Nederlandse Volks-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nederlandse Volksunie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Volks-Unie
Logo
Personen
Partijvoorzitter Constant Kusters
Partijleider Raad van Bestuur
- Voorzitter: Constant Kusters
- Secretaris: P.B. (Peter) van Egmond
- Penningmeester: M.J.A. (Michel) Boerboom
Geschiedenis
Opgericht 27 maart 1971
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Willem Beijerstraat 17, 6823 EW, Arnhem
Krant Wij Europa
Aantal leden ±20 (2013)[1]
Richting Extreemrechts
Ideologie Volksnationalisme
Volkssocialisme
Neonazisme
Grootneerlandisme
Jongerenorganisatie Germaanse Jeugd Nederland (GJN)
Website nvu.nu
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) is een rechts-extremistische Nederlandse politieke partij, met een volksnationalistische signatuur.

Hoewel opgericht in 1971, haalde de partij nooit een zetel bij de lokale en nationale verkiezingen waaraan het deelnam. De partij pleit voor een "Germaans-christelijke cultuur" in Nederland en streeft naar een hereniging van Nederland en Vlaanderen.

Volgens de AIVD trekt de NVU traditionele antisemitische neo-nazi's aan en streeft zij naar de oprichting van een eenpartijstaat in Nederland, volgens het NSDAP-model. De NVU organiseert vrijwel alle rechts-extremistische publieksdemonstraties in Nederland.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren (1971-1973)[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Volks-Unie werd op 27 maart 1971 opgericht door Guus Looy als poging om eerherstel te verkrijgen voor oorlogsmisdadigers. Ook wilde hij Vlaanderen en Nederland samentrekken. Daarom begon in 1973 ook Vlaming Roeland Raes in de partij te participeren.

Eerste voorzitterschap Glimmerveen (1974-1981)[bewerken | brontekst bewerken]

Met de komst van Joop Glimmerveen (1974) in de partij richtte de partij zich ook tegen de dan aanwezige Surinamers en gastarbeiders in Nederland.

In 1974 nam Glimmerveen met steun van de NVU deel aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen met de slogan 'Den Haag moet blank en veilig blijven!' Hij kwam enkele honderden stemmen tekort voor een zetel. Later in 1974 werd Glimmerveen voorzitter van de NVU.

Volgens een rapport uit 1975 van de BVD hadden vertegenwoordigers van de NVU, onder wie Glimmerveen, een gesprek met de Surinamer R.R. Nunes, die in contact zou staan met Raymond Westerling en die plannen zou hebben een huurlingenleger te formeren om in Suriname de macht te grijpen. Met de Surinamer G.A. Baker, die eveneens een huurlingenleger op de been zou willen brengen, waarbij Glimmerveen als instructeur zou kunnen gaan werken, wilde Glimmerveen niet in zee gaan.[3]

In 1976 verspreidde de NVU een opruiend pamflet tijdens vechtpartijen tussen autochtonen en allochtonen in Schiedam. In 1977 organiseerde ze een demonstratie in Soestduinen waar een aantal fascisten en ex-NSB'ers aan deelnam. Naar aanleiding van de gehouden toespraken werden enkele personen veroordeeld.

Sinds 1977 zijn er pogingen gedaan door het Ministerie van Justitie om de partij te laten verbieden. Dit is echter nooit gelukt.

Toen ook de Centrumpartij werd opgericht kwam de NVU in een concurrentiestrijd terecht. Na teleurstellende verkiezingen in 1981 stopte Glimmerveen als voorzitter. De partij probeerde samenwerkingsverbanden met andere partijen te organiseren. Deze initiatieven hadden echter geen succes.

Tweede voorzitterschap Glimmerveen (1983-1987)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 keerde Glimmerveen terug als voorzitter. Samen met de jongerenorganisatie Jongeren Front Nederland (JFN) werden vele straatacties en demonstraties georganiseerd. Zo hield men een tegendemonstratie bij de anti-kruisrakettendemonstratie in Den Haag in 1983. Vanaf 1984 ging de partij zich ook steeds meer associëren met nazi-Duitsland en lieden als Rudolf Hess en Anton Mussert.

In 1987 stopte Glimmerveen weer als voorzitter. De partij behaalde geen succes, ze had te veel concurrentie van Centrum Democraten en CP'86, en had weinig leden en geld. De partij werd non-actief.

