De Sims 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Sims 3
(Cover op en.wikipedia.org)
Bedenker(s) Will Wright
Ontwikkelaar(s) The Sims Studio
Uitgever(s) Electronic Arts
Muziek Steve Jablonsky
Datum van uitgave 2 juni 2009:
Vlag van Canada Canada
Vlag van Mexico Mexico
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
4 juni 2009:
Vlag van Australië Australië
Vlag van België België
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Japan Japan
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Zweden Zweden
5 juni 2009
:
Vlag van Brazilië Brazilië
Vlag van Italië Italië
Vlag van Polen Polen
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Huidige versie 1.67 (24 januari 2014)[1]
Genre(s) Levenssimulatie, strategie
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 12+[2]
ESRB: T[3]
ACB: M[4]
Apple App Store: 12+[5]
Platform(s) Windows, OS X, iOS, Windows Phone[6], webOS, Android,[7] N-Gage, Nintendo DS,[8] Nintendo 3DS,[9] Wii, PlayStation 3, Xbox 360
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie De Sims
Uitbreiding(en) Uitbreidingspakketten:

Accessoirepakketten:

Verzamelpakket(ten) Collector's Edition
Kersteditie
Deluxe
Starterspakket
Voorloper The Sims
De Sims 2
Vervolg De Sims 4[10][11]
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De Sims 3 (Engels: The Sims 3) is een simulatiespel en het vervolg op The Sims en De Sims 2, welke allen bedacht zijn door Will Wright. Het spel zou oorspronkelijk uitkomen op 19 februari 2009, maar verscheen uiteindelijk in België en Nederland op 4 juni 2009.[12] In het spel kunnen spelers Sims, een soort virtuele mensen, creëren, hun huizen bouwen en inrichten, en ze vervolgens besturen in het dagelijks leven. De Sims 3 staat in de top 10 van bestverkochte spellen voor pc. Het werd in Europa op 4 september 2014 opgevolgd door De Sims 4.

Inhoud

Gameplay[bewerken]

De gameplay die hier besproken wordt, is hoofdzakelijk van toepassing op de pc en Mac-versie.

De Sims 3 heeft een volledig vernieuwde gameplay. Er blijven wel kleine mogelijkheden uit de uitbreidingspakketten van The Sims en De Sims 2 over, zoals de leeftijdsfase jongvolwassen, de inventaris, mobiele telefoons, auto's, tuinieren, vissen, tandenpoetsen en plafonds. De grote mogelijkheden, zoals het op vakantie gaan of het hebben van grote huisdieren, komen niet voor in het basisspel. In het basisspel is het wel mogelijk om kevers, vlinders en vissen als huisdier te hebben.

De makers hebben drie jaar gewerkt aan de engine van De Sims 3.

Sim creëren[bewerken]

"Sim creëren" is het onderdeel in De Sims 3 waarin de speler zelf zijn Sims kan maken. De Sims kunnen volledig aangepast worden, zoals onder andere: de huidskleur, haarmodel en -kleur, geslacht, leeftijd, en dergelijke. Het gezicht, de oren, de mond, de kin, de ogen, de borstgrootte (enkel vrouwelijke Sims), de spierdefintitie (zichtbaarheid van de spieren), het lichaamsgewicht, enzovoort, kunnen met behulp van schuifbalkjes naar de zin van de speler veranderd worden.

Als een Sim tijdens het spelen te weinig in beweging is en te veel eet, wordt hij geleidelijk aan dikker. Ook zal een Sim langzamerhand gespierd worden als hij veel traint en sport.

Wat betreft kleding moet de speler minstens één outfit per soort uitkiezen:

Een Sim krijgt karaktereigenschappen door de speler toegewezen die hij/zij voor de rest van zijn/haar leven houdt: twee eigenschappen als peuter, drie als kind, vier als tiener en vijf als jongvolwassene. Er zijn verscheidene unieke karaktereigenschappen, zoals "Kwaadaardig", "Goed gevoel voor humor", "Charismatisch", "Einzelgänger", "Houd van buiten", "Feestbeest", "Klunzig", "Atletisch", "Snel aangebrand", "Geluksvogel", "Gestoord", enzovoort. Het is niet mogelijk om twee karaktereigenschappen te kiezen die elkaar tegenspreken, zoals "Dapper" en "Lafaard".

Sims moeten hun eigen lievelingseten, -muziek en -kleur krijgen van de speler. Er wordt ook een sterrenbeeld gekozen en een stem ingesteld. De speler kiest uiteindelijk de Levenswens voor de Sim, een soort streven dat een Sim zijn gehele leven probeert te bereiken.

Spelers die geen Sims volledig willen aanmaken, kunnen er ook voor kiezen kant-en-klare Sims te gebruiken. Die zijn al volledig gemaakt en opgeslagen in het spel.

Leeftijdsfases[bewerken]

Gedurende zijn leven heeft een Sim verschillende leeftijdsfases.
De fases zijn:

 1. Baby
 2. Peuter
 3. Kind
 4. Tiener
 5. Jongvolwassene
 6. Volwassene
 7. Oudere
 8. Geest (overleden)

De duur van elke leeftijdsfase kan afzonderlijk gewijzigd worden. Alle Sims worden tegelijkertijd ouder, ongeacht met welke familie de speler speelt, hoewel dat kan worden uitgezet. Wanneer een Sim komt te overlijden, wordt hij of zij opgehaald door Magere Hein en veranderd in een geest. Geesten zijn op dat moment (nog) niet speelbaar en zijn daardoor een non-player character (NPC).

Sims blijven hun leven ook voortzetten ("Verhaalvoortgang"). Dit betekent dat Sims in andere families ouder worden, kinderen kunnen krijgen, gaan trouwen, promotie maken, enzovoort. "Verhaalvoortgang" kan eveneens uitgeschakeld worden.

Behoeftes en gemoedstoestanden[bewerken]

Een hexagonale bipiramide, de vorm van het diamantje (plumbob) uit De Sims-spellen.

Van de acht behoeftes uit The Sims en De Sims 2 blijven er zes (Honger, Blaas, Energie, Sociaal, Hygiëne en Plezier) over (Comfort en Omgeving verdwijnen). De behoeftes kunnen ook worden beïnvloed door gemoedstoestanden, zoals onder andere gebeurd is met de twee weggevallen behoeftes. De behoeftes zijn zo aangepast dat de speler zich kan concentreren op sociale relaties en zich minder druk bezig moet houden met de behoeftes van de Sims.

Gemoedstoestanden zijn een soort punten die kunnen worden verdiend bij speciale gebeurtenissen. Hieronder vallen kleine gebeurtenissen, zoals tandenpoetsen en lekker geslapen hebben, en grote gebeurtenissen zoals trouwen of promotie maken. Naargelang de gebeurtenis krijgt de Sim een grote of kleine hoeveelheid punten en worden deze behouden gedurende lange of korte tijd.

Aan de hand van de kleur van het diamantje (plumbob), dat boven het hoofd van de Sims zweeft, kan nagegaan worden hoe het humeur van die Sim is. Groen is goed, geel en oranje zijn middelmatig en rood is slecht. Het humeur van de Sim hangt af van zijn of haar gemoedstoestanden. Als deze slecht zijn, zal de Sim een slecht humeur hebben. Wanneer ze positief zijn, zal het humeur beter worden.

Vaardigheden[bewerken]

Er zijn verschillende redenen waarbij het hebben van betere vaardigheden goed van pas komt, zoals beter kunnen communiceren (charisma), speciale muzieknummers voor gitaarspelers (gitaarvaardigheid). Maar ook voor het verbeteren van verschillende toestellen, bijvoorbeeld de mogelijkheid bij sanitair dat zich automatisch schoonmaakt en meer kanalen op de televisie (handigheid). Schilderen, schrijven en gitaar spelen zijn nieuwe vaardigheden voor de allesomvattende creativiteitsvaardigheid uit The Sims en De Sims 2. Schilderijen zijn nu persoonlijker en zijn gemaakt op basis van de karaktereigenschappen van de Sim. Vaardigheden kunnen verbeterd worden door te oefenen, bijvoorbeeld door gitaar te spelen, te tuinieren, een boek te schrijven en te flirten. Maar ook het lezen van een vaardigheidsboek of het volgen van een betalende les in een gebouw in de stad, helpt de vaardigheid te vergroten. Sims kunnen hun vaardigheden al opbouwen ten tijde van hun peuterdagen. Ondanks het zo vroeg opbouwen van vaardigheden, zal dan nog niet te zien zijn hoe de vaardigheid nu precies geëvolueerd is. Door een vaardigheidsobject te gebruiken na de peuterdagen zal dit wel zichtbaar worden. Wanneer Sims de vaardigheid volledig beheersen en niveau 10 van een vaardigheid halen, krijgen zij een certificaat per post. Dit kunnen ze ophangen of voor 1000 Simdollar verkopen.

