels benoemde provincieraad (provincial council; conseil provincial), met aan het hoofd een voorzitter (chairman; président). Van de provincies zijn Sanma, Shefa en Tafea ingedeeld in gemeenten en niet-ingedeeld gebied. De andere provincies zijn niet ingedeeld.
  4. Een gemeente (municipality; municipalité) heeft een gekozen gemeenteraad (municipal council; conseil municipal) die een burgemeester (mayor; maire) kiest. Alleen de provincies Sanma, Shefa en Tafea kennen gemeenten in een deel van hun gebied.
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Wake[bewerken | brontekst bewerken]

Wake (Engels: Wake Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.
Wake wordt geclaimd door de →Marshalleilanden.


Vlag van Wallis en Futuna Wallis en Futuna[bewerken | brontekst bewerken]

De Collectiviteit Wallis en Futuna (Frans: Collectivité de Wallis-et-Futuna) is een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Wallis en Futuna[1]
Collectiviteit Wallis en Futuna[2] koninkrijken[3]
Toelichting:
  1. De Franse overzeese collectiviteit Wallis en Futuna valt als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. Frans-Polynesië maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee. Wallis en Futuna heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het collectiviteitsniveau en het lokale niveau.
  2. Wallis en Futuna heeft op collectiviteitsniveau als volksvertegenwoordiging de gekozen Territoriale Vergadering van de eilanden Wallis en Futuna(Assemblée territoriale des îles Wallis et Futuna). Frankrijk is vertegenwoordigd door een senior-administrateur (administrateur supérieur) die tevens regeringsleider is. Wallis en Futuna maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee. Wallis en Futuna is ingedeeld in koninkrijken.
  3. Een koninkrijk (royaume) is een traditionele bestuursstructuur op lokaal niveau en heeft een koning (roi) en een traditionele raad (conseil).
Bronnen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene bronnen[bewerken | brontekst bewerken]