Herstart en derde voorzitterschap Glimmerveen (1996-2001)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 benaderden Constant Kusters en Eite Homan (die banden had met de NSDAP/AO) Glimmerveen met het verzoek de partij nieuw leven in te blazen. Men hield enkele acties waar ook neonazi's uit België en Duitsland aan meededen. In de huidige tijd functioneert de NVU vooral als politieke vleugel van het Actiefront Nationale Socialisten (ANS).

Voorzitterschap Kusters (2001-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 werd Kusters partijvoorzitter en trachtte de partij een gematigder imago te geven. In ditzelfde jaar verliet Glimmerveen met slaande deuren de partij gevolgd door andere prominente leden zoals Chris Smit en Stefan Wijkamp. De ex-partijleider Glimmerveen was onderhand een van de grootste critici geworden. In een speciale editie van zijn blad 'Wij Nederland', met als ondertitel "De handel en wandel van NVU-clown Kusters", hing Glimmerveen de vuile was buiten. Hij dreigde Kusters een proces aan te doen als hij geen orde op zaken zou stellen wat betreft de financiële huishouding van de NVU. Volgens Glimmerveen zou Kusters namelijk sjoemelen met partijgelden om zijn schamele uitkering aan te vullen. Kusters zou een proces kunnen vermijden door met stille trom uit de NVU te vertrekken.

In 2015 trok de NVU aandacht doordat aanhangers van de partij zich in verschillende gemeentes gingen manifesteren op inspraakavonden over de komst van asielzoekerscentra in het kader van de Europese migrantencrisis.[4]

De partij zegt nauw samen te werken met Forum voor Democratie. Dit blijkt onder andere uit screenshots van een bankbetaling door het FvD aan de NVU voor het huren van een zaal voor een FvD-verkiezingsbijeenkomst met Baudet en Hiddema en Facebook Messenger-gesprekken en mailverkeer daarover tussen het FvD en de NVU. Thierry Baudet ontkent deze samenwerking, maar royeerde wel een FvD-lid dat ook actief was in de NVU.[5]

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de partij in 1971 is opgericht, heeft ze nooit zetels behaald. Na een mislukte verkiezingsdeelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 probeerde de partij ook in 2003 weer voldoende stemmen te krijgen voor een politiek podium. De partij deed dat jaar mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland. Met ruim 1500 stemmen (0,2%) behaalde de partij geen zetel. In 2006 deed de NVU mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oss, Venray, Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem. Ook toen werden er geen zetels behaald. De uiterst bescheiden verkiezingsresultaten van de NVU in 2002 en het vertrek van oud-NVU'er Joop Glimmerveen uit de partij, waren koren op de molen van tegenstanders van de consensuspolitiek en de interne spanningen waren medio 2003 hoog opgelopen.[6] Volgens onderzoeker Jaap van Donselaar heeft de Nederlandse Volks-Unie in november 2004 op bescheiden schaal nieuwe leden verworven.[7]

Na een lange stilte rond de partij nam de NVU deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in de gemeenten Arnhem, Purmerend en Westland.[8] Daar werden geen zetels behaald.[9] Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nam de partij opnieuw deel in Arnhem, met Constant Kusters als lijsttrekker.[10] Ook ditmaal werd er geen zetel gehaald.[11]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele standpunten uit het partijprogramma.[12]

Binnenlands beleid[bewerken | brontekst bewerken]

 • Nieuw artikel 1 van de Grondwet: Germaans-christelijke cultuur moet in Nederland dominant blijven.
 • Het gezin is de hoeksteen van de volksgemeenschap.
 • Nationale identiteit is een stuk vaderland in de wereld.
 • Onmiddellijke immigratiestop, geen opname van asielzoekers en/of vluchtelingen.
 • Verbod op ritueel slachten, sluiting van islamitische en joodse slachthuizen.
 • Verbieden van de verkoop van halal vlees.
 • Absoluut verbod op de handel en verkoop in soft- en harddrugs.
 • Trouwen kan alleen plaatsvinden tussen man en vrouw, homoseksuele mannen en lesbische vrouwen kunnen wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar niet trouwen.
 • Alleen getrouwde stellen kunnen kinderen adopteren.
 • Directe politieke ontkoppeling van alle banden met de (voormalige) Nederlandse Antillen.
 • Herinvoering van de doodstraf. Om te beginnen voor kinderverkrachters en moordende pedofielen.