Een vaardigheid zal pas zichtbaar worden in het tabblad "Vaardigheden" zodra het eerste punt is behaald. Daarna kan de speler de vaardigheid verder bekijken in het "Vaardigheidsverslag" waarin details, statistieken, uitdagingen en soms andere speciale informatie gegeven wordt. In het "Vaardigheidsverslag" voor bijvoorbeeld schilderen, staat een uitdaging om 30 schilderijen te maken. Wanneer deze uitdaging behaald is, zal de Sim als beloning aanzienlijk sneller kunnen schilderen dan Sims die deze uitdaging niet voltooid hebben. Er zijn meerdere uitdagingen voor elke vaardigheid.

In het tabblad "Inventaris" is het "Verzamelverslag" te vinden. Hierin is te bekijken welke metalen, edelstenen, insecten, vissen en planten de Sim reeds verzameld heeft. Verzamelde schelpen (De Sims 3: Exotisch Eiland nodig) en Nanieten (uit De Sims 3: Vooruit in de Tijd) zijn hier tevens te vinden.

Lijst van vaardigheden[bewerken]

Vaardigheden die geschikt zijn voor Sims, zijn ook geschikt voor magische, bovennatuurlijke wezens uit De Sims 3: Bovennatuurlijk.

Naam van vaardigheid Geschikt voor Omschrijving Eventueel benodigd uitbreidingspakket
Alchemie Sims De alchemievaardigheid is nodig om elixers te kunnen brouwen. Voor deze elixers zijn verschillende, al dan niet zeldzame, ingrediënten zoals paddenstoelen, insecten, edelstenen en metalen nodig, die in de stad gevonden kunnen worden. Een van de vele elixers is een zombie-elixer waardoor Sims in zombies kunnen veranderen. Er kan ook een tegengif gebrouwen worden. Een ander drankje zorgt er dan weer voor dat de vaardigheden sneller verbeteren terwijl weer een ander een zwerm bijen op een Sim laat afkomen. In totaal zijn er 44 elixers beschikbaar. Bovennatuurlijk
Atletisch Sims De Sims met het hoogste niveau van de sportieve vaardigheid zullen langer leven dan Sims die deze vaardigheid niet hebben. Sims kunnen andere Sims trainen en hen op die manier de vaardigheid sneller laten leren. Deze vaardigheid wordt ook gebruikt bij de professionele sporter, militaire en criminele carrières. Geen
Bas
Drums
Piano
Sims Deze drie vaardigheden: bas, drums en piano, kunnen geoefend worden met behulp van het bijpassend muziekinstrument. Gecombineerd met de gitaarvaardigheid (uit het basisspel) kunnen Sims een band vormen, optredens geven, samen oefenen en zelfs geld verdienen door in nachtclubs te spelen. Na Middernacht
Beeldhouwen Sims De vaardigheid beeldhouwen maakt het mogelijk dat Sims voorwerpen en mogelijkheden ontwikkelen via de karaktereigenschap "Beeldige beeldhouwer". Sims met de handigheidsvaardigheid verbeteren deze vaardigheid sneller. Beeldhouwers kunnen kiezen uit verschillende materialen, maar beginnen altijd met klei. Zodra ze met ijs kunnen beeldhouwen kunnen ze ook andere Sims als modellen gebruiken. Ambities
Botbouw Sims Met de botbouwvaardigheid kunnen Sims Plumbots bouwen en afstellen, Nanieten (kleine robotachtige wezentjes) ontwerpen en creëren, en Eigenschappenchips maken. Met Eigenschappenchips kan het karakter van de Plumbot aangepast worden. Afhankelijk van welke Eigenschappenchip er gemaakt moet worden, zijn verschillende soorten Nanieten nodig. Vooruit in de Tijd
Charisma Sims Charisma helpt de Sims om beter vrienden te maken. Door de juiste uitdagingen te voltooien kunnen vrienden zelfs voor altijd vrienden blijven. Sims met een hoog niveau van de charismavaardigheid zullen beter zijn bij banen die een hoog niveau vereisen voor de relaties met de baas en collega's. Het is een vereiste vaardigheid voor de politieke carrière. Geen
Duiken Sims Snorkelen en duiken zorgen voor het verbeteren van de duikvaardigheid. In het water kunnen Sims schelpen zoeken en vissen vangen. Op de zeebodem zijn grotten te vinden die een Sim kan onderzoeken. Exotisch Eiland
Fotografie Sims Sims die aan de fotografievaardigheid beginnen krijgen een album met foto’s gecategoriseerd op thema, hierdoor wordt de speler aangemoedigd om foto’s van verschillende gebeurtenissen, objecten, plaatsen en Sims te maken. Zonder camera kunnen de Sims deze vaardigheid niet leren. Er zijn ook zeldzame foto’s nodig om de collecties volledig te maken. Wereldavonturen
Geavanceerde technologie Sims In de toekomstwereld Oasis Landing werken alle elektronische toestellen en apparaten anders dan in de gewone wereld in het heden. Een Sim die goed is in deze vaardigheid, kan meer dingen met één toestel doen en kan er beter mee werken. Vliegen met een jetpack zal ook beter gaan als de Sim verbeterd in de vaardigheid. Vooruit in de Tijd
Gitaar Sims De gitaarvaardigheid wordt verkregen door het spelen op de gitaar. Sims met een vaardigheidsniveau van 5 of hoger kunnen nieuwe liedjes leren door bladmuziek te kopen in de boekenwinkel en die dan te lezen. Bladmuziek wordt uit de inventaris gehaald zodra hij volledig geleerd is. Om een andere Sim het nummer te leren, zal deze het dus opnieuw moeten kopen. Nummers kunnen niet meerdere keren geleerd worden. Bij het voltooien van de twee uitdagingen van deze vaardigheid, wordt telkens een nieuw nummer vrijgespeeld. Geen
Handigheid Sims De vaardigheid handigheid wordt verkregen door het repareren van objecten. Na een bepaald vaardigheidspunt kunnen de Sims een aantal voorwerpen verbeteren of eraan klussen. Als objecten zijn verbeterd werken ze beter en zullen ze minder vaak gerepareerd of schoongemaakt hoeven worden. Geen
Inzicht Sims De vaardigheid inzicht wordt versterkt door de karaktereigenschappen "Genie" en "Computernerd". Hoe hoger het niveau hoe meer dingen de Sim door de telescoop kan zien. Als de Sim door de telescoop kijkt en "Het sterrenstelsel afspeuren" (vanaf niveau 3) gebruikt zal hij/zij nieuwe hemellichamen kunnen ontdekken. Het nieuw ontdekte object kan een komeet, planeet, ster, maan, sterrenstelsel, zwart gat, neutron of satelliet zijn. De Sim zal een kleine hoeveelheid geld hiervoor krijgen, maar dit kan oplopen tot een paar duizend Simdollar, voor de bijdrage aan de wetenschappelijke gemeenschap. Sims kunnen een meteoor in de stad zien vallen. Door naar de kaart te gaan kan de speler de locatie vinden waar de meteoor geland is. Er is een kleine kans dat de Sim de vallende ster niet overleefd, doordat deze op de Sim is gevallen. Geen
Jagen Honden en katten De jachtvaardigheid is alleen beschikbaar tijdens het spelen met een hond of kat. Honden kunnen dit leren door als Sim op het dier te klikken en de interactie te kiezen "Trainen om te jagen". Ze kunnen deze vaardigheid dan gebruiken om metalen en edelstenen te vinden die begraven zijn, ergens in de buurt. Katten kunnen dit leren door met speeltjes te spelen. Als ze deze vaardigheid goed genoeg beheersen kunnen ze op zoek gaan naar een prooi. Deze prooien zijn kleine diertjes zoals reptielen, knaagdieren, vogels en vissen. Aan een kat kan gevraagd worden een specifiek dier te zoeken en te vangen. Dit kan bijvoorbeeld een zeldzaam dier zijn dat veel geld waard is. Beestenbende
Koken Sims De kookvaardigheid maakt het mogelijk dat Sims voedsel kunnen bereiden. De vaardigheid wordt versterkt door de karaktereigenschap "Geboren kok". Sims met de eigenschap "Perfectionist" nemen langer de tijd om het eten te bereiden, zodat zij betere resultaten behalen. Sims die de eigenschap "Vegetarisch" hebben leren vegetarische varianten van vleesgerechten te bereiden. "Milieuvriendelijke" Sims bereiden juist weer biologische gerechten. De kookvaardigheid is ook een prima vaardigheid voor het creëren van legendarische feestjes, want voedsel van hoge kwaliteit zorgt voor tevredenere gasten. Om eten te bereiden zijn eerst ingrediënten nodig, die gekocht kunnen worden in de supermarkt in de buurt. Sommige ingrediënten zijn enkel te verkrijgen door ze te planten (groente en fruit) of te vangen (vis). De kookvaardigheid is belangrijk bij de carrière "Culinair". Geen
