Zaltbommel (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 25 aug 2010 om 16:46. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zaltbommel
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Zaltbommel
Wapen van de gemeente Zaltbommel
Locatie van de gemeente Zaltbommel (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51°48'44"NB, 5°14'49"OL
Algemeen
Oppervlakte 89,04 km²
- land 79,38 km²
- water 9,66 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
30.418?
(383 inw./km²)
Bestuurscentrum Zaltbommel
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:A-wegNL Sjabloon:N-wegNL Sjabloon:N-wegNL
Politiek
Burgemeester (lijst) Albert van den Bosch (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 26.400 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 252.000
WW-uitkeringen (2014) 38 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5300-5302, 5305-5308, 5310-5311, 5315-5318
Netnummer(s) 0418
CBS-code 0297
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.zaltbommel.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Zaltbommel
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Waarschuwing Foutief gebruik van Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. De volgende parameters dienen niet handmatig te worden ingevoerd:
oppervlakte, oppervlakte land, oppervlakte water, inwoners, datum inwoners en dichtheid.
Waterpoort
St. Maartenskerk
Vestingstedendagen 2005
Markt
Zegel van de stad Zaltbommel, Maarten van Rossummuseum.

Zaltbommel (uitspraak) is een vestingstad en gemeente in de Bommelerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland. De naam betekent zoute boomgaard. Het zout slaat op de invloed van het zeewater, dat hier voor de afsluitingen van de Waal te bemerken was. Oorspronkelijk heette de stad Bommel, en tot heden wordt de stad door de bewoners zo genoemd.

De gemeente telt Sjabloon:Inwonertal NL gemeente inwoners (per Sjabloon:Inwonertal NL datum) en heeft een oppervlakte van 89,74 km² (waarvan 2,34 km² water). De stad zelf telt 11.713 inwoners (per 1 januari 2010). Zaltbommel ligt net ten zuiden van de Waal. Veel mensen kennen de naam Zaltbommel van de filemeldingen: de Waalbrug bij Zaltbommel (Rijksweg 2) voerde altijd de file-top-10 aan, totdat in de jaren '90 een geheel nieuwe brug geopend is, de Martinus Nijhoffbrug.

Zaltbommel beschikt over een spoorwegstation (Station Zaltbommel), en is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.

Overige kernen

Aalst, Bern, Brakel, Bruchem, Delwijnen, Gameren, Kerkwijk, Nederhemert-Noord, Nederhemert-Zuid, Nieuwaal, Poederoijen en Zuilichem. De gemeente telt nog een aantal buurtschappen, te weten: Oensel, Poederoijensehoek en De Rietschoof.

Geschiedenis

Zaltbommel is al meer dan duizend jaar oud, de eerste vermelding van de stad stamt uit het jaar 850. In de 13e eeuw groeide Zaltbommel uit tot een belangrijke handelsstad, kreeg het stadsrechten en werden de vestingwerken aangelegd, die er nu nog zijn. In 1572 verklaarde Zaltbommel zich onafhankelijk en solidair met de Geuzen. Daarop belegerde de Spanjaarden de stad in de daarop volgende jaren onsuccesvol, waaronder in 1574. Op aandringen van Maurits van Oranje werd de stad verder versterkt. Voordat deze modernisering voltooid was, belegerden de Spanjaarden onder leiding van Mendoza de stad weer, tijdens het beleg in 1599. Dit beleg kon wederom succesvol door de Staatse troepen worden afgeslagen.

In de winter van 1995 liet de Gelderse commissaris van de koningin Jan Terlouw de Bommelerwaard evacueren wegens dreigende overstroming.

Bezienswaardigheden

  • De Grote of Sint-Maartenskerk is, afgezien van de brug, het meest beeldbepalende bouwwerk van Zaltbommel. Deze kerk uit de 15e eeuw is een goed bewaard voorbeeld van Nederrijnse gotiek. De kerk geeft met zijn stompe toren de stad een karakteristiek aanzien.
  • Het Stadskasteel of Maarten van Rossumhuis is een versterkt huis dat omstreeks 1535 werd gebouwd door de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum. In het huis is nu het Maarten van Rossummuseum gevestigd. Het museum richt zich op de streekhistorie, kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Ook is het museum in het bezit van een collectie rond Fiep Westendorp, de bekende illustratrice van o.a. Jip en Janneke die in Zaltbommel is geboren en getogen.
  • De katholieke Martinuskerk is in 1837 gebouwd naar een ontwerp van architect E. Kroon in neoclassistische stijl.
  • De stad wordt omringd door oude vestingwerken, nu begroeid, waar een mooie wandeling gemaakt kan worden. De vestingwerken zijn in de 19e eeuw omgebouwd tot park en zijn daardoor bewaard gebleven. Ze vormen nu een groene gordel rondom de binnenstad.
  • De middeleeuwse muur om de stad is nog deels aanwezig. Het tracé is bekend, sommige gedeelten bestaan nog, andere zijn opgemetseld, onder een dijk uit het zicht verdwenen of verwijderd. De weg langs de binnenzijde is gedeeltelijk nog aanwezig als de Zandstraat en de Bloemendaal. De poorten in de muur bestaan niet meer, met uitzondering van de Waterpoort waarvan de eigenlijke poort tussen enkele muurhuizen bewaard is.
  • De Waalkade: vanaf hier een prachtig uitzicht op de Waal en de Martinus Nijhoffbrug.
  • Slot Loevestein, een kasteel op het westelijke uiteinde van de gemeente.
  • Zaltbommel is bekend om zijn Gootspoken. Deze beelden van de hand van kunstenaar Joris Baudoin slaan van verscheidene daken, dakkapellen en muren de straat gade.
  • De oude watertoren in Zaltbommel is ontworpen door Jan Schotel en is gebouwd in 1905

