Rood rugnummer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jersey red number.svg

Het rode rugnummer wordt in de Ronde van Frankrijk na elke etappe door een achtkoppige internationale jury toegekend aan de strijdlustigste renner. De wielrenner die in de gehele Tour de France het strijdlustigst gereden heeft, ontvangt de "prijs van de (super)strijdlust", die nauw verbonden is met het rode rugnummer. De dagwinnaar ontving in 2013 € 2.000 en de eindwinnaar € 20.000.

In de diverse jaren werd het rode rugnummer verschillend aangegeven. Soms was het alleen virtueel in het rood te zien, soms werd het kader rood gemaakt, of werd een wit rugnummervel met rode cijfers gebruikt. Sinds 2006 wordt een rood vel met witte cijfers gebruikt.

Tijdens de negende etappe in 2011 werd voor het eerst in twintig jaar de dagprijs van de strijdlustige renner toegekend aan twee personen. Zowel Johnny Hoogerland als Juan Antonio Flecha kregen de prijs toegewezen. Beiden maakten deel uit van de kopgroep toen ze werden aangereden door een wagen van de Franse TV, waarbij ze zwaar ten val kwamen. De twee zetten erg gehavend hun weg voort en passeerden die dag ver achter het peloton de finishlijn.

Sommige andere koersen, zoals de Ronde van Spanje, zijn de Ronde van Frankrijk gevolgd en reiken ook een rood rugnummer uit aan de strijdlustigste renner.

Winnaars prijs van de strijdlust Ronde van Frankrijk[bewerken]


Winnaars prijs van de strijdlust Ronde van Spanje[bewerken]


Zie ook[bewerken]