Laserharp Sims Sims kunnen met deze vaardigheid de laserharp, een soort muziekinstrument, bespelen. Als Sims beter worden in deze vaardigheid, kunnen ze nieuwe nummers leren of tijdens het spelen fooien krijgen. Vooruit in de Tijd
Mixologie Sims De vaardigheid mixologie werkt bijna hetzelfde als de vaardigheid nectar brouwen. Met mixologie kunnen Sims drankjes bereiden op een bar. Op openbare plaatsen is het mogelijk om deze zelfbereide drankjes te verkopen. Na Middernacht
Nectarbrouwer Sims De vaardigheid nectar brouwen kan gestart worden door Champs Les Sims te bezoeken. Daar is een avontuur dat de speler introduceert met het brouwen van nectar, maar het kan ook sneller door de nectarbrouwer te kopen in de nectarbrouwerij. Er zijn drie vaardigheidsboeken te koop bij de boekenwinkel in Champs Les Sims. Het hebben van een goed niveau van de vaardigheid tuinieren is een absolute must om de beste kwaliteit nectar te verkrijgen. De kwaliteit is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van het fruit, dat als ingrediënt gebruikt wordt. Wereldavonturen
Oosterse vechtkunst Sims De vaardigheid oosterse vechtkunst maakt het mogelijk dat Sims met elkaar kunnen gaan sparren. De karaktereigenschap "Gedisciplineerd" verhoogt de snelheid waarmee deze vaardigheid geleerd kan worden. De oosterse vechtkunst zorgt eveneens voor het verbeteren van de vaardigheid atletiek. Sims kunnen trainen aan de academie die in Shang Simla ligt. Daar kunnen zij ook een dummy kopen waarop geoefend kan worden met schoppen en slaan. Ook een bordenbreker en vaardigheidsboeken kunnen aangeschaft worden. Bij verschillende niveaus horen verschillende kleuren banden en uniforms. Wereldavonturen
Sociaal netwerken Sims Met de computer en de smartphone kunnen Sims de sociale netwerkvaardigheid uitoefenen. Ze kunnen een blog schrijven, berichtjes versturen naar andere Sims, op het internet surfen en filmpjes bekijken. Naarmate de vaardigheid stijgt, ontvangt de Sim nieuwe skins en applicaties voor zijn of haar smartphone. Studententijd
Straatkunst Sims De straatkunstvaardigheid draait om het spuiten van graffiti op muren en de grond. Als het niveau van de vaardigheid hoog genoeg is, kunnen Sims artistieke kunstwerken maken. Ze kunnen echter ook muren besmeuren, in dat geval kunnen ze door de politie opgepakt worden. Studententijd
Racen Paarden De racevaardigheid is alleen geschikt voor paarden. Om deze vaardigheid te trainen zijn racepalen nodig, die te vinden zijn in het menu "Kopen". Met deze palen kan een volledig raceparcours gemaakt worden. Paarden kunnen ook meedoen met racewedstrijden. Beestenbende
Rijden Sims De ruitervaardigheid kan beoefend worden door op een paard te rijden of door boeken te lezen over paardrijden. Deze vaardigheid komt goed van pas als Sims paarden willen berijden, of trainen voor de springvaardigheid of de racevaardigheid. Beestenbende
Schilderen Sims De schildervaardigheid wordt versterkt door de karaktereigenschappen "Artistiek" en "Perfectionist" en door de levenslange beloning "Extra creatief". Schilderijen die af zijn kunnen opgehangen of verkocht worden, ook kunnen ze in de inventaris geplaatst worden. Schilderijen kunnen gedurende de tijd meer of minder geld waard worden. Als het schilderij in de inventaris is geplaatst, is het mogelijk de originele en huidige waarde zien. Een aantal eigenschappen beïnvloeden hoe schilderijen eruit komen te zien. Soms kunnen Sims zogenoemde easter eggs maken, dan is er sprake van een "kopie" van een beroemd schilderij. Geen
Schrijven Sims De schrijfvaardigheid zorgt ervoor dat Sims boeken kunnen gaan schrijven, en er voor betaald krijgen. Sims kunnen alleen schrijven door gebruik te maken van een computer. Deze vaardigheid wordt versterkt door de karaktereigenschappen "Artistiek", "Perfectionist" en "Boekenwurm". Ook de levenslange beloning "Zelfbenoemde schrijver" zorgt daarvoor. Boeken die af zijn worden per post bij de Sim bezorgd, dit kost de Sim niks. Salaris (royalty's) wordt per boek overgemaakt. Geen
Springen Paarden De springvaardigheid is alleen voor paarden. Met behulp van de cavaletti kan een paard deze vaardigheid leren. In het menu "Kopen" zijn nog meer verschillende soorten hindernissen zoals muurtjes, brandende ringen, enzovoort te vinden. De speler kan paarden ook laten meedoen met springwedstrijden. Beestenbende
Tuinieren Sims De tuindersvaardigheid wordt versterkt door de "Groene vingers" en "Houd van buiten" karaktereigenschappen en door de "Super groene vingers" levenswens te volbrengen. Het omvat het planten, groeien en oogsten van verschillende planten die de Sims kunnen vinden binnen het spel. In tegenstelling tot eerdere spellen, is het tuinieren bij De Sims 3 uitgebreider. Er komen verschillende echte planten in voor, tezamen met een paar bedachte planten zoals de Levensvrucht en Vlamfruit, dat zijn de twee waardevolste en zeldzaamste soorten fruit. In de buurt zijn ook zaden te vinden van een Geldboom, een boom waarbij er geld aan de takken groeit, en een Omniplant, waarmee het mogelijk is om kleine voorwerpen te laten groeien uit de plant. Geen
Uitvinden Sims Door de uitvindersvaardigheid kunnen Sims briljante of destructieve voorwerpen maken. Deze vaardigheid heeft voordeel aan de karaktereigenschap "Excentriek". Er komt ook een nieuwe stortplaats waar de Sims schroot kunnen verzamelen, al dan niet door spullen op te blazen. Met dit schroot kunnen beeldhouwers metalen beelden maken. Uitvinden verhoogt ook de vaardigheid handigheid van de Sim. Sims die willen uitvinden zullen gebruik moeten maken van de werkbank om uitvindingen te maken. Terwijl de Sim aan de werkbank bezig is, kan hij/zij zichzelf per ongeluk elektrocuteren of een explosie veroorzaken waardoor hij/zij zichzelf in brand zet. Om de vaardigheid te verbeteren kunnen Sims ook boeken lezen en dingen opblazen. Voordat een specifiek object gemaakt kan worden zal de Sim deze eerst uit moeten vinden. Daarna kan het object net zo vaak nagemaakt worden als mogelijk, totdat het schroot op is. Ambities
Vissen Sims De visvaardigheid wordt verkregen door Sims die gaan vissen in het meertje of in de oceaan. Hoe hoger hun vaardigheid hoe meer soorten vis er gevangen kan worden. De karaktereigenschap "Hengelaar" zorgt ervoor dat deze vaardigheid beter uitgevoerd wordt. Boeken over het vissen kunnen in de boekenwinkel gevonden worden. In deze boeken staat welke soort(en) aas er per soort vis gebruikt kan worden. Dan neemt de Sim een stuk aas en kijkt welke soort vis er op dat soort aas afkomt. Het water kan geïnspecteerd worden om te zien welke, al bekende, soorten vis er daar rond zwemmen. Geen
Wetenschap Sims Door deel te nemen aan wetenschappelijke projecten, wetenschappelijke vaardigheidsboeken te lezen of edelstenen en meteorieten te analyseren, kan de Sim de wetenschapsvaardigheid leren. De producten die ze verzamelen tijdens het vissen en tuinieren, zullen van betere kwaliteit zijn op voorwaarde dat de vaardigheid goed ontwikkeld is. Ten slotte kunnen Sims voorwerpen en andere Sims klonen. Studententijd