Rijksmonumenten

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Zaltbommel bestaat uit 21 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1994:

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010
CDA 4 4 3 3
PvdA 4 5 5 3
VVD 4 5 3 3
SGP 3 3 3 4
ChristenUnie* 2 2 3 2
D66 1 1 1 2
ZVV - - 2 3
GroenLinks 1 1 1 1
Totaal 19 21 21 21

Onderwijs

De kern Zaltbommel telt zes basisscholen en twee middelbare scholen.[1]

Scholen in Zaltbommel
Naam Soort onderwijs Type Aantal leerlingen Aantal groepen/klassen Opmerkingen
Basisschool De Walsprong[2] Basisonderwijs Openbaar In 1993 ontstaan uit de fusie tussen de Dr. A.F. Philipsschool en de Hugo de Grootschool
Basisschool Franciscus[3] Basisonderwijs Rooms-Katholiek
CBS De Leiboom[4] Basisonderwijs Protestants-Christelijk
De Brug - School voor Praktijkonderwijs[5] Praktijkonderwijs Algemeen Bijzonder
Openbare basisschool De Spelwert[6] Basisonderwijs Openbaar 303 (per 01-10-2009) 13
SBO Toermalijn[7] Basisonderwijs Algemeen Bijzonder
Scholengemeenschap Cambium[8] Vmbo-BB, vmbo-KB, vmbo-TL, havo, vwo Openbaar 1700
Vernieuwingsschool De Fonkelsteen[9] Basisonderwijs Algemeen Bijzonder
Voor een overzicht van de scholen in de andere kernen, zie de artikels Aalst, Brakel, Bruchem, Gameren, Kerkwijk, Nederhemert, Nieuwaal, Poederoijen en Zuilichem.

Bekende inwoners

Geboren

Woonachtig

Bezoekers

  • Franz Liszt (1811-1886), Hongaars pianist en componist. Hij zou op concertreis van Keulen naar Londen, aangetrokken door het carillon, een bezoek hebben gebracht aan Zaltbommel. Dit gegeven is slechts gebaseerd op een passage in één boek dat aantoonbaar deels fictie is. Ondanks zeer uitgebreid historisch onderzoek is er geen feitenmateriaal over een bezoek van Liszt aan Zaltbommel aangetroffen.
  • Karl Marx (1818-1883), Duits economisch filosoof en neef van de familie Philips. Lion Philips beheerde de erfenis voor Marx.

Trivia

  • Zaltbommel is onder meer bekend door zijn kerktoren zonder spits waar een bekend liedje (In de grote stad Zaltbommel) over gaat. Volgens dat liedje ging de torenspits bij een overstroming verloren, in werkelijkheid was het door blikseminslag in 1538.
  • Van de Garde is een drukkerij/zetterij die vele decennia in Zaltbommel gevestigd was.
  • Op 12 december 2007 werden Zaltbommel en omgeving getroffen door een grote stroomstoring nadat een Apachehelikopter tegen hoogspanningskabels bij het nabijgelegen Hurwenen was gevlogen. Het overgrote deel van de Bommelerwaard zat ruim twee dagen zonder stroom.
  • De brug van Zaltbommel werd vermeld in Martinus Nijhoffs sonnet "De moeder de vrouw". De in 1996 in gebruik genomen verkeersbrug in de Rijksweg A2 heet daarom Martinus Nijhoffbrug.

Aangrenzende gemeenten

Het beleg van Zaltbommel.
"Salt Boemel aen de Wael Stroom"
Historische kaart rond 1600
   Aangrenzende gemeenten   
 Gorinchem (ZH)
Lingewaal 
            Neerijnen 
           
 Woudrichem (NB)   Maasdriel 
           
 Aalburg (NB)       Heusden (NB)        

Zie ook

Zie de categorie Zaltbommel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.