Nieuw-Beerta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gouwenaar (overleg | bijdragen) op 7 mei 2011 om 13:30. (+afbeelding +commonscat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nieuw-Beerta
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Beerta (Groningen)
Nieuw-Beerta
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 11′ NB, 7° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,38 km²
Inwoners
(2008)
130
Foto's
Zicht op Nieuw Beerta vanaf het zuidoosten (anno 2011)
Zicht op Nieuw Beerta vanaf het zuidoosten (anno 2011)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Beerta (Gronings: De Hörn) is een dorp in de gemeente Oldambt van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 130 inwoners (2008).

Het dorp ligt ten noord-oosten van Beerta, ten westen van Bad Nieuweschans. Het is een langgerekt streekdorp met kapitale boerderijen. In de dorpskern staan de arbeiderswoningen. Het dorp is beschermd dorpsgezicht.

De waterstaatskerk van Nieuw-Beerta
Ingang naar de hamer en sikkellaan vanaf de weg tussen Beerta en Nieuw-Beerta, een merkteken van de historische aanhang van het communisme in deze streek.

Nieuw-Beerta is ontstaan in de zeventiende eeuw nadat de Skanskerdijk werd aangelegd en de streek vanuit Beerta werd ingepolderd. In 1665 werd het een eigen kerkelijke gemeente. De eerste kerk is in de zeventiende eeuw afgebroken. De huidige kerk dateert uit 1856.

Zie Kerk van Nieuw-Beerta voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De bloeitijd van het dorp ligt in de midden van de negentiende eeuw. De fraaiste boerderijen dateren uit die periode. Vanaf het eind van de negentiende eeuw treedt het verval in, in eerste instantie gaat dat gepaard met een felle strijd tussen landarbeiders en boeren. Het socialisme en later het communisme heeft een grote aantrekkingskracht op de landarbeiders. De Hamer en Sikkellaan, die loopt ten westen van Nieuw-Beerta naar Kostverloren, is een van de bekendste herinneringen aan deze tijd.

De voortgaande mechanisatie zorgt echter uiteindelijk voor een grote uitstoot van personeel in de landbouw. Omdat het dorp geen alternatieven biedt trekt een groot deel van de arbeiders weg uit de streek.

Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Friese Kustpad geheten. De E9 loopt van de kust van Portugal naar de Baltische staten.

Zie ook

Zie de categorie Nieuw-Beerta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.