Verborgen vaardigheden[bewerken]

Zogenoemde "verborgen vaardigheden" zijn vaardigheden die niet in het tabblad "Vaardigheden" vermeld zijn. De vaardigheidsmeters en het niveau van de vaardigheid zijn dus niet te bekijken. Echter is wel bij sommige "verborgen vaardigheden" een vaardigheidsmeter boven het hoofd van de Sim aanwezig. De meeste tellen één tot drie niveaus, wat enkel af te lezen is met behulp van de vaardigheidsmeters boven het hoofd van een Sim. Sims zullen gedurende het leren, beter worden in die vaardigheid. Nieuwe functies zijn bij de meeste "verborgen vaardigheden" niet vrij te spelen. Dieren hebben geen "verborgen vaardigheden", enkel Sims en bovennatuurlijke wezens uit De Sims 3: Bovennatuurlijk. Sommige "verborgen vaardigheden" zijn alleen voor één soort wezen, andere kunnen voor alle soorten Sims zijn.[13]

Naam van
"verborgen vaardigheid"
Geschikt voor Omschrijving Eventueel benodigd
uitbreidingspakket
Autorijden Tieners Ouders kunnen tieners met hun auto leren rijden. Tieners kunnen enkel autorijden als de rijlessen afgerond zijn. Wanneer ze het autorijden niet (volledig) geleerd hebben, zullen ze als ze opgroeien, toch als volwassene kunnen autorijden. Levensweg
Bezemvliegen Heksen/tovenaars Heksen kunnen met een magische bezemsteel vliegen. In het kunstjesgebied hebben ze de mogelijkheid om enkele kunstjes te maken met hun bezemsteel. Er zijn verschillende modellen magische bezems beschikbaar. Bovennatuurlijk
Duiken (zwembad) Iedereen Duiken en bommetjes uitvoeren op de duikplank van het zwembad. Geen
Karaoke Iedereen Sims zullen alsmaar beter zingen. Showtime
Leren lopen Peuters Peuters leren deze vaardigheid van een volwassene. Als ze deze vaardigheid niet (volledig) geleerd hebben, zullen ze na het opgroeien tot kind, toch kunnen lopen. Geen
Leren spreken Peuters Peuters leren deze vaardigheid van een volwassene. Als ze deze vaardigheid niet (volledig) geleerd hebben, zullen ze na het opgroeien tot kind, toch kunnen spreken. Geen
Magie (fee) Feeën Feeën hebben geen toverstokken nodig om magie te gebruiken. Ze beschikken over een balkje dat aangeeft hoeveel magie ze nog over hebben. Bij het doen van een spreuk zal deze geleidelijk aan leeglopen. De meter vult zichzelf automatisch terug aan. Hun magische krachten dienen om bloemen en planten te laten bloeien en elektrische apparaten te repareren. Bovennatuurlijk
Magie (heks) Heksen Magie kan uitgeoefend worden met behulp van de toverstokken. Toverstokken zijn te verkrijgen in verschillende modellen. Hoe meer een heks of tovenaar magie gebruikt, hoe meer spreuken ze leren en hoe beter ze zullen worden in het gebruiken van magische spreuken. Heksen en tovenaars beschikken over een balkje die aangeeft hoeveel magie ze nog over hebben. Bij het doen van een spreuk zal deze geleidelijk aan leeglopen. De meter vult zichzelf automatisch terug aan. Bovennatuurlijk
Rolschaatsen/schaatsen Iedereen Sims kunnen rolschaatsen en schaatsen. Hoe beter de vaardigheid, hoe meer en betere kunstjes ze kunnen uitvoeren. Jaargetijden
Snowboarden Iedereen Snowboarden oefenen en kunstjes uitvoeren kan, in ongeacht welk seizoen, op de halfpipe. Jaargetijden
Weerwolftransformatie Weerwolven Weerwolven zullen op den duur beter kunnen transformeren tussen hun menselijke vorm en weerwolfvorm. Ze kunnen dan ook beter op zoek gaan naar voorwerpen zoals edelstenen. Bovennatuurlijk
Zindelijkheid Peuters Peuters leren deze vaardigheid van een volwassene. Als ze deze vaardigheid niet (volledig) geleerd hebben, zullen ze na het opgroeien tot kind, toch zindelijk zijn. Geen

Werk[bewerken]

Sims moeten over een voldoende kapitaal beschikken om belastingen te kunnen betalen. Vaardigheden kunnen een bron zijn van inkomen voor Sims. Ze kunnen ook een parttime job doen of carrière maken indien ze meer willen verdienen. Elke manier van werk is beschikbaar voor tieners, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Oudere Sims kunnen bovendien met pensioen gaan.

Carrières[bewerken]

Elke carrière heeft een gebouw in de wijk. De speler kan de Sims naar die gebouwen volgen, maar kan niet in de gebouwen kijken. Wel kan hij het gedrag van de Sim tot op zekere hoogte beïnvloeden, want net zoals bij eerdere spellen zullen er zich mogelijkheden tot promotie voordoen. Binnen een carrière kunnen er verschillende takken bestaan: twee Sims in dezelfde carrière op hetzelfde niveau hoeven dus niet noodzakelijk dezelfde baan te hebben.
Er zijn elf carrières beschikbaar in het basisspel:

 • Ordehandhaving
  • Geheim agent
  • Forensisch analist
 • Misdaad
  • Dief
  • Kwaaddoener
 • Leger
 • Wetenschap
 • Politiek
 • Journalistiek
 • Zaken
 • Muziek
  • Elektrische rockmuziek
  • Klassiek
 • Culinair
 • Medisch
 • Professionele sportcarrière

Parttimebanen[bewerken]

Parttimebanen zijn goed geschikt voor tieners omdat ze niet overlappen met de schooluren, en voor volwassenen omdat er minder uren gewerkt moet worden. De Sim verdient echter minder geld en het is ook niet mogelijk om echt carrière te maken.
Er zijn vijf parttimebanen aanwezig in het basisspel:

 • Boekwinkelbediende
 • Supermarktmedewerker/Supermarktmedewerkster
 • Receptionist(e)
 • Kuuroordspecialist
 • Mausoleum-medewerker

Onroerend goed[bewerken]

Sims kunnen met voldoende geld de bedrijven die in de stad staan kopen, zoals snackbars, supermarkten, het theater, en dergelijke. Wanneer het bedrijf volledig is overgekocht, is de Sim eigenaar van het gebouw. Hij of zij kan dan personeel ontslaan, het bedrijf een andere naam geven en de opbrengst binnenhalen.

Andere openbare kavels kunnen ook gekocht en verbouwd worden, zodat er meer Sims op afkomen.