Buitenlands beleid[bewerken | brontekst bewerken]

 • Nederland en Vlaanderen herenigd in één Groot-Nederland.
 • Tegen de toetreding van Turkije in de Europese Unie.
 • Stopzetten van ontwikkelingshulp.
 • Israël sancties opleggen, wegens het niet nakomen van de VN-resoluties, en de onderdrukking van de Palestijnen. Israel wijzen op de Tweestatenoplossing.

Defensie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

 • Verplicht schoolvak ‘Nederlands nationalisme’, waar jongeren hun Nederlandse taal, cultuur, traditie en geschiedenis leren.
 • Op elke school wappert de Nederlandse vlag en wordt het Nederlandse volkslied gezongen.
 • Terugkeer van de basisbeurs voor studenten en afschaffen van het leenstelsel.
 • Kinderverzorging als verplicht vak voor middelbare scholen.
 • Basisfilosofie -en ethiek integreren in het onderwijs om de in gang gezette maatschappelijk ontsporing terug te dringen.

Verkiezingsuitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij geen van de verkiezingen waar de NVU aan deelnam, haalde de partij een zetel. Bij Tweede Kamerverkiezingen werd bij drie deelnames tussen 1977 en 1982 respectievelijk 0,4, 0,1 en 0,0 procent van de stemmen gehaald. Het beste lokale resultaat behaalde de NVU in 2014 in de gemeente Purmerend, maar ook daar bleef de partij ver verwijderd van een zetel.[13]

