Pekingmens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pekingmens
Fossiel voorkomen: Midden Pleistoceen
Replica van de schedel van de pekingmens (museum te Zhoukoudian)
Replica van de schedel van de pekingmens (museum te Zhoukoudian)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht: Homo (Mensen)
Soort: Homo erectus
Ondersoort
Homo erectus pekinensis
Black, 1927
Afbeeldingen Pekingmens op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De pekingmens (Homo erectus pekinensis) is een ondersoort van de uitgestorven mensensoort Homo erectus [bron?]. Deze ondersoort werd oorspronkelijk als soort beschreven onder de naam Sinantropus pekinensis.[1]

De eerste vondsten werden tussen 1923 en 1927 gedaan door de Zweedse archeoloog Johan Gunnar Andersson tijdens opgravingen bij Zhoukoudian (Choukoutien) in de buurt van Peking (China). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de fossielen, waaronder het holotype, verscheept om ze tegen oorlogshandelingen te beschermen. Tijdens de reis werd het schip echter getorpedeerd waardoor al het materiaal verloren ging.

De fossielen werden indertijd op 250.000 to 400.000 jaar oud gedateerd.[bron?] Nieuw onderzoek uit 2009 leveren echter dateringen van circa 750.000 jaar oud.[2]

Betekenis van de pekingmens[bewerken]

Sinds de vondst van de pekingmens wordt, zelfs tot op heden, in alle Chinese scholen deze ondersoort van Homo erectus als voorouder van de Chinezen onderwezen. De Chinese overheid, en aanhangers in wetenschappelijke kringen van deze theorie wijzen op de morfologie van met name de jukbeenderen van de schedel, die inderdaad enige overeenkomsten vertonen met een typisch Chinees gezicht. Bij gebrek aan een omvattender morfologische gelijkenis kan dit echter niet als een sluitend bewijs worden gezien.

Het is vooral het DNA-onderzoek dat inmiddels wereldwijd de verwantschap tussen alle mensen aan het licht heeft gebracht en dat aantoont dat de oorsprong van de Chinezen gedeeld wordt met de rest van de mensheid. Het DNA-onderzoek toont aan dat alle huidige mensen afstammen van een betrekkelijk kleine groep mensen van onze soort (Homo sapiens sapiens), bestaande uit hoogstens enkele honderden individuen. Deze mensen moeten ongeveer 120.000 jaar geleden uit Afrika weggetrokken zijn.

Meer afbeeldingen[bewerken]

Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht(engroep) Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Praeanthropus Praeanthropus tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)