Werelden[bewerken]

Sims leven in een virtuele stad, vaak wereld of buurt genoemd. In De Sims 3 is een buurt niet meer opgedeeld in aparte kavels, zoals in The Sims en De Sims 2, waardoor de speler met zijn of haar personage dus overal vrij kan bewegen. Een buurt is standaard al volledig bebouwd en ingericht. De speler kan wel in het spel bij "Stad bewerken" enkele aanpassingen aan de wereld doen. De huizen, maar vooral de openbare gebouwen, zien er telkens anders uit, meestal passend bij een bepaalde stijl. Toch hebben werelden grotendeels dezelfde soorten openbare gebouwen.
De openbare locaties uit het basisspel zijn:

 • Bistro/snackbar
 • Supermarkt
 • Boekenwinkel
 • Ziekenhuis
 • Gemeentehuis
 • Politiebureau
 • Theater
 • School
 • Wetenschapslab
 • Kuuroord
 • Sportstadion
 • Restaurant
 • Legerbasis
 • Openbaar zwembad
 • (Stads)park
 • Visstek
 • Bibliotheek
 • Sportschool
 • Strand
 • Kerkhof
 • Kunstgalerie
 • Kantoorgebouw (redactie en bedrijf)
 • Criminele schuilplaats

Lijst van werelden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Werelden in de Store

Bij de meeste uitbreidingspakketten wordt een nieuwe stad of wereld toegevoegd.

Naam van wereld Eventueel benodigd
uitbreidingspakket
Al Simhara Wereldavonturen
Appaloosa Plains Beestenbende
Oasis Landing Vooruit in de Tijd
Bridgeport Na Middernacht
Champs Les Sims Wereldavonturen
Isla Paradiso Exotisch Eiland
Moonlight Falls Bovennatuurlijk
Shang Simla Wereldavonturen
Sims Universiteit Studententijd
Starlight Shores Showtime
Sunset Valley Geen
Twinbrook Ambities
Opmerkingen
 • De landen uit De Sims 3: Wereldavonturen (Al Simhara, Champs Les Sims en Shang Simla) zijn bedoeld als reisbestemming. Er kan daarom niet met de inwoners gespeeld worden, enkel met de Sims die daar op reis zijn. De Sim(s) waarmee gespeeld wordt, zijn daar maar tijdelijk aanwezig en gaan later terug naar huis.
 • De universiteitscampus die toegevoegd wordt met De Sims 3: Studententijd is gelijkaardig en kan ook niet gebruikt worden als gewone wereld.
 • Oasis Landing (De Sims 3: Vooruit in de Tijd) werkt ook zo en is een wereld die uitsluitend via het tijdportaal kan worden bezocht. De wereld is in drie verschillende versies te bezoeken: naast de normale is er ook een Dystopia en een Utopia.

De Sims 3: Wereldbundel[bewerken]

De Sims 3: Wereldbundel is een pakket met twee werelden uit de Store: Hidden Springs en Monte Vista. Naast de werelden zit er ook nog een code bij om een chocoladefontein via de Store te downloaden. Deze twee werelden zijn de enige werelden uit de Store die op een dvd-rom in winkels in Nederland en België gekocht kunnen worden.[14][15]

Huizen[bewerken]

Sims wonen in huizen die door de speler volledig ingericht kunnen worden. De huizen kunnen ook verbouwd worden naar de smaak van de speler.

Koopmodus[bewerken]

In de Koopmodus zijn allerlei meubels te vinden, die verdeeld zijn onder de verschillende kamers die een huis bevat of kan bevatten:

 • Keuken (afwasmachines, koelkasten, fornuizen, aanrechten, enzovoort)
 • Badkamer (badkuipen, douches, lavabo's, toiletten, enzovoort)
 • Slaapkamer (bedden, spiegels, kleerkasten, wekkers, enzovoort)
 • Woonkamer (televisies, sofa's, muziekinstallaties, vloerkleden, enzovoort)
 • Eetkamer (tafels, stoelen, bars, barkrukken, enzovoort)
 • Studeerkamer (boekenkasten, computers, hobbymateriaal, enzovoort)
 • Kinderkamer (baby- en kinderbedden, speelgoed, enzovoort)
 • Buiten (barbecues, auto's, fietsen, tuindecoratie, enzovoort)


Om er voor te zorgen dat een Sim aan de noodzakelijke behoeften kan voldoen, moet het huis minstens beschikken over:

 • Een douche of bad (behoefte: Hygiëne)
 • Een koelkast (behoefte: Honger)
 • Een bed (behoefte: Energie)
 • Een toilet (behoefte: Blaas)

Bouwmodus[bewerken]

In de Bouwmodus staan onder andere:

 • Zwembaden
 • Bomen, struiken en bloemen
 • Funderingen
 • Muurbekleding en vloeren
 • Deuren en ramen
 • Daken
 • Fonteinen
 • Kelders
 • Muren
 • Trappen
 • Open haarden
 • Omheiningen

Kabouters[bewerken]

Een detail dat in The Sims, De Sims 2 en De Sims 3 voorkomt, is een tuinkabouter. In de drie spellen kan de Sim de kabouter bekijken of omschoppen. De kabouter kan gekocht worden via het menu "Kopen".

In De Sims 3 bestaan er verschillende magische en niet-magische kabouters. De magische kabouters kunnen van plaats en houding veranderen. Deze zijn niet te koop, maar kunnen verkregen worden via het zoeken naar kristallen en metalen, tijdens het vissen of bij het onderzoeken van de catacomben in het mausoleum op het kerkhof. Afhankelijk van de soort magische kabouter zijn er ook andere mogelijkheden om deze te verkrijgen.[16][17]

Lijst van magische kabouters[bewerken]

Naam van magische kabouter Wijze waarop te verkrijgen Uiterlijk en omschrijving Eventueel benodigd uitbreidingspakket
Abracadabra De was doen Een teddybeer Ambities
Afstudeerkabouter Studeren aan de universiteit Een kabouter die een zwarte afstudeerhoed draagt Studententijd
Blingeboe Cadeau voor beroemdheden Een hiphopper Na Middernacht
Boosaardige Meneer Kabouter Als een Sim Lollig Lekkers doet of als de Sim veel vijanden heeft Een kabouter met vlammen op zijn puntmuts die kattenkwaad uithaalt in het huis van de Sims Jaargetijden
Brawn Brawn Kabouter Kan ingeruild worden voor 500 tickets op het Zomerfestival Deze kabouter heeft een zwemband bij en draagt een zonnebril Jaargetijden
Bucktooth Butternut Te verkrijgen voor 500 festivaltickets tijdens het Lentefestival Een kabouter die een roze konijnenpak draagt en lange konijnenoren heeft Jaargetijden
Clovis Caninenimus Als een hond de beste vriend van een Sim wordt Een hond met een witte baard en een rode puntmuts Beestenbende
Cracklin Nackerbell Tijdens het Herfstfestival is deze kabouter te koop voor 500 tickets Een groene heks op een bezemsteel Jaargetijden
Cransten Boonitz de Magische Kabouter Verschijnt als de Sim van de speler in de carrière Goochelaar actief is Een goochelaar Showtime
De Magische Vampierkabouter Bij het hebben van meerdere plasmavruchtstruiken Deze magische kabouter die eruitziet als een vampier geeft alle Sims die niet beschikken over de karaktereigenschap "Dapper" op die kavel, het gevoel dat er op hen gejaagd wordt. Kan een teddybeer transformeren in een vampier, daardoor kan zij zich met het uitbreidingspakket Levensweg voortplanten. Na Middernacht
Felix Felinenimus Terwijl een kat lange tijd met kattenkruid speelt Een kat met een witte baard en een rode puntmuts Beestenbende
Hangende Hagedis Magische Kabouter Kan tevoorschijn komen als de Sim in de zangcarrière actief is Een zanger uit de jaren 50 met een zonnebril en een microfoon Showtime
Holbewoner Tijdens het reizen met de tijdmachine of het verkennen van een gegraven tunnel Een holbewoner met een knuppel Ambities
Kabouterman Bittertotter Gedurende het Winterfestival, in ruil voor 500 festivaltickets Een kabouter in een sneeuwmanpak en een wortel op zijn neus Jaargetijden
Kapitein Kabouter Bij het onderzoeken van onderwatergrotten op de bodem van de zee Een kabouter in een ouderwets duikpak Exotisch Eiland
Magische Kabouter der Beeldhouwers Tijdens het beeldhouwen Kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van het materiaal waaruit hij gebeeldhouwd is Ambities
Magische Kabouter der Uitvinders Tijdens het uitvinden Is gemaakt van metaal. Indien hij op de uitvindersbank staat en de Sim stopt met het werken aan een onvoltooide uitvinding, kan die uitvinding ineens naar 99% voltooid gaan. Ambities
Magische Kabouter van Kleine Léon Kan in Champs Les Sims (Frankrijk) gevonden worden door te vissen of op onderzoek te gaan in het Franse mausoleum Ziet eruit als Napoleon Bonaparte Wereldavonturen
Magische Kabouter van Meester Manchu Wordt voornamelijk gevonden in Shang Simla (China) door te vissen of op onderzoek te gaan in het Chinese mausoleum Een meester van de oosterse vechtkunst met een oranje judopak Wereldavonturen
Magische Kabouter van Sultan Sam Kan in Al Simhara (Egypte) gevonden worden door te vissen of op onderzoek te gaan in het Egyptische mausoleum Een farao Wereldavonturen
Mysterieuze Meneer Kabouter Tijdens het boren in de grond, door metaal te laten smelten, edelstenen te laten slijpen, de catacomben in het mausoleum te onderzoeken of te vissen Deze magische kabouter ziet eruit als een gewone tuinkabouter. In het uitbreidingspakket Levensweg komen er ook babykabouters zodra er 2 kabouters of meer op één kavel zijn. Deze kabouters doorlopen dan dezelfde leeftijdsfases als de Sims. De oudere kabouters kunnen ook overlijden, na het overlijden verschijnt er in de tuin een herdenkingsstandbeeld voor de overleden kabouter. Geen
RoboKabouter Te vinden door het neergestorte ruimteschip in Oasis Landing te betreden en daar delen van de kabouter te vinden. De kabouter moet daarna in elkaar gestoken worden. Een robot, gebouwd uit onderdelen van verschillende kleuren Vooruit in de Tijd
Verdoemde Kabouter Wanneer een magische spreuk mislukt kan deze magische kabouter tevoorschijn komen Een doorschijnende kabouter in de vorm van een spook. Komt voor in vijf verschillende kleuren en verandert van kleur. Bovennatuurlijk
Vrieskonijn Magische Kabouter Wanneer een hond tegen de koelkast blaft Een roze konijn met een witte baard en een rode puntmuts op één oor Beestenbende
Zenyatta Een paard dat gedurende lange tijd aan een zoutsteen likt Een paard met een witte baard en een rode puntmuts Beestenbende