Landelijk 1977 1981 1982
Stemmen % Stemmen % Stemmen %
Tweede Kamer 33.434 0,40% 10.641 0,12 % 1.632 0,02 %
Landelijk 1977 33.434 0,40%
Vlag Noord-Holland Noord-Holland 9163 27,41% Vlag Groningen (provincie) Groningen 861 % Vlag Zeeland Zeeland 654 0,32% Vlag Drenthe Drenthe 644 0,25% Vlag Friesland Friesland 585 0,17%
Amsterdam 5721 1,25% Groningen 333 0,31% Vlissingen 169 0,65% Emmen 93 0,18% Leeuwarden 108 0,20%
Haarlem 425 0,41% Hoogezand-Sappemeer 65 0,32% Terneuzen 78 0,40% Assen 80 0,30% Smallingerland 56 0,21%
Zaanstad 350 0,47% Veendam 48 0,29% Middelburg 75 0,34% Hoogeveen 75 0,30% Ooststellingwerf 42 0,31%
Hilversum 267 0,45% Winschoten 43 0,34% Goes 49 0,27% Smilde 41 0,84% Heerenveen 38 0,17%
Amstelveen 215 0,46% Slochteren 41 0,50% Reimerswaal 40 0,36% Meppel 37 0,27% Sneek 35 0,21%
Velsen 159 0,40% Delfzijl 33 0,25% Hulst 34 0,36% Vries 28 0,49% Weststellingwerf 27 0,19%
Haarlemmermeer 151 0,34% Stadskanaal 33 0,16% Oostburg 30 0,26% Beilen 25 0,30% Opsterland 24 0,16%
Den Helder 146 0,42% Haren 31 0,25% Borsele 22 0,21% Zuidwolde 24 0,46% Dantumadeel 21 0,20%
Alkmaar 133 0,33% Vlagtwedde 28 0,27% Kapelle 18 0,34% Eelde 24 0,36% Terschelling 20 0,50%
Purmerend 99 0,51% Appingedam 20 0,25% Sas van Gent 15 0,30% Ruinen 19 0,43% Tietjerksteradeel 19 0,11%
Bussum 88 0,36% Grootegast 17 0,33% Tholen 15 0,14% Odoorn 19 0,24% Harlingen 17 0,19%
Beverwijk 78 0,35% Bellingwedde 17 0,27% Valkenisse 12 0,33% Anloo 18 0,43% Franeker 16 0,22%
Hoorn 59 0,36% Marum 14 0,28% Westerschouwen 12 0,30% Roden 18 0,18% Menaldumadeel 16 0,21%
Huizen 54 0,33% Leek 14 0,15% Axel 11 0,16% Norg 17 0,44% Haskerland 12 0,14%
Diemen 53 0,61% Scheemda 11 0,22% Hontenisse 10 0,21% Zuidlaren 17 0,29% Achtkarspelen 11 0,07%
Aalsmeer 51 0,40% Oosterbroek 9 0,30% Zierikzee 9 0,16% Borger 14 0,18% Barradeel 9 0,22%
Naarden 50 0,46% Adorp 7 0,63% Sluis 8 0,42% Rolde 13 0,35% Het Bildt 9 0,17%
Zandvoort 49 0,45% Ten Boer 7 0,17% Arnemuiden 8 0,41% Peize 10 0,34% Wonseradeel 9 0,13%
Uithoorn 48 0,36% Zuidhorn 7 0,17% Bruinisse 7 0,35% Westerbork 10 0,22% Ferwerderadeel 8 0,16%
Weesp 47 0,46% Uithuizen 7 0,20% Kortgene 5 0,22% De Wijk 9 0,30% Wymbritseradeel 8 0,12%
Beemster 17 0,34% Termunten 6 0,22% Brouwershaven 5 0,21% Coevorden 9 0,11% Gaasterland 7 0,16%
Medemblik 16 0,42% Oldekerk 5 0,38% Duiveland 4 0,14% Dalen 8 0,23% Bolsward 7 0,12%
Wormer 16 0,24% Bedum 5 0,09% Domburg 4 0,14% Havelte 8 0,21% Lemsterland 7 0,12%
Langedijk 15 0,21% Beerta 4 0,19% Middenschouwen 3 0,20% Gieten 6 0,16% Kollumerland en Nieuwkruisland 7 0,10%
s-Graveland 14 0,25% Ulrum 4 0,17% Westkapelle 3 0,17% Vledder 5 0,23% IJlst 5 0,35%
Haarlemmerliede en Spaarnwoude 13 0,46% Nieuwe Pekela 4 0,12% Aardenburg 3 0,13% Ruinerwold 4 0,19% Workum 5 0,19%
Zijpe 13 0,25% Oude Pekela 4 0,08% Wissenkerke 2 0,10% Dwingeloo 3 0,12% Idaarderadeel 5 0,09%
Wieringermeer 13 0,18% Kantens 3 0,25% Veere 2 0,07% Nijeveen 2 0,12% Westdongeradeel 4 0,10%
Zeevang 12 0,39% Warffum 3 0,20% Mariekerke 1 0,05% Diever 2 0,09% Oostdongeradeel 4 0,10%
Schoorl 12 0,29% Baflo 3 0,16% Sint Philipsland 0 0,00% Schoonebeek 2 0,05% Leeuwarderadeel 4 0,08%
Uitgeest 12 0,22% Finsterwolde 3 0,16% Sleen 2 0,04% Franekeradeel 3 0,12%
Wieringen 11 0,22% Leens 3 0,14% Zweeloo 1 0,06% Hennaarderadeel 3 0,11%
Anna Paulowna 11 0,20% Loppersum 3 0,13% Gasselte 1 0,04% Utingeradeel 3 0,09%
Texel 11 0,13% Bierum 3 0,12% Oosterhesselen 0 0,00% Schiermonnikoog 2 0,20%
Avenhorn 10 0,63% Grijpskerk 3 0,12% Rauwerderhem 2 0,12%
Hoogwoud 10 0,39% Muntendam 3 0,11% Hemelumer Oldeferd 2 0,07%
Nederhorst den Berg 10 0,35% Midwolda 3 0,11% Ameland 2 0,07%
Wognum 8 0,34% Ezinge 2 0,17% Doniawerstal 2 0,05%
Limmen 8 0,28% 't Zandt 2 0,13% Dokkum 2 0,03%
Schagen 8 0,09% Aduard 2 0,12% Sloten 1 0,22%
Akersloot 3 0,11% Eenrum 2 0,12% Stavoren 1 0,18%
Hoogkarspel 3 0,10% Winsum 2 0,06% Vlieland 1 0,09%
Berkhout 3 0,10% Uithuizermeeden 2 0,06% Baarderadeel 1 0,03%
Niedorp 3 0,07% Nieuwolda 1 0,10% Hindeloopen 0 0,00%
Jisp 2 0,33% Middelstum 1 0,05%
Wijdewormer 2 0,28% Stedum 0 0,00%
Sijbekarspel 2 0,18% Usquert 0 0,00%
Nibbixwoud 2 0,12% Meeden 0 0,00%
Heemskerk 47 0,27% Kloosterburen 0 0,00%
Edam-Volendam 45 0,35% Nieuweschans 0 0,00%
Heemstede 40 0,23% Oldehove 0 0,00%
Landsmeer 38 0,75%
Oostzaan 35 0,86%
Bergen 33 0,35%
Heiloo 33 0,26%
Bloemendaal 29 0,24%
Monnickendam 28 0,54%
Bovenkarspel 27 0,55%
Ouder-Amstel 27 0,38%
Castricum 25 0,18%
Grootebroek 24 0,50%
Heerhugowaard 24 0,17%
Egmond aan Zee 21 0,57%
Blaricum 19 0,33%
Muiden 19 0,46%
Laren 18 0,21%
Enkhuizen 18 0,21%
Venhuizen 17 0,43%
Sint Pancras 7 0,23%
Andijk 7 0,23%
Wervershoof 7 0,20%
Ilpendam 6 0,29%
Opperdoes 5 0,51%
Abbekerk 5 0,43%
Schermer 5 0,21%
Harenkarspel 5 0,16%
Egmond-Binnen 5 0,15%
Bennebroek 5 0,14%
Westwoud 4 0,36%
Hensbroek 3 0,35%
Sint Maarten 3 0,27%
Broek in Waterland 3 0,18%
Callantsoog 3 0,18%
Zwaag 3 0,15%
Barsingerhorn 3 0,14%
Blokker 3 0,14%
Warmenhuizen 3 0,14%
Opmeer 3 0,11%
Graft-De Rijp 2 0,07%
Marken 1 0,08%
Ursem 1 0,06%
Obdam 1 0,04%
Oudendijk 0 0%
Twisk 0 0%
Midwoud 0 0%
Katwoude 0 0%

Gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsjaar Gemeente Kandidatenlijst Zetels Stemmen %
2002 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 403 0,74 %
Vlag Kerkrade Kerkrade 0 / 31 183 0,84 %
Vlag Landgraaf Landgraaf 0 / 27 150 0,75 %
Vlag Rotterdam Rotterdam 0 / 45 265 0,11 %
2006 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 361 0,65 %
Vlag Nijmegen Nijmegen 0 / 39 462 0,62 %
Vlag Oss Oss 0 / 35 344 1,01 %
Vlag Apeldoorn Apeldoorn 0 / 39 676 1,00 %
Vlag Venray Venray 0 / 25 80 0,44 %
2010 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 328 0,60 %
Vlag Nijmegen Nijmegen 0 / 39 347 0,48 %
Vlag Overbetuwe Overbetuwe 0 / 29 116 0,66 %
Vlag Heerlen Heerlen 0 / 37 184 0,57 %
2014 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 399 0,72 %
Vlag Purmerend Purmerend 0 / 35 350 1,18 %
Vlag Westland Westland 0 / 39 406 0,86 %
2018 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 338 0,55 %
2022 Vlag Arnhem Arnhem Kandidatenlijst 0 / 39 189 0,30%
Provincie 2003 2007
Stemmen % Stemmen %
Vlag Gelderland Gelderland 1.120 0,2 % 1.966 0,27 %
Vlag Apeldoorn Apeldoorn 151 0,25% 221 0,39%
Vlag Arnhem Arnhem 164 0,36% 210 0,47%
Vlag Nijmegen Nijmegen 66 0,12% 173 0,31%
Vlag Ede Ede 61 0,14% 100 0,23%
Vlag Doetinchem Doetinchem 30 0,17% 65 0,34%
Wehl 2 0,08% - -
Vlag Rheden Rheden 31 0,16% 61 0,34%
Vlag Renkum Renkum 21 0,15% 46 0,32%
Vlag Tiel Tiel 21 0,18% 42 0,36%
Vlag Geldermalsen Geldermalsen 16 0,15% 41 0,40%
Vlag Epe Epe 24 0,17% 41 0,32%
Vlag Lingewaard Lingewaard 17 0,12% 37 0,27%
Vlag Montferland Montferland - - 38 0,36%
Vlag Overbetuwe Overbetuwe 18 0,13% 38 0,27%
Didam 9 0,16% - -
Bergh 8 0,13% - -
Vlag Wijchen Wijchen 16 0,12% 36 0,28%
Vlag Nijkerk Nijkerk 17 0,11% 36 0,24%
Vlag Berkelland Berkelland - - 36 0,20%
Borculo 2 0,04% - -
Eibergen 4 0,05% - -
Neede 9 0,19% - -
Ruurlo 3 0,08% - -
Vlag Voorst Voorst 9 0,09% 35 0,37%
Vlag Zevenaar Zevenaar 14 0,15% 35 0,31%
Angerlo 3 0,15% - -
Vlag Culemborg Culemborg 10 0,11% 34 0,38%
Vlag Barneveld Barneveld 19 0,09% 34 0,15%
Vlag Zutphen Zutphen 16 0,12% 32 0,18%
Warnsveld 3 0,07% - -
Vlag Harderwijk Harderwijk 17 0,11% 31 0,20%
Vlag Westervoort Westervoort 4 0,08% 30 0,60%
Vlag Aalten Aalten 8 0,10% 30 0,29%
Dinxperlo 0 0,00% - -
Vlag Oude IJsselstreek Oude IJsselstreek - - 29 0,22%
Wisch 9 0,12% - -
Gendringen 13 0,18% - -
Vlag Ermelo Ermelo 10 0,08% 28 0,25%
Groesbeek 4 0,06% 26 0,40%
Vlag Maasdriel Maasdriel 16 0,19% 26 0,33%
Vlag Beuningen Beuningen 13 0,17% 24 0,32%
Vlag Duiven Duiven 14 0,16% 24 0,29%
Vlag Nunspeet Nunspeet 29 0,23% 24 0,20%
Vlag Buren Buren 8 0,08% 21 0,23%
Vlag Brummen Brummen 13 0,16% 20 0,26%
Vlag Lochem Lochem 4 0,04% 19 0,13%
Gorssel 8 0,12% - -
Vlag Bronckhorst Bronckhorst - - 19 0,12%
Vlag Hengelo Hengelo 7 0,20% - -
Hummelo en Keppel 2 0,09% - -
Steenderen 1 0,04% - -
Vorden 5 0,12% - -
Zelhem 5 0,10% - -
Vlag Zaltbommel Zaltbommel 15 0,15% 18 0,18%
Vlag Wageningen Wageningen 6 0,04% 18 0,13%
Vlag Winterswijk Winterswijk 4 0,03% 16 0,15%
Vlag Heerde Heerde 7 0,09% 15 0,20%
Vlag Neder-Betuwe Neder-Betuwe - - 15 0,17%
Kesteren 14 0,15% - -
Vlag Doesburg Doesburg 19 0,45% 13 0,31%
Vlag Putten Putten 14 0,13% 13 0,13%
Vlag Oost Gelre Oost Gelre - - 13 0,12%
Lichtenvoorde 5 0,07% - -
Groenlo 1 0,03% - -
Vlag Scherpenzeel Scherpenzeel 8 0,19% 11 0,28%
Neerijnen 4 0,08% 11 0,24%
Vlag Oldebroek Oldebroek 12 0,13% 11 0,12%
Lingewaal 5 0,11% 10 0,24%
Vlag Druten Druten 2 0,04% 9 0,17%
Vlag West Maas en Waal West Maas en Waal 11 0,16% 9 0,15%
Rijnwaarden 1 0,03% 8 0,25%
Ubbergen 5 0,13% 8 0,21%
Vlag Hattem Hattem 7 0,12% 8 0,15%
Vlag Elburg Elburg 7 0,07% 8 0,09%
Vlag Heumen Heumen 15 0,23% 6 0,09%
Millingen aan de Rijn 1 0,06% 4 0,20%
Vlag Rozendaal Rozendaal 3 0,35% 0 0%
Verkiezingsjaar Provincie Lijsttrekker Kandidatenlijst Zetels Stemmen %
2003 Vlag Gelderland Gelderland Constant Kusters Kandidatenlijst 0 / 75 1.120 0,20 %
2007 Kandidatenlijst 0 / 53 1.966 0,27 %

Organisatiestructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan bij gangbare politieke partijen, werd de partij niet bestuurd door leden, maar door de raad van bestuur van de Stichting tot Steun aan en Toezicht op de Nederlandse Volks-Unie.[14]

De NVU heeft een jongerenorganisatie die Germaanse Jeugd Nederland heet die wordt geleid door Etienne van Basten vanuit zijn werkgebied Utrecht. Er is ook een antiantifa-afdeling, onder de naam Werkgroep links-fascisten (voorheen bekend als de Anti-Antifa werkgroep).[15]

Racial Volunteer Force[bewerken | brontekst bewerken]

Een radicale afsplitsing van de NVU is de Racial Volunteer Force (RVF), die "Nederland blank" als motto heeft en bereid is tot terreur om dat doel te behalen, zo stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in het jaarverslag over 2005. De RVF voelt zich gelieerd aan de Engelse Combat 18. De RVF wordt ingezet als bewakings- en ordedienst bij bijeenkomsten van de NVU. De RVF is een vervanger geworden voor Eite Homans' Aktiefront Nationale Socialisten (ANS). Met de arrestatie en opsluiting van de Duitse neonazi Michael Krick in oktober 2006 zijn de activiteiten van de RVF stil komen te liggen. Krick werd in oktober door de rechtbank in Dordrecht tot drie jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij een mishandeling van een Antilliaan.[16]

Demonstraties[bewerken | brontekst bewerken]

Ook demonstreerde de partij tegen de oorlog in Irak. Bij vele demonstraties werken ze samen met buitenlandse partijen zoals de NPD uit Duitsland. Op 11 november 2006 demonstreerde de NVU in Zoetermeer. Tijdens de tocht, werden teksten gescandeerd als ‘vrij, sociaal en nationaal’, ‘George Bush terrorist’ en ‘Juden müssen raus aus Palästina’. Ook werd lof gezwaaid over zestien neonazi’s die de week daarvoor in Frankfurt an der Oder vernielingen hadden aangericht op een gedenkplek voor de Kristallnacht. Ook bijvoorbeeld de inzet van goedkope Poolse arbeidskrachten in Nederland wordt in dergelijke demonstraties gehekeld.

NVU-demonstratie in Arnhem, januari 2010

Voor de demonstratie in 's-Hertogenbosch op 23 mei 2009 kondigde burgemeester Ton Rombouts een noodverordening voor de stad af. Eerder probeerde Rombouts de demonstratie te verbieden, maar een rechter wees dit af.[17] De demonstratie verliep overigens relatief rustig. Er werden geen NVU-leden opgepakt, slechts linkse tegendemonstranten. Er waren meer agenten en tegendemonstranten dan NVU-demonstranten.

Op 28 mei 2011 was er op het Stationsplein in Enschede een enorme politiemacht met honden, paarden en Mobiele Eenheid aanwezig om de 70 NVU-demonstranten te beschermen tegen zo'n 250 aanwezige tegendemonstranten.

De gang van zaken zoals in Den Bosch en Enschede is exemplarisch voor de demonstraties die de NVU in verschillende plaatsen organiseert en vaak pas na het nodige juridische getouwtrek gerealiseerd krijgt. Antifascistische tegendemonstraties en politiebeveiliging zijn onafscheidelijke elementen bij NVU-demonstraties. In de loop der jaren zijn de demonstraties strakker geregisseerd door de leiding van de NVU. Zo wordt demonstranten gesommeerd niet openlijk strafbare kreten te scanderen.[18] Op 18 mei 2002, kort na de moord op Pim Fortuyn, trok de NVU onder de naam 'Comité Kusters/Malcoci' door de straten van Harderwijk, de toenmalige woonplaats van Volkert van der Graaf, op dat moment nog slechts verdachte van de moord. Duidelijk werd gemaakt dat de partij tegen het vermoorden van politici was, maar gevraagd naar de keuze van de locatie gaf voorman Kusters aan dat het een mooi centraal gelegen plek in het land was.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

De vakbond Abvakabo FNV verbood zijn leden om lid te zijn van de Nederlandse Volks-Unie.[19] In 2012 oordeelde de Commissie gelijke behandeling dat het weren van leden van de NVU verboden onderscheid is op grond van politieke gezindheid.[20]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

1973-1974 Bernhard Postma
1974-1981 Joop Glimmerveen
1981-1983 H.J. Barendregt
1983-1987 Joop Glimmerveen
1987-1996 vacant
1996-2001 Joop Glimmerveen
2001-heden Constant Kusters

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlandse Volks-Unie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.