Homo georgicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Homo georgicus
Fossiel voorkomen: Vroeg Pleistoceen
Homo Georgicus IMG 2921.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht: Homo (Mensen)
Soort
Homo georgicus
Vekua et al, 2002
Dmanisi
Dmanisi
Afbeeldingen Homo georgicus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homo georgicus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Homo georgicus ('Georgische mens') is een ondersoort van de uitgestorven mensensoort Homo erectus die in 2002 als soort werd beschreven op grond van de in 1991, 1999 en 2001 in Dmanisi, Georgië gevonden schedels en kaken. Op basis van radiometrische datering van vulkanische lagen, paleomagnetisme en analyse van op de vindplaats gevonden dierlijke fossielen is bepaald dat de fossielen ongeveer 1,8 Ma oud zijn[1]. Bij de fossielen werden ook werktuigen en dierlijke botten, zoals schedels van de Etruskische neushoorn en Cervus perrieri, gevonden. Homo georgicus leek aanvankelijk evolutionair tussen de oudere Homo habilis en de jongere soort Homo erectus te staan. Homo georgicus werd 150 cm lang en 50 kg zwaar. Homo Georgicus was bipedaal[1].

Aanvankelijk was men van mening dat de fossielen tot Homo ergaster behoorden maar vanwege de verschillen in afmetingen werden de resten als nieuwe soort beschreven. Het hersenvolume van de schedel met de vondstcode D2700 is 600 cm3. In oktober 2013 werd een nieuwe schedel beschreven. Deze was de meest complete van allemaal en had ook een complete onderkaak. De schedel had de kleinste herseninhoud van allemaal. Op basis van al deze verschillende schedels begonnen onderzoekers de variatie in schedels te vergelijken met de variatie in schedels bij moderne mensen en bij moderne chimpansees. Hieruit bleek dat de variatie bij de schedels uit Dmanisi even groot was als bij de moderne mensen en bij de moderne chimpansees. Er wordt nu voorzichtig geopperd dat alle schedels uit dezelfde tijdsperiode in Afrika en Eurazië, ondanks de verschillen, tot dezelfde soort behoren: de Homo erectus. Dit zou betekenen dat de Homo erectus de eerste mensensoort zou zijn die zich over een groot deel van de wereld verspreidde.

Vondsten[bewerken]

De volgende fossielen zijn bij Dmanisi gevonden:

  • In 1991, een kaak (D211), die toebehoorde aan een jong volwassene.
  • In 1999, een schedel (D2282) van een jonge vrouw en een schedeldak (D2280) van een in de twintig jaar oude man.
  • In 2000, een onderkaak (D2600).
  • In 2001, een complete schedel (D2700) en een onderkaak (D2735). Tevens werd een deel van een skelet gevonden.
  • In april 2005, een schedel (D3444) en een onderkaak (D3900).
  • In oktober 2013 beschreven, een complete schedel en onderkaak.

Sociaal gedrag[bewerken]

In één van de aangetroffen schedels waren geen tanden meer aanwezig en volgens professor David Lordkipanidze heeft de hominide aan wie deze schedel behoorde ook geen tanden meer gehad. Hij heeft zonder tanden nog jarenlang kunnen leven.[2] Hij leidt daar weer uit af dat dit een individu van oudere leeftijd is geweest die alleen heeft kunnen overleven doordat de groep een sociale structuur met zorg voor ouderen kende.

Op grond van de microwear analyse van aangetroffen tanden blijkt,dat de H. Georgicus niet op een voedselbron gespecialiseerd was, maar een veelzijdig dieet had.[3]

Meer afbeeldingen[bewerken]

Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht(engroep) Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Praeanthropus Praeanthropus tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)