Monsters[bewerken]

Het basisspel en elke uitbreiding bevat een "monster", dit was ook al zo in De Sims 2. Met een "monster" wordt een wezen of levensvorm bedoeld die niet vergeleken kan worden met een doorsnee Sim (of soms een dier) en is meestal geïnspireerd door legendes of fantasy- en sciencefictionverhalen. Soms kan de speler deze besturen, maar dat is niet altijd het geval.

Met De Sims 3: Bovennatuurlijk kan de speler weerwolven, feeën, heksen, vampiers, geesten en geesten uit de fles zelf maken in "Sim creëren". Het is dan ook het eerste uitbreidingspakket van De Sims 3 waar meer dan een "monster" in zit.[18]

Lijst van monsters[bewerken]

Naam van "monster" Eventueel benodigd
uitbreidingspakket
Alien Jaargetijden
Bonehilde, een skelet dat een dienstmeisje is Bovennatuurlijk
Eenhoorn, enkel geschikt bij een paard Beestenbende
Denkbeeldige vriend, een fantasievriendje Levensweg
Fee Bovennatuurlijk
Heks Bovennatuurlijk
Geest, een spook Geen
Geest uit de fles, een wensgeest Showtime
Mummie Wereldavonturen
PlantSim, een groene Sim die bladeren als kleding draagt Studententijd
Plumbot, een volledig aanpasbare robot Vooruit in de Tijd
SimBot, een robot Ambities
Vampier Bovennatuurlijk
Na Middernacht
Weerwolf Bovennatuurlijk
ZeemeerSim, een zeemeermin/zeemeerman Exotisch Eiland
Zombie Bovennatuurlijk

Geesten[bewerken]

Het "monster" in het basisspel is een geest (of spook) van een overleden Sim. Op het kerkhof liggen de overleden Sims begraven en 's nachts dwaalt hun geest daar dan rond. Een geest is niet bespeelbaar, tenzij het graf aan het wetenschapslab gegeven wordt. Daar proberen wetenschappers de overleden Sim terug tot leven te wekken. Wanneer dit gelukt is, is de geest een bespeelbaar personage. Samen met een levende Sim van het andere geslacht kan geprobeerd worden een kindje te krijgen. De kans dat de baby een geest wordt, is 50%.

Met het uitbreidingspakket De Sims 3: Bovennatuurlijk is het mogelijk om spoken te maken in "Sim creëren". Deze personages zijn dan onmiddellijk speelbaar als spook.

Muziek[bewerken]

Soundtrack[bewerken]

De soundtrack van het spel is gecomponeerd door Steve Jablonsky. Het is de eerste keer in de geschiedenis van De Sims-serie dat een orkest wordt gebruikt voor de soundtrack van een spel.

The Sims 3 soundtrack[19]
Nr. Titel Duur
1. The Sims Theme   1:55
2. Simmering Mallets   3:01
3. Consumerism Simplified   2:58
4. Verisimilitude   3:03
5. Simple Assembly   2:57
6. Aisles of Miles of Smiles   3:00
7. Identity Check   2:51
8. Simple Directions   2:55
9. Some Assimbly Required   3:00
10. Let's Assimilate   2:58
11. Don't Be Parsimonious   3:01
12. Constructive Simicism   2:57
13. Maps & Simbols   2:57
14. Amazing Facsimile   2:44
15. Striking Similarities   3:03
16. Cartographer's Simphony   3:03
17. Fortissimo Personality   3:01

Overige muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Muziek in het Simlish

Tal van bekende sterren hebben hun medewerking verleend aan liedjes en muziek in De Sims 3. Hun hits worden dan in het Simlish, de taal die Sims spreken, opgenomen. Dergelijke liedjes maken geen deel uit van de soundtrack, maar zijn enkel te horen als een Sim in het spel naar de radio luistert.

Uitbreidingspakketten[bewerken]

Uitbreidingspakketten (geschikt voor Microsoft Windows en Mac OS X) bevatten naast nieuwe voorwerpen, kledij en meubels, ook nieuwe functies en gameplay. Voor alle uitbreidingspakketten is het basisspel, De Sims 3, vereist.

De Sims 3: Wereldavonturen[bewerken]

Op 19 november 2009 bracht EA De Sims 3: Wereldavonturen (Engels: World Adventures) uit. Spelers kunnen hun Sims hierdoor naar een virtuele versie van China, Egypte en Frankrijk sturen om hen daar avonturen, een soort opdrachten, te laten beleven.[20]

Wereldavonturen borduurt voort op The Sims: Op Vakantie en De Sims 2: Op Reis uit eerdere De Sims-spellen.

De Sims 3: Ambities[bewerken]

De Sims 3: Ambities (Engels: Ambitions) werd op 3 juni 2010 uitgebracht. De uitbreiding geeft de spelers de mogelijkheid hun Sims in nieuwe carrières te laten werken. Ook is het voor het eerst in de De Sims-spellen mogelijk om interacties met de Sim uit te voeren tijdens het werk.[21]

Ambities borduurt voort op De Sims 2: Gaan het Maken uit de De Sims 2-reeks.

De Sims 3: Na Middernacht[bewerken]

Op 28 oktober 2010 kwam De Sims 3: Na Middernacht (Engels: Late Night) uit. Sims kunnen in wolkenkrabbers wonen en het nachtleven ontdekken in nachtclubs, discotheken en lounges.[22]

Na Middernacht borduurt voort op The Sims: Hot Date, The Sims: Party en De Sims 2: Nachtleven.

