Naar inhoud springen

Nazareth (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kleon3 (overleg | bijdragen) op 29 apr 2013 om 17:09. (gallery + commonscat link toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nazareth
Wijk van Maastricht
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°52'4"NB, 5°43'18"OL
Oppervlakte 135 ha.  
Inwoners 3362
Kemenadeplein met campanile

Nazareth is de naam van een wijk in het noordoosten van Maastricht.

Ligging

De wijk ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Aken - Maastricht en de autosnelweg A2. Aan de andere zijde van het spoor liggen de wijken Limmel, Beatrixhaven en Meerssenhoven. Aan de andere kant van de snelweg liggen de wijken Wittevrouwenveld en Amby. Aan de zuidkant grenst de wijk aan Wyckerpoort, aan de noordkant aan de gemeente Meerssen. Het noordelijk deel van de wijk is onderdeel van de zogenaamde Landgoederenzone Maastricht - Meerssen.

Geschiedenis en naamgeving

Nazareth is genoemd naar een voormalige kloosterhoeve die daar ooit stond. De naam past binnen het rijtje van kastelen en landhuizen nabij het voormalige dorp Limmel: Jeruzalem, Bethlehem, Rome. De straten in Nazareth zijn, op een enkele uitzondering na, genoemd naar Limburgse kastelen.

Nazareth werd grotendeels tussen 1953 en 1956 aangelegd.

Stedenbouw en architectuur

De drukke Meerssenerweg loopt langs, en gedeeltelijk door, de wijk. De meeste huizen aan deze doorgaande weg dateren van vóór de bouw van de rest van de wijk.

De naoorlogse wijk Nazareth bestaat uit laagbouwflats en eengezinswoningen. De 'zaagtandflats' langs de A2 uit 1953 zijn een herkenningspunt voor veel Maastrichtenaren.

De Antonius van Paduakerk werd in de periode 1959-1961 gebouwd naar een ontwerp van H. van Groenendael. Van de gesloopte kerk resteert alleen nog de campanile.

In het noorden van de wijk begint de Landgoederenzone. Op het landgoed Mariënwaard liggen het kasteelachtige landhuis La Grande Suisse en de villa La Petite Suisse (ook wel Villa Kanjel). Beide huizen behoorden toe aan nakomelingen van Petrus Regout. La Grande Suisse is oorspronkelijk 18e-eeuws, La Petite Suisse werd in 1880 gebouwd naar een ontwerp van de Akense architect Wilhelm Wickop. Iets verderop, tegenover Kasteel Vaeshartelt, ligt Villa Kruisdonk, eveneens in 1880 gebouwd voor een Regout-telg.

Voorzieningen

Centraal in de wijk liggen een winkelcentrum en enkele horecagelegenheden. De al enige tijd buiten gebruik zijnde parochiekerk Antonius van Padua is inmiddels gesloopt en de parochie is samengevoegd met de Johannes de Doper parochie in Limmel. De toekomst van de basisschool is evenmin verzekerd, aangezien deze waarschijnlijk eveneens zal worden samengevoegd met de basisschool in Limmel.

De scoutinggroep Titus Brandsma, gevestigd in een voormalige noodkerk, is al vanaf de jaren 50 actief en is nog altijd een bloeiende vereniging.

De wijk is per openbaar vervoer (bus) goed bereikbaar.

Toekomstplannen

Samen met Limmel, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort vormt Nazareth Maastricht Noordoost. Als zodanig werd de wijk in 2007 door Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar op de lijst van Vogelaarwijken gezet. Het plan was om deze probleemwijken om te vormen tot prachtwijken.

De gemeente Maastricht, samen met diverse woningbouwverenigingen, was al langer bezig Nazareth en de andere wijken in Maastricht Noordoost nieuwe kansen te bieden. Inmiddels is aan het Miradorplein een nieuw buurthuis verrezen, zijn er sinds lange tijd weer woningen bijgebouwd (starterswoningen aan het Sareptaplein) en worden op het terrein van de gesloopte parochiekerk seniorenflats gebouwd. Tegen de sloopplannen in Nazareth-Noord is bij de bewoners verzet gerezen.

Ook de plannen voor de ondertunneling van de A2 en de ontwikkeling van het Geusselt-gebied zullen grote gevolgen hebben voor Nazareth. Inmiddels is besloten een minder rigoureus plan voor de A2 uit te voeren, waarbij de zaagtandflats zullen worden gespaard. Met betrekking tot het nieuw te ontwikkelen Geusseltpark in Wittevrouwenveld, wordt nog bestudeerd of een directe verbinding tussen Nazareth en het park middels een voetgangers-/fietsersbrug over de A2 mogelijk is.

Zie de categorie Nazareth (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe links