Homo ergaster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Homo ergaster
Fossiel voorkomen: Vroeg Pleistoceen
Schedel met vondstcode KNM-ER 3733
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht:Homo (Mensen)
Soort
Homo ergaster
Groves & Mazak, 1975
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homo ergaster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Homo ergaster is een uitgestorven mensensoort die in dezelfde tijd leefde als, en erg veel leek op Homo erectus. Homo ergaster is bekend uit het Vroeg Pleistoceen tussen 1,9 tot 1,4 miljoen jaar (Ma) geleden van onder andere Koobi Fora (Kenia, Oost-Afrika) en Swartkrans (Zuid-Afrika).

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam ergaster komt van het Griekse woord εργαστηρ dat "werker" betekent. De naam heeft betrekking op de vuurstenen werktuigen die bij fossielen van deze soort zijn aangetroffen. Letterlijk betekent zijn naam dus "werkende mens".

Ontdekking en beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Uit Zuid-Afrika beschreven de paleontologen Broom en Robinson al in 1949 de soort Telanthropus capensis op grond van een onderkaak.[1] Hoewel dit een oudere naam is (die dus mogelijk prioriteit zou moeten hebben) wordt deze kaak nu tot Homo ergaster gerekend.[2]

Het holotype, dat de vondstcode KNM-ER 992 heeft, werd in 1975 gevonden bij het Turkanameer (Kenia) en is ook een onderkaak. De vondst werd hetzelfde jaar gepubliceerd.[3]

Een van de meest bekende Homo ergaster-fossielen is de 'Turkanajongen' (vondstcode KNM-WT 15000). Dit compleetste skelet van deze soort werd in 1984 bij toeval gevonden op de oever van de Nariokotome rivier ten westen van het Turkanameer. De vondst werd gedaan door de paleoantropoloog Kamoya Kimeu die deel uitmaakte van een onderzoeksgroep van Richard Leakey en Alan Walker. Tijdens een wandelingetje viel zijn oog op een botje dat de grond uitstak en dat de aanleiding vormde voor een opgraving. Het botje bleek geen losse vondst maar deel uit te maken van een vondstcomplex dat de resten bleek te bevatten van een grotendeels bewaard skelet.

De leeftijd van de fossielen is met name bepaald op basis van datering van lagen vulkanische as boven en onder de fossielen.[4]

In 2020 werd uit Zuid-Afrika de tot dan toe oudste schedel gemeld, specimen DNH 134, met een leeftijd van twee miljoen jaar.[5]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Homo ergaster had waarschijnlijk een lichaamslengte van 1,80 m. Het lichaamsgewicht lag tussen 50 en 68 kg, terwijl het hersenvolume lag tussen 600 en 910 kubieke cm. Homo ergaster was de eerste hominide met dezelfde lichaamsbouw als die van de moderne mens.[4]

De schedel van Homo ergaster verschilt van die van eerdere mensachtigen door een veel bollere vorm. Van boven bezien is de schedel druppelvormig. De beennaad met squamosum is bijna recht. Tussen de voorhoofdsbeenderen en de wandbeenderen bevindt zich een lage kam. Het gewelf van de hersenpan is lang en laag met een sterke kromming op de middenlijn van het achterhoofd en een zijdelingse afplatting over het L-vormige patroon van beennaden tussen de wandbeenderen en het achterhoofd. Er is maar een korte afstand tussen het basion, het middelpunt van de voorrand van het achterhoofdgat, en het bregma, het punt waar voorhoofdsbeenderen en wandbeenderen samenkomen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Homo ergaster wordt een nieuwe techniek van steenbewerking toegekend, nl. het Acheuléen. Deze archeologische cultuur wordt gekenmerkt door grote snijwerktuigen en vuistbijlen.

Er zijn aanwijzingen voor vuur gevonden in dezelfde lagen en dicht bij resten van Homo ergaster. Nochtans is men het er niet over eens of dit betekent dat deze soort inderdaad vuur gebruikt heeft.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoekers zijn het niet geheel eens over de verwantschap tussen Homo ergaster en Homo erectus. Een aantal onderzoekers denkt dat deze twee soorten een gezamenlijke voorouder hebben en dat ze door isolatie apart van elkaar geëvolueerd zijn.

Anderen zijn van mening dat een groep individuen van Homo ergaster uit Afrika trok en tijdens de trek naar Azië evolueerde tot een nieuwe soort, Homo erectus. De nieuwe soort was zo succesvol dat zij zich verder over de oude wereld verspreidde.

Aangezien Homo ergaster morfologisch gezien niet of nauwelijks verschillen met H. erectus vertoont, is hij volgens C. David Kreger slechts een vroege H. erectus en geen aparte soort.[6]

Opvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

Homo ergaster wordt genoemd als de voorouder van verschillende fossiele mensensoorten:

  • In de Kaukasus leefde Homo georgicus, ook wel beschouwd als een vroege Homo ergaster of primitieve Homo erectus.
  • In Azië ontwikkelde zich Homo erectus.
  • Op het Iberisch schiereiland vond men Homo antecessor, soms gezien als een vroege Homo heidelbergensis.
  • In Afrika ontwikkelde zich Homo heidelbergensis, waaruit later Homo sapiens zou voortkomen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Homo ergaster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Orrorin Orrorin tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)