De Sims 3: Levensweg[bewerken]

De Sims 3: Levensweg (Engels: Generations) kwam op 2 juni 2011 uit. Met het pakket verkrijgt men per leeftijdsfase veel nieuwe mogelijkheden voor de Sims.[23]

Levensweg borduurt voort op De Sims 2: Studentenleven, De Sims 2: Familiepret Accessoires, De Sims 2: Feest Accessoires en De Sims 2: Tiener Accessoires.

De Sims 3: Beestenbende[bewerken]

Op 20 oktober 2011 werd door EA De Sims 3: Beestenbende (Engels: Pets) uitgebracht. Dit uitbreidingspakket bestaat voor pc/Mac, PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo 3DS. Het spel bevat verschillende huisdieren: honden, katten, paarden en "minderwaardige huisdieren". "Minderwaardige huisdieren" zijn kleine huisdieren zoals reptielen, knaagdieren en vogels.[24]

Beestenbende borduurt voort op het grote succes van The Sims: Beestenboel en De Sims 2: Huisdieren.

De Sims 3: Showtime[bewerken]

De Sims 3: Showtime (Engels: Showtime) werd op 8 maart 2012 uitgebracht. Sims kunnen nu beroemd worden als goochelaar, acrobaat/acrobate of zanger(es) door het geven van shows en optredens.[25]

Showtime borduurt voort op The Sims: Superstar, The Sims: Abracadabra, The Sims: Party en De Sims 2: Nachtleven.

De Sims 3: Bovennatuurlijk[bewerken]

De Sims 3: Bovennatuurlijk (Engels: Supernatural) verscheen op 6 september 2012. Hiermee kan de speler verschillende monsters en wezens zoals feeën, heksen/tovenaars, vampiers, weerwolven, spoken en geesten uit de fles creëren.[26]

Bovennatuurlijk borduurt voort op The Sims: Abracadabra, De Sims 2: Nachtleven, De Sims 2: Huisdieren, De Sims 2: Studentenleven en De Sims 2: Appartementsleven.

De Sims 3: Jaargetijden[bewerken]

De Sims 3: Jaargetijden (Engels: Seasons) werd uitbracht op 15 november 2012. Het pakket voegt de vier seizoenen: winter, lente, herfst en zomer toe aan de buurt en verschillende activiteiten gericht op elk seizoen.[27]

Jaargetijden borduurt voort op De Sims 2 en De Sims 2: Seizoenen.

De Sims 3: Studententijd[bewerken]

De Sims 3: Studententijd (Engels: University Life) is in Nederland en België uitgebracht op 7 maart 2013. In dit pakket kunnen Sims studeren aan een universiteit terwijl ze verblijven in een studentenwoning of een huurhuis.[28]

Studententijd borduurt voort op De Sims 2: Studentenleven.

De Sims 3: Exotisch Eiland[bewerken]

De Sims 3: Exotisch Eiland (Engels: Island Paradise) werd in Europa uitgebracht op 27 juni 2013. Dit uitbreidingspakket maakt het voor Sims mogelijk in boten te varen en te wonen. Ook kunnen spelers nu een eigen resort opbouwen en runnen.[29][30]

Exotisch Eiland borduurt voort op The Sims: Op Vakantie, De Sims 2: Gaan het Maken en De Sims 2: Op Reis.

De Sims 3: Vooruit in de Tijd[bewerken]

De Sims 3: Vooruit in de Tijd (Engels: Into the Future) is het elfde en allerlaatste uitbreidingspakket van De Sims 3. Het kwam uit op 24 oktober 2013. Sims kunnen hun huizen futuristisch inrichten en naar een wereld in de toekomst reizen met een tijdportaal.[31]

Accessoirepakketten[bewerken]

Accessoirepakketten (geschikt voor Microsoft Windows en Mac OS X) bevatten enkel nieuwe voorwerpen (meubels, kledij, kapsels, en dergelijke), maar geen nieuwe functies of gameplay. Voor alle accessoirepakketten is het basisspel, De Sims 3, vereist.

De Sims 3: Luxe Accessoires[bewerken]

Het eerste accessoirepakket, De Sims 3: Luxe Accessoires (Engels: High-End Loft Stuff of Design and High-Tech Stuff), werd op 4 februari 2010 door EA uitgebracht. Hierin wordt de nadruk gelegd op luxueus en modern meubilair voor slaapkamers, woonkamers en badkamers. Ook doen, naar aanleiding van de tiende verjaardag van De Sims-spellen, in dit accessoirepakket drie voorwerpen uit The Sims en De Sims 2 vernieuwd hun intrede: het hartvormige vibrerende bed, de elektrische gitaar en het aquarium.[32]

Luxe Accessoires bevat soortgelijke voorwerpen als De Sims 2: Glamour Accessoires.

De Sims 3: Supersnelle Accessoires[bewerken]

Het tweede accessoirepakket, De Sims 3: Supersnelle Accessoires (Engels: Fast Lane Stuff), kwam op 9 september 2010 uit. Het bevat voornamelijk voertuigen, zoals elf auto's en één motorfiets. Daarnaast is er nieuw materiaal op het gebied van mode en meubels. Het is tevens mogelijk een volledig ingerichte garage te bouwen voor een racewagen of motor.[33]

De Sims 3: Buitenleven Accessoires[bewerken]

Het derde accessoirepakket, De Sims 3: Buitenleven Accessoires (Engels: Outdoor Living Stuff), werd op 3 februari 2011 uitgebracht. Hierin zitten veel meubels en voorwerpen voor in de tuin, en is het mogelijk een buitenkeuken te maken. Er is speciaal aandacht besteed aan zomerse kleding en materiaal voor een tuinfeest. Verschillende elektronische apparaten die geschikt zijn om buiten te plaatsen, zijn toegevoegd in dit pakket.[34]

Buitenleven Accessoires bevat soortgelijke voorwerpen als De Sims 2: Villa en Tuin Accessoires.

De Sims 3: Buurtleven Accessoires[bewerken]

Het vierde accessoirepakket, De Sims 3: Buurtleven Accessoires (Engels: Town Life Stuff), kwam uit op 28 juli 2011. Dit accessoirepakket richt zich op het leven in de stad. De speler heeft nu keuze uit verschillende kant-en-klare openbare kavels waar nieuwe moderne gebouwen op staan, zoals een speeltuin, een wassalon en een fitnesscentrum. Nieuwe meubels en kleding zijn ook toegevoegd.[35]

De Sims 3: Slaap- en badkamer Accessoires[bewerken]

Het vijfde accessoirepakket, De Sims 3: Slaap- en badkamer Accessoires (Engels: Master Suite Stuff), werd op 26 januari 2012 uitgebracht. Het bevat materiaal om de slaapkamer romantisch te maken en nieuwe voorwerpen voor de badkamer.[36]

Slaap- en badkamer Accessoires bevat soortgelijke voorwerpen als De Sims 2: Keuken & Bad Accessoires.

De Sims 3: Katy Perry Pakt uit[bewerken]

Het zesde accessoirepakket, De Sims 3: Katy Perry Pakt uit (Engels: Katy Perry's Sweet Treats), kwam uit op 7 juni 2012. Het pakket bestaat uit verschillende voorwerpen die ontworpen zijn met de medewerking van de Amerikaanse popzangeres Katy Perry. Naast nieuwe openbare plaatsen zoals een zwembad, een park en een bar, bevat het pakket ook nog kleding, meubels en decoratie in de stijl van snoep en eten. Katy Perry zong Last Friday Night in het Simlish en dit lied werd toegevoegd in het spel.[37]

De Sims 3: Diesel Accessoires[bewerken]

Het zevende accessoirepakket, De Sims 3: Diesel Accessoires (Engels: Diesel Stuff), verscheen op 12 juli 2012. Dit accessoirepakket bevat veel kleren van het bekende kledingmerk Diesel en enkele meubels van hetzelfde merk.[38]

Twee accessoirepakketten van De Sims 2 bevatten ook virtuele voorwerpen van echte merken: De Sims 2: H&M Fashion Accessoires (kledij van H&M) en De Sims 2: IKEA Woon Accessoires (meubels van IKEA).[39][40]

De Sims 3: 70s, 80s en 90s Accessoires[bewerken]

Het achtste accessoirepakket, De Sims 3: 70s, 80s en 90s Accessoires (Engels: 70s, 80s, & 90s Stuff), kwam uit in België en Nederland op 24 januari 2013. In dit pakket zitten kenmerkende spullen, afkomstig uit de jaren 70, 80 en 90.[41]

70s, 80s en 90s Accessoires bevat soortgelijke voorwerpen als De Sims 2: Nachtleven.

