Paranthropus aethiopicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paranthropus aethiopicus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Laat Plioceen-Vroeg Pleistoceen
Schedel met de schedelkam duidelijk zichtbaar
Schedel met de schedelkam duidelijk zichtbaar
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (primaten)
Familie:Hominidae (mensachtigen)
Geslacht:Paranthropus
Soort
Paranthropus aethiopicus
Olson, 1985
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Paranthropus aethiopicus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Paranthropus aethiopicus is een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Paranthropus. Paleoantropologen nemen aan dat Paranthropus aethiopicus tijdens de overgangsperiode van het late Plioceen naar het Vroeg Pleistoceen, van ongeveer 2,7 tot 2,5 Ma geleden, leefde. Mogelijk stamde Paranthropus aethiopicus direct af van Australopithecus afarensis.

Fossielen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste fossielen van Paranthropus aethiopicus werd in 1968 gevonden in Ethiopië: een onderkaak en tandfragmenten. Paranthropus aethiopicus had een schedelkam voor de aanhechting van de kaakspieren en zware jukbeenderen, allebei aanpassingen om goed te kunnen kauwen, vergelijkbaar met gorilla's.

Black skull[bewerken | brontekst bewerken]

De 'black skull' (Nederlands: zwarte schedel) werd in 1985 gevonden in West-Turkana in Kenia door Alan Walker en Richard Leakey[1] en heeft de vondstcode KNM WT 17000. De schedel dankt zijn naam aan de donkere kleur die veroorzaakt is door het hoge mangaangehalte van het omsluitende sediment. De schedel heeft een ouderdom van ongeveer 2,5 miljoen jaar. De kenmerken van de schedel zijn erg primitief en komen sterk overeen met die van Australopithecus afarensis, zodat Paranthropus aethiopicus daar mogelijk een directe afstammeling van is. Het gezicht stak net als bij zijn voorganger sterk naar voren en de herseninhoud was ook heel klein, 410 cm³.

Plaatsbepaling[bewerken | brontekst bewerken]

Er is niet veel meer bekend over deze soort omdat we alleen beschikken over de schedel en de onderkaak. Het is niet bekend hoe groot Paranthropus aethiopicus was.

Niet alle paleoantropologen zijn het erover eens of Paranthropus boisei en Paranthropus robustus uit Paranthropus aethiopicus ontstaan zijn, omdat de schedel zoveel lijkt op die van Australopithecus afarensis. De enige aanwijzing waardoor Paranthropus aethiopicus een stamvader zou kunnen zijn is de overeenkomst in grootte van de kaak. De vorm van de schedel is een duidelijke aanwijzing dat Paranthropus aethiopicus en de andere Paranthropus-soorten zich evolutionair van Homo af bewogen.

Overzicht van voorlopers en oude verwanten van de mens[bewerken | brontekst bewerken]

Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Orrorin Orrorin tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]