De Sims 3: Film Accessoires[bewerken]

Het negende en laatste accessoirepakket, De Sims 3: Film Accessoires (Engels: Movie Stuff), werd uitgebracht op 12 september 2013. Hierin zitten voorwerpen, meubels en kleding in drie verschillende filmthema's: horror, western en superhelden & schurken.[42]

Speciale edities[bewerken]

Er zijn diverse speciale edities van De Sims 3 verkrijgbaar:

De Sims 3: Een Inleiding[bewerken]

Op de promotiedisk, De Sims 3: Een Inleiding staat geen gameplay, maar alleen een applicatie om screenshots en filmpjes te bekijken en informatie te lezen. De disk werd gratis weggegeven bij diverse speelgoedwinkels in Nederland en België, een aantal maanden voor de release van De Sims 3. Het aantal exemplaren in deze winkels was echter zeer beperkt. In de Verenigde Staten kon de disk daarom voor 1 dollar worden gekocht. De promotiedisk bevat een code waarmee een stijlpatroon kan worden gedownload voor in het volledige spel. Een stijlpatroon kan gebruikt worden om kledij, meubels en andere voorwerpen, een verschillend uiterlijk te geven.

De Sims 3: Sim creëren[bewerken]

De Sims 3: Sim creëren is een demoversie, bedoeld als reclame voor De Sims 3, waarin alleen het onderdeel "Sim creëren" beschikbaar is. De software is via Origin, de online winkel van Electronic Arts, beschikbaar sinds 4 februari 2010. De demo kan enkel via Origin aangeschaft worden. Als de speler het volledige spel later koopt via Origin, dan wordt de prijs van De Sims 3: Sim creëren afgetrokken van het aankoopbedrag van De Sims 3.[43]

De Sims 3: Collector's Edition[bewerken]

De Sims 3: Collector's Edition heeft als inhoud De Sims 3 en bonusmateriaal, zoals een USB-stick van 2 GB in de vorm van het diamantje (plumbob) dat boven het hoofd van de actieve Sim draait, een kleine gids met hints en tips, en een code om een speciale auto te downloaden die in het spel gebruikt kan worden.[44]

De Sims 3: Kersteditie[bewerken]

De Sims 3: Kersteditie lag rond kerst 2009 in de winkels in België en Nederland. De kersteditie heeft dezelfde inhoud als de Collector's Edition en bevat als extra een code waarmee een kerstspullenset kan worden gedownload voor in het spel. De set is ook als downloadbare inhoud in de Store beschikbaar voor spelers die eerder of later het spel hebben gekocht.[45]

De Sims 3: Deluxe[bewerken]

De Sims 3: Deluxe omvat het basisspel, De Sims 3, en het uitbreidingspakket De Sims 3: Ambities. Er zijn geen extra voorwerpen aan het pakket toegevoegd.

De Sims 3: Starterspakket[bewerken]

In De Sims 3: Starterspakket is De Sims 3, De Sims 3: Na Middernacht en De Sims 3: Luxe Accessoires verzameld. Als extra is een set uit de Store met kledij inbegrepen.[46][47][48]

De Sims 3 plus een uitbreidingspakket[bewerken]

Bij onderstaande uitbreidingspakketten is een versie uitgegeven die het hoofdspel (De Sims 3) bevat en dat uitbreidingspakket. Meer voorwerpen en materiaal is niet bijgevoegd.

Store[bewerken]

Electronic Arts heeft op de website van De Sims de onlinewinkel Store, waar nieuwe voorwerpen, meubels, kleding, kapsels, werelden en kavels kunnen worden gedownload. Alle spullen zijn gemaakt door EA en kosten, met uitzondering van sommige gratis voorwerpen, SimPoints. SimPoints kunnen worden verkregen met een creditcard, een mobiele telefoon of via PayPal. In sommige landen zijn ook SimPoints Cards verkrijgbaar om SimPoints aan te schaffen. EA voegt maandelijks nieuwe spullen toe aan de Store. Bij alle versies van De Sims 3 en De Sims 3: Wereldavonturen krijgt de speler 1000 SimPoints gratis, bij online registratie van het spel.[49]

Tijdens het spelen van De Sims 3 is het ook mogelijk om in het spel verbinding te maken met de Store. Op deze manier kunnen voorwerpen gekocht en gedownload worden, zonder het spel af te sluiten.

Op 7 augustus 2014, ongeveer een maand voor de release van De Sims 4, werd voor de laatste keer nieuw materiaal aan de Store toegevoegd.[50]

Werelden[bewerken]

In de Store zijn enkele officiële werelden die kunnen gedownload worden:

 1. Riverview (2 juni 2009)[51]
 2. Barnacle Bay (23 september 2010)[52]
 3. Hidden Springs (25 augustus 2011)[53]
 4. Lunar Lakes (16 februari 2012)[54]
 5. Lucky Palms (28 juni 2012)[55]
 6. Sunlit Tides (23 augustus 2012)[56]
 7. Monte Vista (6 december 2012)[57]
 8. Aurora Skies (21 februari 2013)[58]
 9. Dragon Valley (30 mei 2013)[59]
 10. Midnight Hollow (26 september 2013)[60]
 11. Roaring Heights (13 december 2013)[61]

Uitwisseling[bewerken]

De Uitwisseling is gelijkend aan de Store, een plaats waar extra inhoud voor het spel gedownload kan worden. De inhoud van deze onlinestore is echter gratis omdat deze vooral gemaakt is door gewone spelers. Doordat er sprake is van user-generated content zijn speciale voorwerpen dan ook minder snel tot niet te vinden. Het gaat in de Uitwisseling om huizen, Sims, huisdieren, bewerkte kleding en aangepaste meubels. De Uitwisseling is te vinden op de website van De Sims 3.[62]

Patronen, die gebruikt worden om de kleren en meubels te bewerken en aan te passen, kunnen afzonderlijk gedownload worden. Die worden met de officiële "Creëer een Patroon"-tool gemaakt, software die gratis te downloaden is op de website van De Sims 3.[63] Werelden kunnen door spelers gemaakt worden met het programma "Creëer een Wereld", ook kosteloos te downloaden.[64]

Uitgelekt[bewerken]

Bijna drie weken voor de geplande Europese releasedatum lekte De Sims 3 uit via het internet. Volgens een reactie van EA ging het echter om een bètaversie.[65]

Andere platforms[bewerken]

Alle De Sims 3-spellen zijn geschikt voor pc en Mac. Beide versies staan op dezelfde schijf. Een uitvoering voor iPhone en iPad zijn beschikbaar via de Apple App Store. De editie voor Android is te downloaden bij Google Play.

EA bracht consoleversies van De Sims 3 uit op 26 oktober 2010. Ze zijn beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Nintendo DS en Nintendo 3DS.

Andere doeleinden[bewerken]

De Sims 3 in de Klas[bewerken]

De Sims 3 werd ingezet in het Nederlandse onderwijs voor dertien- tot zestienjarigen onder de naam: De Sims 3 in de Klas. Dit om de leerlingen info te verstrekken in verband met natuur, energie, afval, koolstofdioxide en water en ze leren goed om te gaan met het milieu. Leerlingen maken een Sim aan en leren doorheen vijf lessen. Tijdens de lessen wordt hun opgedane kennis geëvalueerd en krijgen ze oefeningen of taken.[66][67]

Paradijs van Jacob Kok[bewerken]

De Nederlandse modeontwerper Jacob Kok maakte in januari 2013 gebruik van De Sims 3 om zijn collectie Paradijs voor te stellen. De outfits die hij ontwierp, werden nagebouwd met De Sims 3 en kunnen in het spel gebruikt worden.[68][69]

Trivia[bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]